31. Hafta Gebelik Dönemi

Gebelik dönemlerini anlattığımız ve 14. hafta gebelik dönemi ile başladığımız yazı dizimizde bu hafta 31. hafta gebelik döneminden bahsedeceğiz. Hamilelikte 31 hafta bebeğin 29. haftasına denk gelir. Bu haftaya giren anneler artık yedinci ayın son haftasındadırlar. Dokuz aylık bir serüvene çıkan anne adayları ilk aylarda yaşadıkları bulantı, mide rahatsızlığı, uykusuzluk, bel ağrısı, ayakta şişkinlik gibi birçok sorunu geride bırakıp bebeklerini kucaklarına almak için son ayların içerisine girmiş bulunurlar. Kişiden kişiye gebelik dönemlerinde yaşananlar değişebildiği için, 31. hafta gebelik yazımızdan sonra 29. hafta gebelik ve 30. hafta gebelik yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz.

31. Haftalık Bebeğin Rahim İçerisindeki Gelişimi

31. Hafta Gebelik Bebeğin Durumu

Her hafta rahim içerisinde biraz daha büyüyen bebek bu haftada boy ve kilo olarak artış gösterir. 31. Haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1.500-1.600 arasındadır. Boy olarak ise bebek bu hafta 40-45 cm civarındadır. Diğer haftalarda olduğu gibi bu haftada bebekler gelişimini sürdürürler. Üreme sistemleri bu haftada gelişmeye devam eder. Bebek kız ise klitorisi belirginleşirken erkek bebeklerde ise testisler erbezlerin yanına yerleşmeye devam eder.

Bebeğin ciğerleri tam olarak gelişimini tamamlamadığı için bu haftada olgunlaşmaya devam eder. Bu haftalarda bebeğin ciğeri gelişmeye devam ettiği için bu haftada doğan bebekler genellikle küveze alınarak ciğerlerinin gelişmesi beklenir. Bu haftalarda bebeğin beyni diğer haftalara oranla daha çok gelişmiş durumdadır. Duyu organlarından sinyaller almaya ve dışarıdan gelen bilgileri işlemek için var olan sistem oluşmuş durumdadır. Bu haftalardan itibaren bebeğin rahim içerisindeki uykusu daha uzun sürmeye başlar. Artık bebek gün içerisinde anne karnında genellikle uyur haldedirler.

Hamileliğin ilk haftalarından beri anne adayları bebeklerini karınlarında hissetmeye başlarlar. Bebeğin rahim içerisindeki hareketleri, tekmeleri anne tarafından düzenli olarak kontrol altındadır. Anne bebeği ne zaman uyuyor ne zaman uyanık bu hareketler sayesinde rahatlıkla anlarlar. Hamileliğin son haftalarına doğru bebeğin büyümesinden dolayı rahim içerisinde yer kalmadığı için bebeğin hareketlerinde azalmalar meydana gelir.

Özellikle bebeğin baş kısmı leğen kemiği denilen bölgeye düştüğü zaman bu hareketler azalma daha da fazla yaşanır. Ancak bazen bebeğin az hareket etmesinin nedeni göbek kordonu olabilir. Bu yüzden anne adaylarının gebelik boyunca bebeğin hareketlerini düzenli olarak kontrol etmelerinde fayda vardır. Endişelendikleri bir durum varsa bunu doktorları ile paylaşmaları gerekir.

31. Haftalık Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

31. Hafta Gebelik Beslenme

Hamilelik boyunca anneler beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bebekler gereken besin ve vitamin ihtiyaçlarını annenin yediği besinlerden alırlar. Anne adayları aynı zamanda yedikleri besinlerin temiz olmasına da dikkat etmeleri gerekir. Aksi durumda vücut içerisine çeşitli bakteriler yerleşebilir. Bu bakterilerden bazıları çeşitli mide hastalıklarına neden olmaktadırlar. Bu bakteriler genellikle yeterince pişmemiş yumurtalarda ve beyaz etlerde bulunurlar. Bunların yeterince pişmesi bu bakterilerden anneyi koruyacaktır.

Originally posted 2022-06-14 08:04:12.