23. Hafte Gebelikte Yaşananlar
Bu yazımızda 23. hafta gebelik döneminden bahsediyoruz. 22. hafta gebelik dönemini geçtiniz. Artık 22. hafta gebelik annenin durumu ve bebeğin durumu hakkında bilgi sahibisiniz. İyice heyecanlanmaya başladınız. Bu haftada yaşadıklarınız neler olacak detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Böylece yaşadıklarınızın normal ve doğal olduğunu bileceksiniz.
23. Hafta Gebelik (Hamilelik)
23. hafta gebelik dönemi yolun yarısından fazlasıdır. 23. hafta gebelikte 6. aya denk gelir. Bu da hamileliğin son dönemine doğru yaklaşılıyor demektir. 23. hafta gebe ve bebekte değişimler söz konusudur. Bu haftada bebeğin ciğerleri gelişir ve yüzü belirginleşir. 23 haftalık gebelikte bebek kilosu hemen hemen 455 gramdır.
Baş bölgesinden kalçasına kadar olan uzunluğu ise 20 cm civarındadır. Bebeğin vücudunu kaplayan tüyler ise zaman zaman koyulaşmaya başlar. Yüzü ve vücudu yavaş yavaş doğumdaki halini almaya başlar. Ciğerleri dışarıdaki yaşama hazırlık için gelişiyor. Ama hala oksijeni plasentadan alıyor.
23 Haftalık Gebelikte Bebeğin Hareketleri
23 hafta demek anne adayı zaten bebeğin hareketlerini zaten hissetmeye başlamış demektir. .Ama 24 ve 28. haftalar bebeğin en aktif dönemi olduğundan anne adayı artık bu hareketlenmeleri oldukça fazla hissetmeye başlayacaktır.
23. Hafta Gebelikte Alınması Gereken İdeal Kilo
23. hafta gebelik – Tansiyon ve Kilo Değişiklikleri
Bu dönemde anne adayının çevresinde kilo ile ilgili oldukça fazla yorum yapılır. Geleneksel düşünce yapısına göre hamilelik sürecinde anne adayının kilo alması gerektiği savunulur. Ya da çok kilo alınmışsa bebeğin ikiz olduğu iddiaları atılabilir. Bu konuda en doğrusu doktordan annenin boyuna göre ideal kilosunu öğrenmesidir. Bu haftaya gelindiğinde toplam kilo alımı ortalama 5,5 ile 6.6 arasında olması idealdir. Hamileliği toplamda, 11-14 Aralığında bir kilo alımı ile tamamlandırmak uzmanlar tarafından sağlıklı kabul edilendir.
23. Haftalık Gebelikte Tansiyon
Hamileliğin genelinde tansiyonun hamile kalmadan önceki döneme göre daha düşük seviyelerde ilerlemesi normal kabul edilir. Fakat hamileliğe bağlı yüksek tansiyon (hipertansiyon) da anne adaylarının bazılarında ortaya çıkabilir.
Hamilelik dönemi anne adayının düzenli olarak doktor kontrolünden geçtiği bir dönem olduğu için erkenden teşhis ve tedavi edilebilir. Böylelikle gereksiz komplikasyonların ortaya çıkması engellenmiş olur. Gebeliğe bağlı meydana gelen hipertansiyon ve preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) belirtileri ortaya çıkabilir. Preeklampsinin diğer belirtileri de şöyledir:
- Aşırı yemek yemeğe bağlı olmayan ani kilo artışı
- Ellerde ve yüzde gözle görülür şekilde şişme
- Nedeni anlaşılamayan baş ağrıları
- Mide ve yemek borusunda acıma ve yanma
- Vücudun her yerinde kaşınma
- Görme bozukluğu gibi
Gibi etkileri olabilir. Bu gibi belirtiler olduğunda anne adayının doktoruna başvurması gerekir.
Originally posted 2022-06-04 16:44:41.