25. Hafta Gebelik Dönemi (Hamilelikte 25. Hafta)
23. hafta gebelik ve 24. hafta gebelik dönemi sonrası sıra geldi 25. hafta gebelik dönemine. Gebelikte 25. haftaya girildiğinde bebeği boyu yaklaşık 34 cm ağırlığı ise 670 gram civarındadır. Bu hafta bebek artık ellerini sıkabiliyor ve ayaklarına uzanabiliyor durumdadır. Ağzı etrafındaki sinirler geliştiğinden beslenmesi de kolaylaşır.
Gebelikte 25. Haftada bebekteki değişimler
Bir önceki yazımızda 24. hafta gebelik annenin kilosu konusunu işlemiştik. Gebelikte 25. haftada bebeğin boyu yaklaşık 33-34,6 cm, kilosu ise 730-750 gram civarıdır. Bebeğin omuriliğindeki sinir sistemi gelişimi ise tamamlanmıştır. Bu haftalardan sonra bebeğin akciğerlerindeki kan damarları gelişmeye ve kulakları da işlevlerini tamamen yerine getirmeye başlar. Bebek artık dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verir.
Saç uzaması devam eder. Beslenmeyi sağlayan göbek bağı daha da kalınlaşmaya ve artık vücudu yağ tutmaya başlamıştır. 25 hafta bebeğin ağzının etrafındaki sinirlerin gelişmesi için artık uygun süreçtir. Bebeğin doğumdan sonra nefes alıp vermesini sağlayacak olan yapı ve akciğerleri doğuma hazırlık evresine girmeye başlar. Süt dişleri gelişmeye başlar ve cildi daha da düzleşmeye başlamıştır. 25. haftada bebek artık daha dik bir şekilde durabilir.
25. Hafta Gebelik (Hamilelik) Anne Bedenindeki Değişimler
25. hafta gebelik sürecinde bebeğin saçları uzamaya başladığı için annenin de saçları daha dolgun görünmeye başlar. Artık saçlarınız annenin saçlarında dökülme azalır fakat hormonlardan dolayı vücuttaki tüylenme oranı artar ve tüyle daha gür çıkmaya başlar. Ancak doğum sonrasında annede saç dökülmesi meydana gelebilir.
Sağlıklı Beslenme ve Aktivite
Bu haftalarda anne adayının doğal peynir, pişmemiş et, çiğ lahanalı yemekler ve hamura sarılı etli yemeklerden uzak durması gerekir. Pişmemiş ya da az pişmiş yumurtadaki bakteriler ve salmonella mikrobu hem anne adayı için hem de bebek için tehlikelidir. Yumurta tüketirken iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar anne için glukoz tarama testinin yapılmasını önerir.
Ancak bazı doktorlar da bu testin anne ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, bunun yerine alternatif testler olduğunu belirtirler. Doktor anne adayı için herhangi bir sakınca görmüyorsa, geziye çıkılabilir. Yeni yerler görmek, yürüyüş yapmak ve yeni insanlarla tanışmak anne adayına iyi gelecektir. Bunun yanında yine doktorun önereceği kadar yürüyüş ve bazı egzersizler yapmak hamilelik sürecini ve doğumu kolaylaştırabilir.
Originally posted 2022-06-04 23:33:24.