Mardin Gezi Rehberi – Mardin Gezilecek Yerler

Mardin gezi rehberi yazımıza geldik. Daha önceden İzmir gezilecek yerler listesi yayınladık, karadenizde gezilecek yerler konusunu işledik, Osmanlı tarihinden bahsedip Bilecik gezi rehberi hazırladık. Şimdi de sırada gene tarih severler için tarih dolu bir şehrimiz var. Mardin ilimiz ve Mardin’de gezilecek yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Dicle ve Fırat nehirleri arasın da yer alan Mardin kendisine özgü mimarisi ile bölgede en çok merak edilen şehirlerden birisidir. Türkiye’nin en kalabalık 26. şehri olan il farklı dinleri de bünyesinde barındırması nedeniyle ilgi odağıdır.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin farklı din ve kültürlerin şehri olduğu için birbirinden farklı dini mekanlara sahiptir. Camiler, kiliseler ve manastırlar bu dini mekanlara örnektir. İyi bir planlamayla 3-4 gün de şehri gezebilirsiniz ve geziye birçok medeniyeti ağırlamış Mardin kalesinden başlamanızı öneririz.

Deyrulzafaran Manastırı: Mardin’in 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani ibadet merkezidir. Manastır farklı bölümlerden oluşuyor.

Deyrulzafaran Manastırı

Zinciriye Medresesi: 1. Cadde üzerinden Kuyumcular Çarşısına varmadan merdivenlerden kaleye çıkan yol üzerin de kalır yani şehir merkezindedir. Halk arasın da Zinciriye medresesi diye anılan Sultan İsa medresesi dilimli kubbeleri ve yüksek yapıları ile çok uzaklardan bile dikkati çeker.

Mardin Zinciriye Medresesi - Mardin Gezi Rehberi

3.Kasımiye Medresesi: Mardin’in güneybatısında bulunuyor. Medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Medrese; içerisinde ibadet yapılabilecek cami ve öğrencilerin kalabileceği küçük odalardan oluşuyor. Medresenin avlusunda yaşam pınarı adı verilen çeşme ve buna bağlı farklı ebatta iki havuz bulunuyor.

Kasımıye Medresesi - Mardin Gezi Rehberi

 

4.Ulu Cami: 1. Cadde de Kuyumcular çarşısına varmadan aşağı doğru inen yoldan gidilir yani şehir merkezindedir. Mardin’in en tanınmış camisidir Ulu cami. Gerçekte çift minareli olan cami zamanla bir minaresini kaybetmiştir.

Mardin Ulucami - Mardin Gezi Rehberi
Bir çok dinin izlerini taşıyan Mardin’de Mardin Ulu Cami – Mardin Gezi Rehberi

5. Kırklar Kilisesi(Mor Behnam): Şehir merkezin de 1. Cadde üzerinden giderek ulaşabilirsiniz. Mor Behnam ile kız kardeşi Saro adına yapılan kilise şu anda Kırklar kilisesi olarak isimlendiriliyor.

Kırklar Kilisesi Mardi - Mor Behnam - Mardin Gezi Rehberi

6. Deyrulumur Manastırı(Mor Gabriel ): Mardin’den ilçesi Midyat’ a gidilir. Midyat’tan Şırnak’ın ilçesi olan İdil yoluna yaklaşık 25 km. devam edilir. Manastır, Süryani Kadim Cemaati’nin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepe de yapılmıştır.

Deyrulumur Manastırı Mardin
Deyrulumur Manastırı Mardin – Mardin Gezi Rehberi

7. Meryemana Patrikhanesi ve Kilisesi: Cumhuriyet Meydanın da müzenin yanında bulunan kilise Süryani Katolik Cemaati’ne aittir.

Meryemana Patrikhanesi
Meryemana Patrikhanesi

 

8. Dara Antik Kenti: Mardin ilçesi olan Nusaybin yolu üzerinde bulunan Akıncılar köy yolunu takip ederek gidilmektedir. Kaya içine oyulan yapılardan oluştuğu kolayca görülebiliyor. İç kale Kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğinde ki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur.

Dara Antik Kenti

9. Diğer Yerler: Bunlara ek olarak Mardin Müzesi, Sabancı Mardin Kent Müzesi görülmesi gereken diğer yerlerdir. Geleneksel Mardin evleri zaten geziniz boyunca sıkça karşınıza çıkacaktır.

Mardin Nerede?

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Şırnak ve Siirt’ e komşudur. Ayrıca Suriye’ye de sınır komşudur.

Mardin Ne Zaman Gidilmeli?

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yar almasına rağmen karasal iklim ve Akdeniz iklim özellikleri göstermektedir. Bu yüzden sıcak ve soğuk havadan etkilenmemek için İlkbahar ve Sonbahar aylarında gidilmelidir.

Mardin Nerede Kalınır?

Mardin Gezi Rehberi

Mardin’de her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulunmaktadır. Ayrıca öğretmen evinde de konaklayabilir ve yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Mardin Gece Hayatı

Mardin Gezi Rehberi

Şehir de geceleri sessizlik ve huzur hakimdir. Eğlenmek için türkü barlar tercih edilebilir ya da PTT karşısında bulunan çay bahçesinde gündüzleri de dahil muhteşem Mezopotamya ovasını izleyerek Mardin kahvesinin tadına bakılması gerekir.

Originally posted 2022-06-04 21:49:52.