14. Hafta Gebelik (Hamilelik)

Bugünkü konumuz 14. hafta gebelik (Hamilelik) dönemi, bebeğin ve annenin 14.haftada durumu. Gebeliğinin 14. haftasına giren anne adayı ilk üç ayını başarılı bir şekilde geride bırakmış ve yeni bir aya merhaba demiştir. Haftalar geçtikçe anne adayının vücudunda meydana gelen değişiklikler yavaş yavaş hissedilirken, bebeğin gelişimi de bir yandan devam etmektedir. 14 hafta hamile bir anne adayı ve bebeğine dair detaylar aşağıda incelenmiştir. Verilen bilgiler genelleme şeklinde olup, her anne adayının ve bebeğin farklı ilerlemeler gösterdiği unutulmamalıdır.

Bu yazıdan sonra ilginizi çekebilecek gebelikte şeker hastalığı ve hamile diyeti yazılarımızı okumanız faydalı olabilir.

14. Hafta Gebelik Bebeğin Gelişimi

Gelişiminde 14. haftasına giren bebeğin boyu en az 8 santimetreye ulaşmış ve ağırlığı da 25 ile 55 gram arasında değişmektedir. Bu haftanın en güzel yanı artık bebeğin cinsiyetinin öğrenilebilir olmasıdır. Çünkü yükselen hormon seviyeleri ile beraber erkek çocuklarda prostat bezi oluşurken, kız çocuklarda da yumurta hareketleri görülür.

Bu oluşumlar bebeğin cinsiyetini anlayabilmesi için doktora yardımcı olur. Bebeğin fizyolojik gelişimine gelinde ise; soluk borusu ve ses telleri oluşumu tamamlamıştır. Bununla beraber bebek artık emme ya da yutkunma benzeri hareketleri yapmaya başlamıştır. Ayrıca bebek, yerlerine oturan göz ve kulaklarıyla da bebeğin yüz şekli iyice belirginleştirmeye başlamıştır.

Anne Adayının Durumu

Gebelik 14. haftasında iken anne karnındaki bebeğin büyümesi ile beraber rahim de genişlemeye başlar. Anne adayının karnı dışarıdan fark edilebilir şekilde büyümüştür. Bu büyüme ile karındaki bağ ve kas dokuları bir miktar esnediği için anne adayında kasık ağrısı baş gösterebilir. Ayrıca, hamilelik ile beraber geceleri bacaklarda hissedilen kramplar da şikayetler arasındadır. Nadiren de olsa bu haftalarda anne adaylarında karşılaşılan diğer problemler hemoroit oluşumu ve vücuttaki benlerde değişimler gözlemlenmesidir.

Hemoroit oluşumunun ana sebebi rahim genişlemesi ve anne adaylarında görülen yoğun kabızlıktır. Yenilen besinlere dikkat edilip, kabızlık önlendiği takdirde hemoroit oluşumu hafifleyecek ya da hiç gözlenmeyecektir. Hamileliğinin 14. haftasındaki anne adayı vücudunda oluşan yeni benlerle ya da eskiden beri var olan benlerinde büyüme ya da renk değişimi gibi farklılıklarla karşılaşabilir.Bu gibi değişimleri fark eden anne adayı mutlaka bir doktora görünmeli ve konu hakkında detaylı bilgi almalıdır. Anne adayının psikolojisine bakıldığında ise ilk üç aydaki kadar dalgalanma ve gel git hali görülmemeye başlanmıştır.

14. hafta gebelik döneminde bebek cinsiyetinin öğrenebilecek olması ve karnın farkedebilir şekilde büyümeye başlaması doğum heyecanın da farkedebilir düzeyde artmaya başladığı bir dönemdir.

Originally posted 2022-06-17 13:05:39.