18. Hafta Gebelik (Hamilelik)
18. hafta gebelik (Hamilelik) dönemi anne adayları için önemli bir dönemdir. 18. hafta (gebeliğin 4. ayı) ikinci trimesterin içinde olduğunuz bir dönemdir. Henüz ikinci trimesterin yarısına bile gelmiş olmamanıza rağmen bebekteki değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.
Gebeliğin 18. Haftasında Bebeğin Durumu
Bu haftada bebeğin ağırlığı yaklaşık 190-200 gram aralığında, boyu ise ortalama 14-15 cm uzunluğundadır. Gebeliğin 18. haftası, bebeğin kollarını ve bacaklarını bükmeye başladığı dönemdir. Bu nedenle bebeğin rahim içinde gerçekleştirdiği tekmelerini, yumruklarını, dönüşlerini ve diğer hareketlerini hissedebilirsiniz.
Bebeğin gelişiminde ultrasonla görülmeyecek değişiklikler de meydana gelir. Bebeğiniz gelişen beyin hücreleri ve sinir sistemi ile beraber, vücudunuzdan gelen kalp atışı gibi seslere karşı daha da hassaslaşır. 18. haftada bebeğin gelişen en önemli yeteneği hıçkırmaya ve esnemeye başlamasıdır. Bu haftada el ve ayak parmakları ile birlikte parmak izi oluşumu da tamamlanmıştır.
18 Haftalık Gebelik Annede Meydana Gelişen Değişimler Nelerdir?
Bu haftada rahim artık iri büyüklükte bir kavun kadardır. Fazlalaşan vücut ağırlığı ve büyüyen karınla birlikte vücudun dengesi bozulur. Anne adayı bunu dengelemek için omuzlarını geri atıp göbeğini öne çıkarır. Bu vücut dengesizliği bel ve sırt ağrılarını meydana getirir. Ayaklar her geçen gün daha da büyüyüp şiştiği için bu dönemde bacak krampları da sık sık yaşanan bir durumdur.
18 haftalık hamilelik semptomları arasında kabızlık, iştah artışı, diş etlerinde hassasiyet, burun tıkanıklığı veya artan basınç nedeniyle burun kanaması da nadiren görülür. Vajinal akıntıda artış olabilir. Bazı anne adaylarında deride renk değişimi gözlenir. 18. hafta gebelik belirtilerinden biri de göbek deliğinin dışarı çıkmasıdır. Bu dönemde şeker düşmesi ve yükselmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız gebelikte diyabet yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca iyotlu tuzun bebeğe yararı yazımız da beslenme konusunda anneye ve bebeğe faydalı olabilecek bir yazı.
18. Hafta Gebelik Döneminde Anne Adaylarına Öneriler
18. hafta gebelik (hamilelik) döneminde anne adayında gözlemlenen tansiyon düşmelerine ve baş dönmelerine karşı gün içinde tansiyon kontrolü yapılması gerekir. Bel ve sırt ağrılarına karşı ise hamilelik yogası, pilates gibi sporlar tercih edilmelidir. Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan kaçınılmalı ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
Bacak ağrıları ve kramplar için bol bol su içilmelidir. Oturulan ya da uzanılan yerden ani hareketlerle ayağa kalkılmamalıdır. Anne adayı 18. haftadan itibaren mümkün olduğunca yan yatmalıdır.
Bu rahimden geçen ve kan akışının kalbinize dönmesinde önemli rol oynayan damarların sıkışmaması için önemlidir. Yan yatarken daha rahat olabilmek adına bacak arasına, sırt veya kalça arasına yastık koymayı tercih edebilirsiniz. Gebelikte geride bırakılan 18 hafta ile birlikte yürüyüş ve egzersizlerle birlikte hareket halinde kalmaya daha çok özen gösterilmelidir. Bu hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kilo problemi yaşıyorsanız hamileler için diyet yazımız faydalı olacaktır.
Originally posted 2022-06-19 18:18:41.