Alkolizm Nedir? Alkolizm Çeşitleri Nelerdir?
Bugünkü yazımızda ana konumuz alkolizm nedir,alkolizm tedavisi nasıl yapılır sorularının yanıtları. Yazımıza alkolizmin tehlikesi ile ilgili bir örnekle başlamak istiyorum. Muhtemelen televizyonlarda birçok kez şahit olmuşsunuzdur. Alkolizm yüzünden bir çok zengin sokaklara düşecek duruma gelir.Ve sokaklara düşerler. Alkolizm seviyesi ilerledikçe kişinin yaşayacağı sorunlar da artacaktır.
Alkolizm Çeşitleri
Alkol Problemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Hala Alkolizm nedir sorusuna yanıt arıyoruz!
- Alkol Suistimali : İşte ve okulda başarısızlık, sorumlulukların ihmali, kolluk kuvvetleriyle sorun yaşama, araç kullanırken alkol alma
- Alkol Bağımlılığı : Fiziksel ve psikolojik sorunlara rağmen alkol kullanımına devam etme, içmediğinde alkol alma isteği, alkolün etkilerine karşı tolerans geliştirme, alkol almayınca yoksunluk belirtileri yaşama
- Aşırı İçme: Mala,mülke zarar veme, kolluk kuvvetleriyle sorunlar, okulu ve işi kaçırma, akşamdan kalma durumunu sık sık yaşama, yaralanma, kaza yapma
Alkolün pek çok türü bulunur. Alkol çeşitleri içerisinde etanol adlı madde bulunan çeşidi içki şeklinde tüketilmektedir. (Etil alkol) İçki şeklinde tüketilen alkoller pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra alkol iradeyi zayıf hale getirir. Birey kontrol kaybı yaşayarak, uyuşturucu maddelere açık duruma gelir. Uyuşturucu kullanan bireylerin yüzde 57’si alkol kullanmaktadır. Alkolden uzak durabilmek, başka madde bağımlılıklarından korunma açısından engelleyici bir role sahiptir.
Alkolizm nedir sorusuna yanıt ararken çok önemli bir şeyden de bahsetmek istiyorum. Aşırı alkol tüketimi B12 vitamini gibi vitaminlerin emilimini azaltır. Bu da insanın sinir sisteminde kalıcı tahribatlara sebep veren bir durumdur. Uzun süreli ve aşırı alkol tüketimi, yavaş yavaş beyin hücrelerini öldürmeye başlar. Bu yüzden hafıza konusunda sorun yaşanır. Birey alkol içtiği günlerde yaptıklarını hatırlamayacak duruma gelir. Hastalık durumu ilerlediğinde bireyin şiddete meyili artar. Alkol tükettikten sonraki 3 gün bireyde vitamin eksikliğine bağlı olarak, gerginlik,mutsuzluk ve huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Dolayısıyla alkol tüketen bireylerin B12 vitamin kullanımını arttırmaları gerekir.
Çok fazla ve sıkça alkol tüketen, ruhsal ve bedensel, toplumsal sağlığının bozulmasıyla beraber halen alkol almak arzusunda olan, tedavi edilmesi gereken bireye alkolik denir. Dünya çapında alkol kullanan yaklaşık 2 milyar bireyin 76 milyonu alkol bağımlısıdır. Yıl içerisinde 1 milyon 800 bin birey bu sebepten yaşamını yitirmektedir. Ülkemizdeki ilk alkol tüketim yaşı 11’e kadar inmiştir. İlk alkol kullanım yaşı düştükçe, ilerleyen yaşlarda bağımlı olma riski artmaktadır. Alkolizm çevre etkisinden dolayı mücadele edilmesi zor olan ama mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Alkolizm’in Belirtileri
Alkolizm nedir?
– Birey bakımından alışkın olunan etkinin sağlanması adına kullanılan alkol miktarının gittikçe arttırılır olması; eski zamanlardan beri kullanılan, alışkın olunmuş alkol miktarıyla aynı hissiyatın ve etkinin sağlanır olmaması (yani mutlu hissedebilmek için daha fazla alkol tüketimi gerekmesi ),
– Bireyin kullandığı alkolün miktarını azaltması durumunda ya da alkolü bırakması neticesinde yokluk bulgusu denilen bir takım bedensel ve ruhsal sıkıntı içerisinde olması ve yokluk belirtisi hisseden kişinin alkol alarak rahatlama hissediyor oluşu,
– Alkol kullanmak, alkol sağlamak ya da alkolün etkisinden kurtulmak adına çokça vakit harcanması,
– Alkolün kullanılması yüzünden mühim toplumsal sorunlar yaşanması, boş zamanları değerlendirme,kişisel gelişim olayının ortadan kalkması ya da mesleki etkinliklerin azaltılması veya bırakılması,
– Alkolü bırakmak veya kontrol altına almak adına başarısız olan girişimlerin var olması,
– Alkol alınmadığında ellerde titreme,
– Alkolden zarar görülmesine rağmen alkolü almaya devam etmek belirtiler arasında yer alır.
Alkolün Yol Açtığı Problemler
– Karaciğerde ağır hasarlar,
– Yemek borusu, mide, gırtlak, pankreas kanseri,
– Kalp, kan dolaşımı rahatsızlıkları,
– Karar verme, doğru düşünme, hareket etme gibi beynin işlevini bozması,
– Kanın pıhtılaşmasına engel olma,
– Uyku bozukluğu, göz tahribatı ve baş ağrısı.
Alkol Bağımlılığı Tedavisi
Alkolizmle mücadele ve alkolizm tedavisi için daha önce bahsettiğimiz Gelecekten Mucize İksirler isimli kitabı internetten aratabilirsiniz. Kitap bir çok hastalığa çözüm yolları sunuyor ve alkolizm de kitabın sitesinde yer alan rahatsızlıklardan biri.
– Alkol, sosyal kullanımı da bulunan psikoaktif madde olduğundan ötürü, alkolün kötüye şekilde kullanımı ya da alkol bağımlılığının geliştiğinin kabul edilmesi zaman alabilmektedir. Alkol kullanan pek çok kişi sosyal kullanım seviyesinde devam ederken alkolizm gelişmektedir. Alkol kullanıp tedavi olmayı isteyen, bu konudaki sorunlarına çözüm bulmak isteyen birey alkolizm tedavisi için hastanelere bağlı olan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri’yle psikiyatri kliniğine başvurarak tedavi olabilir.
– Tedaviler hastanın gereksinimine göre tercih edilmelidir.
– Amaç ayık olunmasıdır. Alkolizim ile eşlik eden psikiyatrik bozukluğun teşhisi ve tedavisi adına bu çok önemlidir.
– Tedavi sonrasında uzun zamanlı izleme gerekir. Birey uzun süre hastane ortamında kalsa dahi, sonraki zamanlarda izlenmez ise tekrar alkol almaya başlayabilir. Sürekli olarak düzenli aralıklar dahilinde psikolojik danışmanlık almak ya da destek gruplarına katılmak tekrar başlama riskini en aza indirger.
– Tekrarlama durumu (nüksler) ilk 6 ay içerisinde sıkça görülür.
– Alkolik bireyin ailesi alkolizm tedavisinde çok mühim bir unsurdur. İçmeyi sürdürdüğü sürece, kişiyle kalamayacağını belirten eş sayesinde alkolik alkolü bırakmak için deneme yapacaktır. Bu başlı başına yeterli bir neden oluşturabilir.
– Alkol bağımlısı olan kişi alkolizm adına orijinal tedavi programını görmek istemiyorsa, doktor alkolik ile ilişkisini kesmeyerek, hastanın tedavi kabul edeceği bir psikososyal krizi beklemelidir.
Originally posted 2022-06-20 19:07:21.