29. Hafta Gebelik Dönemi

Bugün 28. hafta gebelik dönemi sonrası 29. hafta gebelik dönemine geldik. 29 haftalık hamilelik veya diğer bir deyişle 29. hafta gebelik aylardan yedinci ayın ilk haftasına denk gelir.
Anne artık yedi aylık hamiledir. Bu durum doğuma sadece iki ay kaldığının göstergesidir. Bu haftalar annenin üzerindeki ağırlık artarken bebekte hızlı bir şekilde gelişimini tamamlamaya devam eder. Bazı anne adayları yaşamış olduğu bazı problemler neticesinde bu ay içerisinde erken doğum yapabilir. Bebek bu aya kadar gelişiminin büyük bir çoğunluğunu tamamladığı için yaşama oranı oldukça yüksektir.

29. Haftada Bebeğiniz Nasıl?

29. Hafta Gebelik Bebeğin Durumu

29. hafta içerisine giren bayanların bebekleri yaklaşık olarak 37-43 cm uzunluğundadır. Kiloları ise 1-1.35 arasında değişim gösterir. Boy olarak artık doğacağı seviyeye ulaşan bebek kilo olarak biraz daha düşüktür. Doğuma kadar ilerleyen haftalarda kilo almaya hızla devam eder. Bebeğin kilo alımı artıkça rahim içerisindeki alanı azalacağı için bebeğin hareketlerinde azalmalar olacaktır. Çünkü rahim içerinde alanı darlaşan bebek hareket etmekte de zorlanacaktır. Ancak bu hafta ve ileri ki haftalarda da bebeğin tekmelerini anne adayları hissetmeye devam ederler.

29 Haftalık Gebelikte Annenin Durumu

29. Hafta Gebelik Annenin Durumu

Gebelik boyunca büyümeye devam eden rahim bu haftada genişlemeye devam eder. Anne rahminin genişliği bu haftalarda 7,6-10,2 cm arasındadır. 29 haftalık hamile bayanların bu haftaya kadar toplamda 8-11 kg alması beklenir. Bu oranlar genellikle düzenli beslenen anne adaylarını kapsar. Hamilelik boyunca yediklerine dikkat etmeyen bayanlarda bu oranın daha çıkması mümkündür.
Bu hafta içerisinde anne saç tellerinde farklılık görebilir. Saçlarında dolgunluk ve kalınlaşma hissedebilir. Çünkü gebelik boyunca saç telleri dinlenme durumunda olduğu için dökülme meydana gelmez bu durumda saçların daha gür olmasına neden olur. Hamilelik bittikten sonra bu durum eski normal haline dönmeye başlar.
Bu haftada rahim içerisindeki kasılmalar devam eder. Bu kasılmalar rahmi doğuma hazırlayan ufak ve düzensiz sancılardır. Hamileliğin ilk haftalarından beri anne adaylarının en büyük sıkıntılarından biri olan idrar kaçırmaları bu haftalarda da devam eder. Anne gülerken, hapşırırken idrarını kaçırabilir.
Kan dolaşımdaki artışlar annenin yüzünde ve gözlerinde şişkinliğe neden olabilir. Karın büyüdükçe annenin yatması da zorlaşır. Bel ağrısı, sürekli idrara çıkma durumları da annenin uyku düzenini oldukça etkiler. Bu durumlarda annenin uyuma şekli olarak yan pozisyonda uyuması önerilir. Hamile bayanlar yan yatarak bacaklarının arasına yastık koyarak uyumaları rahat ve ağrısız bir uyku için önemlidir.

 

Originally posted 2022-06-14 01:11:16.