19. Hafta Gebelik (Hamilelik) – Anne ve Bebeğin Durumu
19. Hafta Gebelik (Hamilelik)
19. hafta gebelik döneminde bebeğin fiziksel durumu nasıl olur? Bu hafta itibariyle bebeğin boyu yaklaşık 18 cm ağırlığı da 184 ile 227 gram arasındadır. Bebeğin büyüklüğü, bir mango kadardır.
19 hafta sonunda bebekler artık dışarıdan gelen sesleri duyabilir. Bu seslere tepki olarak harekette edebilir. Bebeğin cildi 15. ve 16.haftadan itibaren lanugo adı verilen tüylerle kaplanmaya başlar.19. hafta ile birlikte bebeğin cildi verniks adı verilen bir tabakada eklenir. Verniks tabakası bebeğin cildinin içinde bulunduğu amniyotik sıvıdan koruyarak buruşmasını engeller. Bu sayede rahmin içinde geçen 9 ayın ardından bebeğin cildi buruş buruş görünmez.
Bebeklerin bu haftadan itibaren böbrekleri idrar üretimine başlarlar. İdrar, amniyotik sıvı içine yapıldığı için bebek bu sıvıyı yutar sonra tekrar idrarını yapar. Bu durum bir döngü şeklinde devam eder. 19. haftalık gebelikte bebeğin kasları ve beyni arasındaki iletişimi sağlayan nöronları oluşmaya devam eder. Bebek artık istemsiz hareketlerin dışında emmek, başını çevirmek gibi bilinçli hareketlerde yapar.19. haftada artık bebeğin saçları çıkmaya başlar.
Hamileliğin 19.Haftasında Annenin Değişimi
Anne adayı ,bu haftadan itibaren karnın daha hızlı büyüdüğünü hissetmeye başlayacaktır. Sıkmayan ve rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. Anne adayının oturma pozisyonun dik olması, karna yapılacak baskıyı azaltarak reflü şikayetinin yaşanma olasılığını azaltır.
Kasık ağrıları, 19. haftalık gebelik ile daha da artacaktır. Büyüyen rahme ayak uydurmaya çalışan kasların gerilmesi hissedilen ağrının artmasında da sebep olmaktadır. 19. hafta hamilelik ile hormon salgılanması artacağından gebelik maskesi denilen lekelenmeler görülmektedir. Bu lekelenmeler genellikle yüz bölgesinde olduğundan anne adaylarını rahatsız eder fakat endişelenecek bir durum değildir. Doğumdan sonra cilt eski haline dönecektir.
Bu haftadan itibaren alınan kilolarla beraber meme, karın ve kalça bölgelerinde çatlakların arttığı gözlemlenebilir. Çatlak kremlerini düzenli olarak kullanmak oluşumlarını azaltacaktır. 19. hafta gebelik kilosu ortalama 3.5 ile 6.3`tür. Bu kilonun ortalama 200 gramı bebeğe aittir. Bu haftada görülen en sık şikayetlerden biri de baş dönmesidir. Yaygın olarak görülen bu şikayet düşük kan basıncı sebebiyle görülmektedir. Düşük kan basıncı; kansızlığın artması, ani şekilde ayağa kalkmak ve kan şekerinin yükselmesi ya da düşmesi sebepleriyle oluşabilir.
Haftadan haftaya anne ve bebek için durum değişebildiği için 18. hafta hamilelik ve 19. hafta hamilelik yazılarımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca hem sizin hem de ailenizin sağlığı için neredeyse bütün hastalıklara iyi gelen bir kitaptan bahsettiğimiz şeker hastalığı çözümleri yazımız da ilginizi çekecektir. Kilo alımız arttıysa zayıflama programları ve gebelikte diyet nasıl yapılır yazılarımız da hoşunuza gidebilir. Bebeğinizde şeker hastalığı riskine karşı da bebeklerde diyabet belirtileri yazımızı seveceğini düşünüyorum.
Originally posted 2022-05-20 23:01:27.