Mide Kanseri, Mide Kanseri Belirtileri,Tedavisi ve Mide Kanser Ameliyatı
Bugün mide kanseri,mide kanseri belirtileri ve mide kanseri ameliyatı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Mide kanseri dünyada en sık görülen 4. kanser türü olmakla birlikte tüm dünyada 800 bin kişi bu hastalık ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise yılda 200 bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Birçok ülkede kadınlara oranla erkeklerde iki kat daha fazla görülmektedir.
En sık görüldüğü yaşlar ise 50 ve 60 yaş arasıdır. Mide kanseri kötü huylu tümörlerin belirli sebeplerden ötürü sindirim sisteminin herhangi bir parçasında gelişmesiyle oluşur. Mide kanseri hızlı yayılabilen bir kanser türüdür. Daha çok çevredeki organlara ve lenf bezlerine, karaciğere, akciğere yayılma eğilimi gösterebilmektedir. Son yıllardaki sağlık alanında gelişen teknolojiler sayesinde artık erken teşhis ve tedavi uygulamaları ile mide kanseri kontrol altına alınabilmektedir.
Hangi Belirtiler İle Doktora Başvurmak Gerekir?
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri ilk evrelerde belirti göstermeksizin sinsice ilerleyebilen bir hastalık türüdür. Genellikle belirtileri geç fark edilir ve direkt hastalığı ele veren belirtiler göstermezler. Daha çok ülser, gastrit ve enfeksiyon belirtileri ile hastalar doktora başvurmaktadır. İlk olarak hastalar hazımsızlık ve şişkinlik hissedilebilir. Bunları karın ağrısı, bulantı, kusma, kilo kaybı ve yemek sonrası şişkinlik takip edebilir. Bu gibi belirtiler ilk evrelerde tanı koymak için erkenden doktora başvurulması açısından önemli olan belirtilerdir.
Mide Kanserinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocukluktan başlayan bilinçsiz yeme alışkanlığı ve alkol – sigara kullanımı hastalık nedenlerinin başında gelmektedir. Bu sebeple öncelikle bu alışkanlıklardan kurtulmak gereklidir. Örneğin işlenmiş paketli gıdalar, mangalda pişen yiyeceklerin tüketimi, aşırı tuzlu beslenme, salamura yapılmış yiyecekler ve özellikle alkol ile sigaranın birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Bu tarz beslenme alışkanlığı yerine Akdeniz tipi beslenme kültürüne alışmak gerekmektedir. Tüketilecek olan sebze ve meyvelerin mevsiminde ve organik olmasına özen gösterilmeli.
Yukarıda da bahsedildiği gibi bilinçsiz ve yanlış beslenme, sigara ve alkol tüketimi mide kanserini tetiklemektedir. Fakat hastalığın ortaya çıkması sadece bu sebeplerden oluşmaz. Bunların yanında genetik faktörlerde vardır. Tüm kanser tipleri genetik olarak kişiden kişiye geçebilir. Mide kanserinde bu oran %10 olduğu bilinmektedir. Bunun dışında H.plori enfeksiyonu da mide kanseri sebeplerinden biridir. Mide kanseri vakalarının %65 – 85’i arasında H.plori enfeksiyonu saptanmıştır. Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olma, mide polipleri, B12 vitamini eksikliği, yaş ve cinsiyette risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Mide kanseri belirtileri görülür görülmez doktora gözükmelisiniz!
Mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin belirli aralıklarda doktor kontrolüne gitmeleri önerilir. Bu kontrollerde doktor endoskopi uygulayarak hastayı takip edebilir. Endoskopi ağızdan ışıklı bir kamera ile girilerek yemek borusunu, mideyi ve ince bağırsağın ilk kısımlarını görüntülemeye yarar. Oldukça kolay ve yaygın şekilde yapılan bir görüntüleme şeklidir. Endoskopi sırasında doktor bir anormallik görmüş ise o bölgeden parça alınıp biyopsi yapılmasını ister. Tanı sadece endoskopi uygulaması ile sınırlı değildir. Kontraslı grafi ve bilgisayarlı tomografide tercih edilerek tanı koymak mümkündür.
Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını anlamak amacıyla yapılan belirli testler bulunmaktadır. Aynı zamanda bu testler doğru tedaviyi uygulamak içinde önemli bilgiler vermektedir. Bilgisayarlı tomografi, PET-BT çekimi, MR ve laparoskopi bu testlerdendir.
Mide Kanserinin Evreleri
Mide kanseri belirtileri çoğu zaman gastrit,ülser gibi hastalıkların belirtileri ile karıştırıldığı için erken teşhis gecikebilir!
Hastalığın evreleri tedavi açısından çok önemlidir. Erken teşhisin önemi burada ortaya çıkar. Kanserin hangi evede olduğuna göre tedavi planlaması yapılır.
Evre 0’da tümörlü hücre sadece mide iç zarındadır.
Evre 1’de tümörlü hücreler ya sadece submukoza tabakasına kadar yayılmıştır ve 6’ya kadar lenf bezlerinde de görülür. Ya da tümör kas tabakasına veya subserozaya yayılmıştır ve lenf bezleri ile diğer organlara yayılmıştır.
Evre 2’de üç adet olası durum vardır. Birincisi tümör sadece submukozada olabilir ama kanser hücreleri 7-15 arası lenf bezine yayılmıştır. İkinci ihtimal tümör kas tabakasına ya da subserozaya yayılmış olabilir ve kanser hücreleri 1-6 lenf bezine yayılmıştır. Üçüncü ihtimal ise tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir ve kanser hücreleri lenf bezlerine ya da diğer organlara yayılmıştır.
Evre 3’te üç adet olası durum vardır. Birincisi tümör kas tabakasına ya da subserozyaya yayılmıştır ve kanser hücreleri 7-15 arası lenf bezinde görülmektedir. İkincisi Tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir ve kanser hücreleri 1-15 arası lenf bezinde yayılmıştır. Üçüncüsü tümör yakın organlara sıçramıştır ve kanser hücreleri lenf bezlerine veya uzak organlara yayılmış durumdadır.
Evre 4’te de yine üç adet olası durum vardır. Birincisi 15’ten fazla lenf bezinde kanserli hücre görülmesi. İkincisi tümörün en az bir lenf bezine ve çevre organlara yayılmış olması. Üçüncüsü ise kanserli hücrelerin uzak organlara kadar ulaşıp yayılmış olması durumudur.
Mide kanseri birkaç çeşittir. En sık görüleni adenokarsinomdur. Mide kanseri vakalarının %95ini adenokarsinom oluşturur. Kanserin mide astar bezi hücrelerinde başlaması çeşididir. Diğer çeşitler nadir görülmektedir. Bunlar skuamöz hücre kanseri, gastrointestinal stromal tümör, nöronendokrin tümörler ve mide lenfomasıdır. Mide lenfoması en nadir görülen mide kanseri çeşididir ve öbür türlere göre farklılık göstermektedir.
Mide Kanserinin Tedavi Süreci Nasıldır?
Mide kanseri tedavisinin en önemli aşaması erken teşhis edilmesidir. Mide kanseri belirtileri görüldüğü zaman vakit kaybetmeden doktora görünülmelidir. Kimi hastalarda geç teşhis edilip tedavi şansı kaçmış olabilmektedir. Tedavinin başlangıcı gastrektomidir yani tümörlü bölümün ameliyat ile uygun şekilde çıkartılmasıdır. Bu ameliyatın ilk evrelerde gerçekleştirilmiş olması, hastanın yaşam süresi açısından büyük önem taşımaktadır.
Kimi ameliyatlarda midenin sadece belirli bir bölümünün alınması yeterli olurken, kimi hastalarda midenin tamamı alınabilir, bazı durumlarda yemek borusunun, ince bağırsağın ya da lenflerin de bir kısmı alınabilir. En sık görülen tümörün midenin son üçte birlik kısımda gözüken halidir.
Eğer midenin tamamının alınması gerekli olduysa, bu durumdaki hastalara bağırsaktan yeni bir mide yapılır ve hasta normal şekilde yaşamına devam edebilir. Ameliyat süresi 2 ve 5 saat arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası toparlanma süreci kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. İlk birkaç gün kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Ağrılarınız olur ve ameliyata girmeden önce ağrılara nasıl önlem alınabileceğini doktorunuzla görüşüp kararlaştırmanız iyi olacaktır. Mide ameliyatı geçiren kişilerin çoğunda halsizlik ve yorgunluk görülmektedir. Ameliyat kabızlık veya ishale sebep olabilir. Bu durum belirli diyet yöntemleri ile kontrol altına alınır.
Mide alma operasyonlarının ardından hastanın az miktarlarda ve sık sık olacak şekilde besinlerin iyi çiğneneceği bir beslenme alışkanlığının benimsemesi önerilir. Ameliyat sonrasında ilaç veya ışın tedavisi ile tedavi devam eder. Eğer kanser sıçramışsa bu durumda ise kemoterapiye başlanması uygun görülür.
MİDE KANSERİ AMELİYATI SONRASINDA
Mide kanseri ameliyatı sonrasında belirli diyete uymak çok önemlidir. Özellikle şeker, esmer şeker ve beyaz undan uzak durulması çok önemlidir. Kemoterapi gören kişilerin, tedavi süresince greyfurt, salam, sucuk, sosis, konserve ve katkı maddesi içeren gıdalar yemesi kesinlikle yasaktır. Hastaların günde 5 – 7 öğün arasında gıda tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yararlı gıdaları sayacak olursak; yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası, doğal şekersiz keçi boynuzu pekmezi, zeytinyağı, elma ve ya meyan kökü tozu eklenmiş elma suyu tüketmeleri önemlidir. Ameliyat ardından mideyi korumakta önemlidir. Bunun için C vitamini açısından zengin meyveler, lifli, antioksidan, fenolik asit içeren besinler tüketilmesinde yarar vardır.
Originally posted 2022-05-29 18:19:21.