27. Hafta Gebelik ( Hamilelik) – Bebeğin ve Annenin Durumu

Bu hafta 27. hafta gebelik döneminden bahsediyoruz. 14. hafta gebelik dönemi bebeğin durumu yazımızdan gebelik hakkında yazı yazıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda 25. hafta gebelik ve 26. hafta gebelik dönemlerini işlemiştik.

Altıncı ayın son haftası hamileliğin 27. haftasına denk gelir. Artık doğuma sadece üç ay kalmaktadır. Anne adayları artık bu haftadan sonra yavaş yavaş bebeğini karşılamak için hazırlıklara başlar. Çoğu hamile kadınlar çoktan bebeğinin odasını hazır hale getirmiştir. Bu haftadan sonra anne ve babalar tatlı bir koşuşturma içerisine girerler. Anne ve babanın hazırlıkları devam ederken bebeğin boyu 40 cm civarındadır.

Bu zamana kadar ağırlığı gram olarak ölçülen bebeğin kilosu artık 1 kilo üzerine yükselir. Bu haftada bebeklerin tat duyuları fazla geliştiği için annenin yediği besinlerin tatlarını yüksek düzeyde alırlar. Hatta bu duruma tepkide göstermeleri mümkündür. Bu haftalarda bebeğin bağışıklık sistemleri ve karaciğeri olgunlaşmaya devam eder. Henüz tam olarak olgunlaşması sonraki haftalar içerisinde gerçekleşecektir.

İçindekiler

27. Haftada Bebeğin Hareketlerindeki Değişim

27. Hafta Gebelik Dönemi

Hamilelikte bebeğin en hareketli olduğu zamanlar 27-32 haftalar arasıdır. Bu haftalarda bebeğin hareketlerinde bir artış gözlemlemeniz mümkündür. Tekme ve yumruk gibi durumlarla anne adayları bu hafta içerisinde de sıklıkla karşılaşır. 27 hafta içerisinde bebeğin hareketli olması doğal bir durumdur ancak her saat bebek hareket edecek gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü bebeklerin rahim içerisinde belli bir düzenleri vardır. Belirli saatlerde uyurken belirli saatlerde uyanırlar. Bu yüzden bazı saatlerde bebek daha hareketsiz olabilir. 24. hafta hamilelik dönemi için de benzeri bir yazı yazmıştık.

27. Haftada Hamilelik Anneyi Nasıl Etkiler?

Bu hafta içerisine giren bayanların rahmi 27 cm civarında ölçülür. Vücut daha fazla hava üretmeye devam edeceği için bu haftalarda anne hızlı nefes alıp verirken nefes darlığı da çekebilir. Bu gibi durumlarda yapılan nefes egzersizleri hamileleri rahatlatacaktır. Diğer haftalarda olduğu gibi bu haftalarda da sindirim sistemindeki hareketlilik yavaştır. Bu durum bağırsaklara baskı yaptığı için anne adayları bu haftalarda da kabızlık ve mide ağrısı gibi sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca diğer haftalarda görünen vajinal akıntı 27. hafta gebelik döneminde de görünmeye devam eder ve miktarında artışta yaşanması mümkündür.

Hamilelik süresi boyunca düzenli beslenme bebek için oldukça önemlidir. Beslenmenin yanında anne adaylarının aldıkları vitaminlerde bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gebelik boyunca annelerin A, B ve E vitaminlerini alması gerekir. Bu vitaminler hamilelik boyunca annenin alması gereken vitaminler arasında en önemlileridir.

Originally posted 2022-06-05 11:38:23.