Astım Nedir? Astım Belirtileri Nelerdir?

Adından sıkça söz ettiren kronik hastalıklardan birisi de astımdır. Bu yazımızda astım nedir, astım belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt verip, ve astım ilaçları konusunda konuşacağız. Basit açıdan değerlendirildiği zaman solunum yolları hastalığı olarak bilinse de o kadar basit bir hastalık değildir. Öncelikle hava yollarının daralmasına ve nefes almanın güçleşmesine sebep olduğunu belirtmekte fayda var. Hastalık kroniktir. Yani astım tedavisi olmamakla birlikte ilaçla kontrol altına alınabilen standart hastalıklardan birisidir. İlaçların yanı sıra kronik nöbetlerden korunmak adına hastalığı tetikleyen olumsuz durumlardan uzak durmak gerekmektedir.

Hastalığın tetikleyici bazı durumları vardır. Bu noktalardan uzak durulduğu taktirde ve ilaçları düzenli kullanıldığında hastalığı kısa sürede kontrol altına alabilirsiniz. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen astım hastalığı bugün dünyada 300 milyona yakın kişiyi etkisi altına almış durumdadır.

Astım Belirtileri Nelerdir? – Astım Nedir?

Çevresel etkenlerden olumsuz etkilenen hava yollarının zamanla aşırı duyarlılaşma haline astım adı verilmektedir. Mukoza adı verilen zarın şişerek zaman zaman hava yollarını tıkaması ve astım nöbetlerinin artış göstermesi söz konusudur. Genel anlamda astım belirtileri incelendiğinde öksürük, nefes darlığı, hırıltı, göğüste sıkışma örnek verilebilir. Hastalığı seyrine göre daha ağır nöbetler de söz konusudur.

Astım atakları olarak geçen bu belirtiler tekrarladığı taktirde doktor tarafından birtakım testler yapılmaktadır. Bu test sonuçlarına dayanarak teşhis yapılıp tanı koyulmaktadır. Bu aşamadan sonra astım ilaçları kullanılmaya başlanmak zorundadır. Astımın genel kabul görmüş olan belirtileri şöyle sıralanabilir:

1. Kuru ve bitmeyen boğazın yırtılması hissi veren öksürük nöbetleri ilk belirtidir. Bu nöbetler hastayı genellikle geceleri rahatsız etmektedir.

2. Göğüs kafesinde ağrı, solunumda hırıltı ,

3. Göğüs tıkanması, nefes alıp vermede zorluk

4. Yürümede zorluk, nefes alışverişinde ve konuşmada bozukluk, tırnaklarda morarma astımın ilerleyen belirtileridir. Hemen doktora başvurulmalıdır.

Astım belirtileri nelerdir?

Astımı Hangi Durumlar Tetikler?

Astım ömür boyu hastayı etkisi altına alan kronik bir hastalıktır. Nöbetlerden korunmanın ilk yolu ilaçları düzenli olarak kullanmaktır. İkinci yolu ise tetikleyici faktörlerden uzak durmaktır. Peki astımı hangi durumlar tetikler?

1. Ev tozlarında saklanan küçük canlılardan olan akarlar astımın en büyük düşmanıdır. Evde yastıklarda, tüylü oyuncaklarda, kanepelerde ve akla gelebilecek birçok yerde barınırlar. Akarların olumsuz etkisinden korunmak adına evde düzenli olarak temizlik yapılmalıdır.

2. İlkbahar aylarında ortaya çıkan polenler de önemli oranda tetikleyici etki oluşturur. Bu durumda pencereleri kapalı tutmak, maske kullanmak ve mümkünse ilkbaharda hiç dışarı çıkmamak gerekir.

3. Kedi ve köpek gibi hayvanların türleri astımın önemli tetikleyicisidir. Dolayısıyla evde astım hastası bir yakını olanlar evcil hayvanından vazgeçmek zorundadır.

4. Hamam böceklerinin salgıladığı maddeler de astım hastaları için zararlı etkiler oluşturmaktadır. Bu sebeple mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.

5. Uzun süren egzersizler hava yollarının tıkanmasına yol açmaktadır. Bu sebeple egzersizden önce hava yolları açıcılardan faydalanılabilir.

Astım Tedavisi

Astım hastalığı, tekrar eden belirtiler takiben birtakım testler yapılması sonucu teşhis edilmektedir. Teşhis edildikten sonra doktorun belirlediği ilaçlar doktorun belirlediği dozda alınarak tedavi süreci başlatılır. Astım tedavisi olmayan bir hastalık olmakla birlikte ilaçlarla sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak mümkündür.

Astımda erken teşhis ve tanı koyulduğu taktirde nöbetlerin sıklığının tamamen azaltıldığı sağlıklı bir yaşam oluşturulabilir. Ancak uzun süren bir tedavi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca doktorun önerilerini dikkatle takip eden, hastalık hakkında araştırma yapıp bilgi sahibi olan hastalar daha olumlu sonuçlar almaktadır.

Tedavi sürecinde amaçlanan şikayetleri en aza indirmek ya da tamamen ortadan kaldırmaktır. İlk olarak hastanın alerjik tepki verdiği duyarlılıklar ortadan kaldırılarak tedavi süreci başlatılmaktadır. Sonraki adımda ilaçlar ve dozları belirlenir. Doktor işleri düzey astım hastalarına sprey vermektedir. Bu sprey solunum yollarını açıcı etki oluşturduğu için nefes tıkanmalarını ve hırlamaları önler.

Originally posted 2022-06-19 16:08:07.