Tüp Bebek Tedavisi

Bugün sizlere tüp bebek tedavisinden,tüp bebek tedavisi aşamalarından,tüp bebek merkezi fiyatlarından ve tüp bebekle ilgili bilinmesi gereken tüm detaylardan bahsedeceğiz. Tüp bebek, kısırlık teşhisi konulan kişilerin, bebek sahibi olabilmeleri için kullanılan yardımlı üreme teknikleridir. IVF ismiyle bilinen tüp bebek, laboratuvarlarda yumurta ve spermlerin birleştirilmesi anlamını taşımaktadır. Tüp bebek denilen bu yöntemde, anne adayından alınan yumurtalar, babanın spermleri ile birleştirilip, embriyolar elde edilir. Elde edilen embriyolar, laboratuvar ortamında gelişim süreleri bir süre takip edilip, annenin rahim bölümüne geçiş transferi yapılıyor. Transfer işleminden yaklaşık 10-11 gün sonrasında gebelik testiyle ölçüm yapılıp, sonuç öğreniliyor.

Tüp Bebek Tedavisi Kime Uygulanabilir?

Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebek Tedavisi tüp bebek merkezlerinde uygulanan özel bir işlemdir.

Çiftler yaklaşık olarak 1 yıl süreyle cinsel birliktelikler yaşayıp, gebelik adına herhangi bir sonuç almazlarsa, tüp bebek çözümü düşünülebilir. Ancak kadınlar 35 yaş ve üzeriyse bu 1 yıl süreyi beklemeden, doktorla görüşmelidir. Çünkü genellikle yaş ilerledikçe gebe olma şansı daha da azalmaktadır. Aşağıda belirttiğimiz nedenler, erkek ve kadınlar için söz konusu oluyorsa tüp bebek alternatif bir tedavi olarak düşünülebilir.

Kadınlar İçin Nedenler:

– Daha önce yumurtalık iltihaplanmaları yaşanmışsa,

– Adetle düzensiz olarak yaşanıyorsa,

– Cinsel birliktelik sonucunda bulaşmış herhangi bir hastalık söz konusu olmuşsa,

– Önceden yaşanan bir dış gebelik bir durum söz konusuysa,

– Doğum kontrolü sağlayabilmek için önceden spiral kullanımı söz konusu olmuşsa,

– Karın bölgesinde herhangi bir ameliyatı yaşanmışsa.,

– Yumurta rezervinin azalmış olması durumunda,

– Endrometriozis hastalığı teşhisi verilmişse, tüp bebek doktorlarına başvurulup bu açıdan bir yol çizilebilir.

Erkekler İçin Nedenler:

– Testislerde herhangi bir travma yaşanmışsa,

– Yine cinsel bir birliktelikten bulaşan bir hastalık söz konusu olmuşsa,

– Herhangi bir dönemde testis ameliyatları varsa,

– Kanser hastalıklarının aktif bir tedavisi varsa,

– Ereksiyon problemleri ve erken boşalma durumu söz konusu oluyorsa,

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Tüp bebek nasıl yapılıyor?
Tüp bebek nasıl yapılıyor?

Kadınların aktif iş hayatında yer almasıyla beraber, çocuk sahibi olma yaşında eskiye oranla artış yaşanmıştır. Kadının çocuk sahibi olmak isteyip istememesi de bu konuda önemli bir etkendir. Tüp bebek yaptırma yaşı, klinikten kliniğe farklı olsa bile genel anlamda 45 ile 46 yaşları arasında değişir. Bu yaşlar kadınlar için tüp bebek yaptırılma maksimum kabul yaşıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Ne Yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisine karar verildiyse, dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlara uyulması halinde, tüp bebek tedavisinde başarı oranı bir hayli artacaktır. İşte tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması ve yapılmaması gerekenler.

– Tüp bebek işlemine karar verildiyse, kişilerin 3 ay kadar öncesinden sigara tüketmemeleri gerekiyor. Sigara, spermlere zarar verdiği gibi yumurtaya da zarar vermektedir.

– Alkol tüketimi varsa, mümkün olduğu kadar bırakılmalıdır.

– Düzenli ve doğal bir beslenme tarzı beslenmeli, bolca meyve tüketilmelidir.

– Basit bile olsa bazı egzersizler yapılmalıdır.

– Çiftlerin tedaviden önce 1 ay öncesinden hemen her gün yürüyüş yapmaları tavsiye edilir.

Tüp Bebek Tedavisi ve Aşamaları Nelerdir?

Tüp Bebek tedavisi aşamaları
Tüp Bebek tedavisi aşamaları

Tüp Bebek Tedavisi Ön Görüşme Yapmak

Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması, ön görüşme yapmaktır. Burada amaç çiftle birlikte konuşup, hastanın hastalık öyküsünü dinlemektir. Tedavinin planlamasının nasıl yapılmasıyla ilgili yapılan bu görüşme, tüp bebek tedavisinin en önemli aşamasıdır.

Muayene Süreci ve Testlerin Yapılması

Tüp bebek nasıl yapılıyor sorusuna buradan cevap vermemiz mümkün. Doktor anne olmak isteyen kişinin rahmini muayene ederek, durumun ne olduğunu tespit eder. Yumurta rezerv kapasitesi öğrenilmesi için AMH isimli bir test yaptırılır. Gerek görülürse rahim testi istenebilir. Bunların dışında, sağlığı etkileyebilecek hastalıkların tespiti için bazı testler yapılması istenilebilir. Babadan sperm sayımı analizi istenebilir.

Yumurta Üretimi Artırılması

Adetleri düzenli yaşayan kadınlara aşı biçiminde bir enjeksiyon süreci başlar. Bu enjeksiyonların yapılmasının ana nedeni, yumurtaların olgunlaştırılmasını sağlayıp, üretimin artırılmasıdır. Enjeksiyonların yapılma seviyesi, kadınların yaşıyla orantılıdır. Bu enjeksiyon, aşıya benzer olduğundan hasta kendi başına uygulayabilmektedir.

Yumurta Geliştirilmesi ve Takibinin Yapılması

İğneler düzenli şekilde kullanıldığında yumurtalarla ilgili çeşitli testler uygulanıp, gelişimin takibi yapılır.

Çatlatma İğnesi

Yumurta gelişim süreci yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Bundan sonra istenen büyüklüğe gelindiği zaman HGC iğnesi olarak biline, çatlatma iğnesi kullanılmaktadır. Yaklaşık 35 saat sonrasında, yumurtaları toplama evresine geçilir.

Yumurta Toplama Aşaması

Tüp bebek uygulamasında, hazırlanan yumurtaların dışarıya çıkarılması işleminde yumurta toplama denilebilir. Tüp bebek merkezinde yapılan bu işlem, anestezi uygulanarak yapılır ve yaklaşık 10 dakika kadar sürer. İşlem tıpkı vajinal muayene yapılıyormuş gibi yapılır. İşlemden 1-2 saat sonra hastalar, yaşamlarına dönebilirler.

Spermin Alınması ve Embriyo Oluşturma Aşaması

Mastürbasyon yolu uygulanarak, sperm odasında erkekten sperm örnekleri alınır. Ancak mastürbasyon aşamasında herhangi bir kayganlaştırıcı kullanılmamaktadır. Sperm örnekleri alındıktan sonra, laboratuvara gönderilmektedir. Burada yeterli işlemler yapıldıktan sonra, döllemeye geçiş başlar. Döllenme için bazen hazır olarak sperm bulunmaması halinde, önceden dondurulmuş olan spermler kullanılabilmektedir.

Bununla beraber, babadan meni hücresi alınamamışsa, cerrahi yöntemleriyle sperm alma yöntemine başvurulabilir. Başarılı olan tüp bebek nedir, nasıl yapılmaktadır sorularının cevapları burada gizlidir. Çünkü bu aşamada bütün detaylar inceleme altına alınıyor.

Tüp Bebek Tedavisi Dölleme Metotları

Döllemede kullanılan iki tür metot vardır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir.

Mikroenjeksiyon: Seçilmiş olan spermlerin yumurtanın içerisine, mikrokanül kullanılıp enjekte edilme işlemidir.

Klasik Olan Tüp Bebek: Yumurta ve spermler aynı ortama konulur. Doğal olan seçenek budur. Çünkü hızlı olan spermler, bu ortamda sperme ulaşabiliyorlar.

Embriyo Takibin Yapılması

Embriyoların takibi, günlük bazda yapılmaktadır. Buradaki asıl amaç rahime tutunması en olası olan ve kaliteli embriyo seçimin yapılabilmesidir. Ancak bu aşamalarda embriyo gelişimleri , çiftlere göre farklılık gösterebilmektedir. Gelişmiş teknoloji kullanmakta olan tüp bebek merkezlerinde, embriyoskop isimli cihazlar kullanılmaktadır. Emriyoskop sayesinde, embriyolar 7/24 izlenerek, istenen aşamalara geldiğinde, yani transfer edilebilecek aşamaya ulaştığında, transfer etme aşaması başlamaktadır.

Embriyo Transfer İşlemi

Tüm bebek aşamalarında belki de en kısa süren embriyo aşamasıdır. Fakat kısa sürdüğü kadar çok önemlidir. Çünkü çok fazla emek verilip bu aşamaya gelindikten sonra, başarısız olacak bir embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin tamamını boşa çıkarabilmektedir. Bu sebeple embriyo transferi gerçekleştirecek olan doktorun, alanında uzman ve tecrübe sahibi olması gerekiyor. Kısacası doktorun bu işlemi, daha önce yapmış olması gerekiyor.

Embriyo transferi yapılacak olan güne karar verme iki şekilde gelişiyor. Önceden planlanan embriyo transferi günü varsa eğer, o gün içerisinde yapılmaktadır. Bunun dışında embriyo gelişimi göz önüne alınıp, gün belirlemeden de embriyo transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Bu da tamamen kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Şayet transferde herhangi bir değişiklik yapılmışsa, bu konuda endişelenmeye lüzum yoktur. Çünkü değişimler tamamen annenin gebelik şansını yükseltmek için yapılmaktadır.

Transfer işlemi bittikten sonra, kaliteli embriyolar dondurulup saklanabilir. Daha sonraki dönemlerde planlanan bir tüp bebek istemi olursa, bu embriyolar kullanılabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatı

Tüp bebek, özen gereken bir işlemdir. Bu nedenle tüp bebek fiyatı yerine tedavinin hangi merkezde yapılmasına bakılmalıdır. Gelişmiş bir merkezde, tüp bebek yapılmadan önce tedavi fiyatlarıyla ilgili bilgiler çiftlere verilmektedir. Kısacası fiyat öğrenmek için önce kaliteli bir tedavi merkezi seçilmeli ve fiyatlar sorulmalıdır.

Originally posted 2022-06-19 15:48:51.