Bilgisayar Kasası Nasıl Temizlenir?
Günümüzde birçok evde, iş yerinde, okullarda ve hatta günlük kullanıma uygun bilgisayarların kullanıma uygun yerlerde kullanıldığını biliyoruz. Lakin bu bilgisayarların tıpkı insanlar gibi bakıma ihtiyacı olduğunuda bilmek gerekiyor. Çünkü, bilgisayar kasası üzerindeki fan boşluklarından içeriye toz girmesi bilgisayarınızın performansını düşürebilir. Bu yüzden bilgisayar kasasının içleri evlerde 3-6 ayda 1, iş yerlerinde ise 1-2 ayda bir temizlenmelidir. Eğer temizlenmez ise bu tozlar zamanla bilgisayarın performansını düşürdüğü gibi, bilgisayarın işlevini kaybetmesine yani bozulmasına sebep olarak size yeni bir bilgisayar almanıza neden olabilir. Sizlere bu yazımda kasa temizliği nasıl yapılır, en ince ayrıntısına kadar kasa temizleme yöntemleri ile birlikte bilgisayar temizliğinde klavye, fare ve monitör temizliği nasıl yapılmalı bunları aktaracağım.
Bilgisayar kasasını temizlemezseniz meydana gelebilecek sorunları da bir başka yazımızda anlattık.
Bilgisayar Kasası Temizleme Yöntemleri
– Bilgisayar kasalarının içlerinde biriken tozu kesinlikle bir bez yardımıyla temizlememek gerekir. Çünkü bu içerideki donanımları bozabilir.
– Aynı zamanda elektrik süpürgesiyle tozları çekmek bazı kabloların ve donanım parçalarının da içeri çekilmesine yol açabilir. Bu yüzden soğuk üfleyen bir saç kurutma makinası ile bu tozlar dışarı üflenmelidir.
Bilgisayarın fanı nasıl temizlenir
Bilgisayarları ve içindeki donanımları soğutmaya yarayan fanlar, zamanla toz kaplayabilir ve bu durum fanların soğutma vazifesini yerine getirmesini zorlaştırır. Bu fanlar kasanın arka tarafında, ön tarafında, üzerinde, işlemcinin üzerinde ve ekran kartının üzerinde olabilirler.
Fanları temizleme yolları
Bilgisayarın bünyesinde bulunan fanları temizlemek için bilgisayarın kasası açılmalıdır. Kasa açıldıktan sonra bir fırça ya da soğuk üfleyen bir saç kurutma makinasıyla fanlar üzerindeki tozlar temizlenir. Bu işlemler yapılırken bilgisayarın elektiriğe bağlı olmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir.
Bilgisayar klavyesi nasıl temizlenir
Bilgisayarda en çok dokunduğumuz nokta olan klavyeler doğal olarak en çok kirlenen yerlerden biridir. Bunun için periyodik olarak temizlenmeleri gerekir. Klavyeyi tuşları yere bakacak şekilde çevirip hafifçe vurmak, içindeki kırıntı, tüy, toz gibi şeyleri temizlemizi sağlar.
Klavyeyi temizleme yolları
Klavyeyi ters çevirip temizledikten sonra, bir plastik yüzey temizleyicisini mikro fiber bir beze döküp klavyenin tuşları da temizlenebilir. Eğer deneyimli bir kullanıcıysanız klavyenin arkasındaki vidaları söküp klavyenin içini de temizlemek mümkündür ama bu yöntem riskli olduğu için çok dikkat etmenizi öneririm.
Bilgisayar monitörü nasıl temizlenmeli
Bilgisayarların monitörleri sürekli olarak dış etkenlere maruz kaldıkları için periyodik olarak temizlenmeleri gerekmektedir. Monitörleri temizlemek için LCD monitörler için özel üretilen temizleme solisyonları, pilastik yüzey temizleyiciler ve mikro fiber bezler kullanılmalıdır.
Monitör temizleme önerileri
Monitörün ilk başta pilastik yüzeyleri temizlenmelidir. Bunun için mikro fiber beze solisyon sıkılır ve plastik yüzeyler ovulur. Plastik yüzeyler temizlendikten sonra mikro fiber beze LCD monitör için üretilen solisyon sıkılır ve ekran temizlenir. Bu solisyonlar anti-statik oldukları için tozlanmayı geciktirirler. Ancak solisyon alırken içlerinde butil glikol ve metanol bulunmamasına dikkat edilmelidir
Fare nasıl temizlenir
Modern optik mouse’lar (fare) genelde daha az temizlik gerektirir. Tek parça olan bu farelerin çıkarılabilir parça sayısı daha azdır. Bunları zaman zaman deterjanlı su ile silerek ve tuşların arasına basınçlı hava sıkarak temizleyebilirsiniz.
Tekerlekli eski model bir mouse kullanıyorsanız, aşağıdaki temizleme yöntemlerini izleyin. İlk olarak farenin kullanım talimatlarına göz atın.
- Dikkatli bir biçimde farenin tekerleğini çıkarın ve deterjanlı suyla ıslattığınız bir bezle silin.
- Bir kenara bırakıp kurumasını bekleyin.
- Tekerleğin çıktığı deliğin içini izopropil alkole batırdığınız (elektronik mağazalarında bulabilirsiniz) bir kulak çubuğu ile yavaşça silin.
- Farenin içi tamamen kuruyunca tekerleği yerine geri oturtun.
Originally posted 2022-06-04 13:23:00.