Basur nedir? Basur Tedavisi ve Belirtileri

Basur nedir ve acısı nasıl diner? Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinen bu hastalığın asıl adı hemoroid olmaktadır. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu hastalık ayrıca ağrı da yapmaktadır. Basurun belirtileri ile bazı önemli hastalıkların belirtileri aynıdır. Bu nedenle kişinin kendisine basur teşhisi koymaması ve diğer hastalıklar yönünden de değerlendirilmesi gerekmektedir.

Basur Nedir?

Anüs olarak adlandırılan kalın bağırsağın en son bölümü yani makat bölgesinde damarlar şişer ya da büyür. Bu duruma Hemoroid yani Basur denilmektedir. Bu durum anal kanalda bulunan damarlar sarkar ya da sıkışıp kanar. Hatta u damar yumakları bir zaman sonra makattan dışarı çıkabilir. Basur ikiye ayrılmaktadır. İç ve dış yani internal ve external olarak ikiye ayrılır. İç hemoroid ağrısız ve acısızdır. Bu nedenle hissedilmez. Fakat dış hemoroid sancılıdır. Şişlik ve kızarıklık ile kendini hissettir. Basur 4 evreden oluşmaktadır. Bu evreler şu şekildedir.

1. Evre denilen kısımda basur kanama ile meydana gelmektedir. Bu kanamalar küçük kanamalardan oluşmaktadır. Bu durumda basur dışarı sarkmamaktadır.
2. Evre denilen evre de ise basur dışkılama ile dışarı sarkmaktadır. Bu bir müddet sonra kendiliğinden geçecektir.
3. Evrede ise basur memeleri denilen anüsün dışındadır. El ile içeri geri itilebilir. Bu durum oldukça ağrılıdır. Ayrıca ödem de oluşabilmektedir.
4. Evrede basurlar makattan dışarı sarkmaktadır. Büyük ve ıslak meme şeklindedir. Bu durumda kişi otururken bile zorluk çekebilmektedir.

İç basur ve dış basur- Basur nedir?

Basurun Belirtileri Nelerdir?

Basur nedir? Basur Belirtileri

Basurun pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni dışkılama sırasında ağrı hissetmektir. Bazı durumlarda ağrı yanında yanma hissi de olabilmektedir. Makattan taze kırmızı renkli kanamalar gelebilmektedir. Ayrıca makatta şişlik olur. Şişlik ile birlikte ıslaklık hissi ve akıntı da olabilmektedir. Makatta kaşıntılar meydana gelmektedir. Ayrıca basur olan kişilerin dışkılamalarında düzensizlik söz konusudur.

Basura Ne İyi Gelir?

Basur nedir? Hemeroid’e ne iyi gelir?

Basur hastalığından kurtulmak isteyenlerin uygulayabileceği çok fazla yöntem bulunmaktadır. Lifli gıdalar basura iyi gelmektedir. Bunlar; mısır, esmer pirinç, kuru erik, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, ceviz, fındık, karnabahar, lahana, havuç, ıspanak, kabak, şalgami brokoli, keten tohumu, patates ve şeker pekmezi olarak sıralanabilir. Ayrıca sigaradan ve stresten uzaklaşmakta basura iyi gelmektedir. Sık sık yoğurt ve kefir tüketmek, sabahları papatya çayı içmek, keçiboynuzu yemek de basura iyi gelen şeyler arasında sayılmaktadır. Ayrıca karbonatla basur tedavisi yazımızı da mutlaka okumalısınız. Çünkü denendi ve işe gerçekten yarıyor. Bahsettiğim yazı basur ağrınızı da kısa sürede dindirmenize yarayacaktır ayrıca basur nedir sorusuna farklı bir açıdan bakabileceksiniz.

Basur Tedavisi Nasıl Olur?

Basur tedavisi yapılmadan önce kişinin bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer sürekli kabız ya da ishal olunuyor ise bunun sebepleri araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Basurun tanısı yalnızca uzman hekimler tarafından konulmaktadır. Bu nedenle kişi kendi kendine karar vererek hemoroid için kremler ya da ilaçlar kullanmamalıdır. Yalnızca tedavi doktor kontrolünde doktorun verdiği ilaç ve kremler çerçevesinde ilerlemelidir. Basur eğer 1. Ya da 2. Evre de ise doktor tarafından krem ya da ilaç verilmektedir. Bu kremler genel olarak şişliği azaltmakta ve ağrı ve yanmaya da yardımcı olmaktadır. Nitrogliserin denilen madde bu kremlerde az miktarda bulunmaktadır. Kremler ile o bölgeye masaj yapılması önerilmektedir. Kremler sayesinde makat bölgesi gevşer ve rahatlar. Bu kremler ağır etkili kremler olduğu için fazla miktarda kullanılmaması gerekmektedir. Bu konuda doktorun dedikleri harfiyen uygulanmalıdır. Dışına çıkılmamalı ve kişi kendi isteğine göre hareket etmemelidir.

Basur tedavilerinden bir tanesi de ılık su içerisinde on beş dakika kadar oturmaktadır. Bu yöntem doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bu yönteme oturma banyosu adı verilmektedir. Kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Oturma banyosundan sonra makatın kurulanması gerekmektedir.

Basur tedavileri skleroterapi denilen yöntem ile devam etmektedir. Bu bir iğne tedavisidir. Söz konusu bölgeye bazı maddelerin enjekte edilmesi ile tedavi süreci devam etmektedir. Bu yöntem sarkmanın meydana geldiği ileri evrelerde kullanılmaktadır. İğneler ile sarkmalara engel olmaya çalışılmaktadır. Bu yöntemde narkoz kullanılmamaktadır. Çünkü zaten kişi herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Çok kısa sürede tedavi uygulanmaktadır.

Bir başka tedavi yöntemi de boğma tedavisi veya bant ligasyonu denilen tedavi yöntemidir. Bu yöntemde ileri evrelerde sarkmaların meydana geldiği durumlarda kullanılmaktadır. Basur memesinin etrafına lastik takılmaktadır. Bu lastik ile basur memesinin çürümesi beklenir. Açık ve ameliyat olmadan yapılan bir tedavi yöntemidir.

En ileri evrelerdeki basurlar için ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Genel olarak 3. Ve 4. Evre basurlara ameliyat tedavi yöntemi kullanılır. Bu ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bazı yerlerde özel cihazlar yardımı ile bölgesel anestezi uygulanarak da gerçekleşebilmektedir. Bazen lazer ile de tedavi edilebilmektedir. Ameliyat ile tedavi olan basur hastalarının bu durumu tekrarlama olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle de en çok kullanılan tedavi yöntemi basur ameliyat tedavi yöntemleri olmaktadır.

Basur Bitkisel Tedavi

Aloe vera yapraklarının dolapta soğuduktan sonra makata uygulanması ve 15 dakika kadar bekletilmesi basura çok iyi gelmektedir.
Demlenen siyah çayın soğutulduktan sonra anüse sürülmesi basura ağrılarını hafifletmektedir.

Demlenen yeşil çay ile de anüs temizlenebilmekte ve bu durum basur hastalığına iyi gelmektedir. Yeşil çayın içilmesi de basura iyi gelen bitkiler arasındadır.

Papatya yağının basur bölgesine sürülmesi ağrıları azaltmaktadır.

Sıcak bir bardak suyun içerisine yarım limon sıkmak ve basur olan bölgeye uygulamak kanamalara iyi gelmektedir.

Kuru incirin suda bekletilerek sabah hem suyun içilmesi hem de incirlerin yenmesi bağırsak hareketlerini düzene sokmakta dolayısıyla da basura iyi gelmektedir.

Suda kaynatılmış sarımsağın soğuduktan sonra basurlu bölgeye sürülmesi ve 15 dakika kadar bekletilmesi önerilmektedir.

Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağının anüs bölgesine sürülmesinin de hem dışkılamada rahatlık hem de ağrıda azalma yaptığı söylenilmektedir.

Basura İyi Gelen Bitkiler

Basura iyi gelen bitkiler şu şekilde sıralanabilmektedir.

Siyah çay,
Aloe vera,
Çay ağacı yağı,
Yeşil çay,
Papatya,
Sarımsak,
Kuru incir,
Turp suyu,
Patlıcan,
Hindistan cevizi yağı ve
Limon basura iyi gelmektedir.

Basur Otu Nedir?

Latince adı Ranunculus Ficaria olan Basur otu, basura olan faydaları ile bilinmektedir. Düğün çiçeği familyasında yer almaktadır. Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde de yetişen bir bitki türüdür. Basur hastalığının tedavisinde kullanıldığı için bu bitkiye basur otu adı verilmiştir. Çok eski yıllardan beridir basur sebebi ile anüsten çıkan memelere iyi geldiği bilinmektedir. Bu bitkinin zehirli bir bitki olduğunu bilmekte fayda vardır. İçilmemeli ve yenilmemelidir. Basur otu; küçük kırlangıç otu ya da düğün çiçeği ya da sarı ot olarak da adlandırılmaktadır. Rengi yeşildir. Kalp ya da böbreğe benzetilmektedir. Uzun sağları vardır. Üzeri de yağlıdır. Bu otun içerisinde saponinler ve C vitamini bulunmaktadır. Basur hastalarına çok iyi gelmektedir. Basur otu sayesinde basurun yol açtığı tüm şikayetlerden kurtulmak mümkündür.

Basur İlaçları Hangileridir?

Basur ilaçları genel olarak krem şeklinde olmaktadır. Bu kremler ağır etkileri olan kremlerdir. Bu nedenle yalnızca doktorun verdiği durumlarda ve doktorun söylediği miktarlarda kullanılmaktadır. Fazla kullanıldığında çeşitli zararlara sebebiyet verebilmektedir. Basur hastalığı için mutlaka bir hekime başvurmalı ve onun tedavi yöntemi ışığında tedavinizi gerçekleştirmelisiniz. Doktorun önerdiği çerçevede doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz.

Originally posted 2022-05-25 00:02:03.