17. Hafta Gebelik (Hamilelik)

17. hafta gebelik (Hamilelik) döneminde anne ve bebeğin durumları nasıldır? Gebeliğinin 17. haftasına giren anne adayı hamileliğinin dördüncü ayını bitirmek üzeredir. Hamilelikte bir ay daha geride bırakılırken anne adayının vücudunda meydana gelen değişiklikler artık çok daha hissedilebilir olmuştur. Anne karnındaki bebek de günler geçtikçe büyüme ve gelişim göstermeye devam etmektedir.

17 haftalık hamile bir anne adayı ve bebeğine dair gelişimler, fizyolojik değişimler ve şikayetler aşağıda detaylıca anlatılmıştır. Gebelik, her anne adayı ve bebek için farklı değişimlerin gözlendiği bir süreçtir. Bu bilgi ışığında aşağıda verilen değerlendirilmelerin genel bir bakış açısı olduğu unutulmamalıdır. Daha önce yazdığımız 14. hafta gebelik dönemi bebeğin durumu ve 15. hafta gebelik dönemi bebeğin durumu yazılarımız da anneden anneye gelişim farklı olduğundan dolayı size uygun olabilir.

İçindekiler

17. Hafta Gebelik (Hamilelik) Bebeğin Gelişimi

Boyu 14 santimetreden 17 santimetreye ulaşan bebek 100 gramı geçen ağırlığı ile gelişiminin dördüncü ayını geride bırakıyorken toplamda bir armut kadardır. Anne karnında, bebek ile aynı boyutlarda ve görevi bebeğin oksijen ihtiyacına karşılamak olan plesanta da oldukça yer kaplamaktadır. Cinsiyeti çoktan belli olan bebeğin cinsel organları gelişmeye başlamıştır. Bebek doğduğunda vücudunun neredeyse yüzde 68’i yağ dokusu olacaktır ve bu yağ dokusu hamileliğin 17. haftasına girildiğinde oluşmaya başlar.

Oluşan yağ ile beraber bebeğin vücut ısısı ve enerji ihtiyacı sağlanacaktır. Bebeğin içerideki durumuna bakıldığında 14. ayda başlayan emme ve yutma hareketleri gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca, bebek şimdilik çok küçük olduğu için pek fark edilmese de anne karnında hareket etmeye başlamıştır. Çoğu anne adayı da ilk tekmelerini bu dönemde hissettiklerini söylemektedir.

Anne Adayının Durumu

17. hafta hamile bir anne adayının en büyük şikayeti vajinal akıntılardır. 17. hafta gebelik döneminde rengi sarı ve yeşile dönmediği ve kokusuz olduğu müddetçe hiçbir probleme neden olmayan bu akıntılar, hamilelik süresince normal karşılanabilir. İlk aylarda hissedilen ağız kuruluğu yerini göz kuruluğuna bırakmıştır. Bu problemin üstesinden de bir göz damlası yardımı ile gelinebilir. Anne rahminin büyümeye devam etmesi ile beraber önceki aylarda oluşmaya başlayan hemoroit ve bacaklara giren kramplar da devam etmektedir.

Anne adayları doğru bir beslenme ve egzersiz yardımı ile hemoroit ve kramp sorunlarından kurtulabilir. Farklı gelişim gösterdiğinden şüphelenilen bazı bebekler için doktorlar gebeliğin bu dönemlerinde amniyosentez istemektedirler. Amniyosentez gebelik kusurlarını incelemek ve çocuktaki semptomları erken fark edebilmek adına genelde ileri yaştaki anne adaylarından istenilir.

Ayrıca tüp bebek nedir, gebelikte diyet listesi ve sağlık sorunları yaşıyorsanız gebelikte diyabet yazılarımızı okumanız faydalı olabilir. Ayrıca iyot tüketimi hamilelik döneminde de önemli olduğu için bebek zekası nasıl geliştirilir yazımız önemli bir yazı.

Originally posted 2022-06-19 17:11:44.