Miyom Nedir?

Miyom nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak, miyom rahimde anormal düz kasların çoğalmasıyla görülen iyi huylu bir tümördür. Düzgün ve sınırlı kitleler olmakla birlikte farklı yerleşim yerlerinde olabilirler.

Mesela;

  • İntramural
  • Subseröz
  • İntrakaviter
  • Saplı vs. olabilir.

Miyom nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, miyom belirtileri, miyom nedeni ve miyom tedavisi konusunda da kısaca bilgi verelim.

Bu rahatsızlığa neden olarak östrojen hormonun sıkıntısıyla birlikte ailesel yatkınlığın rol oynadığı da bilinir. Hormona bağımlı bir tümör olmakla birlikte üreme döneminde 5 kadından birinde yani 100 kişiden 20sinde bu rahatsızlık görülür.

Menopozla birlikte hormon düzeyi azalır ve hormon düzeylerinin boyutlarında küçülmelere sıkça rastlanır. Bu rahatsızlık daha çok obez ve doğum yapamayan kadınlarda görülür. Gebelikte, boyutları atar ve ağrıya neden olur.

Bunun yanında büyük boyutlardaki vehim boşluğuna baskı yapan subseröz miyomlar;

  • Kısırlık
  • Düşük
  • Tekrarlayan gebelik kaybı
  • Erken doğum tehlikesine sebep olur.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom nedir? Miyom belirtileri nelerdir?

Genel olarak büyük belirtiler göstermezler ancak rahim kasılmasını olumsuz etkilemesine bağlı olarak hastanelere başvuru nedenleri daha çok düzensiz, uzun, şiddetli kanama ve bunun sonucunda oluşan anemi rahatsızlığıdır. Çoğu hastalar bu kanamaların normal olduğunu düşünürler.

Bunun sonucunda hastaneye geldiklerinde sonuçları ileri derecede anemi, erken yorulmaya bağlı bazı şikâyetlere neden olur. Büyük boyutlara ulaşan miyomlar; karında şişlik, hazımsızlık, ağrı, kabızlık, gaz şikâyetlerine neden olur. Bu durumlar aynı zamanda idrar torbasına baskı yapar. Bu da sık sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olur.

Miyom Tedavisi Nasıl Olur?

Miyom nedir? Miyom’un tedavisi var mı?

Genelde iyi huyludur. 0,1 ve 0,5 oranında kötü huylu tümöre dönüşür. Ani büyüme, şüpheli görünümlerde miyomlar tedavi edilmeli ve bu rahatsızlığa sahip olan hastalar düzenli olarak kontrol edilmeli ve gözetim altında olmalıdır. Tedavi sürecinde hastanın yaşı, şikâyetlerin varlığı ve şiddeti, var olan miyomların boyutu ve hücrede yerleşim yerine göre değişir. Bunlar gözlemsel, medikal ve cerrahi müdahale seçenekleri uygulamaya konulur. Miyomların en büyük sorunu rahmin içinde yüzeysel kitlesel hareket oluşturduğu gerekçesiyle gebeliğe sebep olmalarıdır.

Tedavide Kullanılan Yöntemler

  • Histereskopi; Bu yöntem ağrıya sebep olur. Rahmin altında ya da iç tabakasında yer alan miyomlar özel bir sistemle görüntülenir.
  • Kapalı ameliyatlar; Bu ameliyatlar genelde robotik cerrahi sistemle yapılır. Burada yer alan miyomlar çıkarılır.
  • Açık cerrahi; Bu yöntem göbeğin üst kısmına kadar ilerleyen çok büyük tümörler için kullanılır.

Originally posted 2022-06-14 09:10:51.