15. Hafta Gebelik(Hamilelik)

15. Hafta Gebelik(Hamilelik)

15. hafta gebelik durumunda çocuk ve anne neler yaşar? 15. haftanın ardından anne adayı artık hamileliğinin 4. ayındadır. Anne vücudu, ilk trimester sonrasını yaşadığı bu dönemde daha rahatlamış ve gebeliğe alışmıştır. Geçen 15 hafta itibari ile daha önce fark edilmiyorsa artık bebek anne karnında oldukça belirgin bir hale gelmiş olacaktır. Bu dönemde bebek, bir avokado ya da orta büyüklükte bir portakal kadardır.

Çok hızlı kilo alıyorsanız hamileler için diyet yazımız ilginizi çekebilir. Ayrıca gebelik diyabeti ve bebeklerde diyabet hastalığı yazılarımızı okumanız da faydalı olabilir. Ayrıca gebelik süreci anneden anneye değiştiği için 14. hafta gebelik ve 16. hafta gebelik yazılarımız da şu anda yaşadıklarınıza uygun olabilir.

15. Hafta Gebelik Bebeğin Durumu

15. hafta gebelik dönemine geldiğinde bebeklerin gelişim hızı, oldukça artmış olacaktır. Boyları yaklaşık 10-15 cm kadar, ağırlıkları ise 65-70 gram kadardır. Bacaklarının boyu da artık kollarında daha uzamıştır. Gözleri hala kapalı, göz kapakları da bir perde şeklindedir.

Göz kapakları kapalıda olsa anne karnına ışık tutulduğunda bunu fark edebilirler ve bu ışık kaynağından uzaklaşmaya başlarlar. Hamileliğin 15.haftası itibariyle bebeğin dilindeki tat alma tomurcukları oluşmaya başlayacaktır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvı ile annenin yediklerinin tadını almaya başlayacaktır.

Hamilelikte 15 hafta geçmesinin ardından bebeğin hareketleri, hafifte olsa hissedilebilir. Gebeliğin 15. Haftası itibari ile bebeğin saçı da çıkmaya başlamış kaş ve kirpikleri oluşmuştur. Vücudu da lanugo adı veriler tüyler çıkmıştır. Yine bu haftada bebeğin kıkırdak yapıları sertleşmeye ve kemikleşmeye başlar. Danışılan uzmana, ultrason cihazının kalitesine ve bebeğin pozisyonuna göre cinsiyet bu hafta görülebilir.

15. Haftada Annenin Yaşadığı Değişimler

Bebeğin cildinde oluşan lanugo isimli tüycükler sebebi ile anne mide yanması ve ekşimesi gibi belirtilerle karşılaşabilir. 15.haftada anne göğsünde bazı sızıntılar yaşayabilir. Bebeğin doğmasına daha zaman olsa da kolostrum üretimi memede başlamıştır. Göğüs pedi kullanarak, bu durumun getireceği rahatsızlıklar engellenebilir. Annenin damar yoğunluğu iki katına çıktığından burun kanamaları görülebilir. Hamilelik sürecinin bu haftası itibari ile 2-4 kilo arasında bir ağırlık artışı yaşanması beklenir.

Bu da artık bazı kıyafetlerin anne adayına olmaması ile oldukça fark edilebilir konuma gelir. Gebeliğin bu haftası itibari ile varis sorunları yaşanabilir. Doktor tavsiyesi alındığı takdirde varis çorabı kullanılabilir. Alınan kilo sebebi ile anne adayı, bel sırt ağrısı ve bacakta kramplar yaşayabilir. Gebelik maskesi adı verilen yüz bölgesinde çillenme şeklinde de görülebilen lekeler oluşur. Annede endişeye sebep olsa da, hormonların artması sebebi ile oluşan bu lekeler bebeğin doğumunun ardından kaybolacaktır.

Originally posted 2022-06-17 19:15:14.