30. Hafta Gebelik Dönemi

Gebelik serimize 30. hafta gebelik dönemi ile devam ediyoruz. Bundan önce anlattığımız 28. hafta gebelik ve 29. hafta gebelik yazıları da ilginizi çekebilir. Hamileliğin 30 haftası yedinci ayın ortasına denk gelir. Bebek ise 28. haftanın içerisindedir. Bu hafta dahil edilmezse doğuma artık 10 hafta gibi bir süre vardır. Anne adayları otuz hafta gibi zorlu bir süreci geride bırakıp yeni bir hafta içerisine girerler. Yolun sonuna yaklaşmaya başlayan anne adayları bir taftan bebeklerini kucaklarına alacakların günün heyecanını yaşarken bir taraftan da hamileliğin ilerlemesiyle ortaya çıkan sorunlarla baş etmeye çalışılırlar.

30. Haftada Annenin Durumu

30. Hafta Gebelik Annenin Yaşadıkları

30. haftaya girilmesiyle birlikte rahmin genişliği 30 cm bulur. Bu genişleme rahmin karın içerisine artık sığmıyormuş gibi bir his yaratabilir. Bu çoğu hamile bayanın hissedeceği bir durumdur. Bu hisse anne adayları kapılsa bile rahim ileri ki haftalarda genişlemeye devam ederken bebekte içerisinde büyümeye devam edecektir. Bu haftada anne kilo alımı genellikle 500 gram kadar olur. Ancak bu durum kişiden kişiye değişmesi mümkündür.

Bu haftalarda annenin göbeğinin büyümesi yürümesi, oturması, kalkması gibi birçok fiziksel hareketi zorlaştırabilir. Ayrıca bu hareketleri yaparken anne çeşitli ağrılara maruz kalabilir. Annenin kendine uygun pozisyonlarda durması bu ağrıları azaltacaktır. Ayrıca hamilelik boyunca yapılan çeşitli egzersizler annenin hem daha sağlıklı bir pozisyon edinmesine hem de bel ve bacak ağrısı gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardım edecektir.

30 . hafta gebelik annenin durumu

30. Haftada Bebek Rahim İçerisinde Ne Yapıyor?

30. hafta gebelik bebeğin durumu

30. haftaya gelen bebek rahim içerisinde anneden aldığı besinler sayesinde gelişimine devam eder. Bu haftalarda bebeğin ağırlığı 1.400 kilo iken boyu 43 cm ulaşmıştır. Gebelik ilerledikçe büyüyen ve gelişen sadece bebeğin boyu değildir. Bebeğin beyni de büyümeye devam eder. Bu haftaya girdiğinde bebeğin beyni artık gerçek bir görünüme erişmiş duruma gelir. Beyin artık bebeğin vücut ısısını ayarlamaya, kontrol altında tutmaya başlar. Ayrıca beynin ısı ayarını yapmaya başlamasıyla birlikte bebeği bu zamana kadar sıcak tutan üzerindeki ince tüyler yok olmaya başlar.

Bebeğin Hareketleri

30. hafta gebelik dönemi içerisine giren anne adayları artık bebeğin hareketlerine dikkat etmesi gerekir. Bu haftalarda bebeğin hıçkırıyormuş gibi hareketler yaptığı anne tarafından hissedilebilir. Bu normal bir durumdur. Bu hareketler sayesinde bebek dış dünyada nasıl nefes alacağını öğrenir. Bu haftalardan itibaren anne adaylarının bebeklerinin hareketlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere kontrol etmeleri gerekir. Doğum yaklaştıkça bu kontrolleri düzenli yapmak oldukça önemlidir.

Originally posted 2022-06-14 04:37:41.