Kaizen Tekniği
Kaizen Tekniği Nedir?
Kaizen tekniği yeni alışkanlıklar edinmek için kullanılan günlük sadece bir dakikanızı ayıracağınız bir uygulama yöntemidir. Japonyada Masaaki Imai tarafından keşfedilmiş ve ispatlanmıştır.“kai(değişim)” ve “zen(iyi) kelime köklerinden gelir.
Kaizen tekniğinin esas amacı birden yeni bir işe kalkışmak yerine adım adım bir işte ilerlemektir bu sayede en tembel insanların bile yeni alışkanlıklar edinirken zorlanmamasını sağlar.
Üşengeçliğin Çözümü:Kaizen Tekniği
Bazen yapmak zorunda olduğumuz ama yapmak istemediğimiz bazı şeyler vardır. Bu gibi durumlarda çoğumuz işimizi ertelemeyi seçer,son anda yetiştirmeye çalışırız belki de yapmayız bile. Sorumlu olduğumuz işleri erteledikçe,yapmadıkça belki de bu yüzden azar yedikçe kendimize olan güvenimiz azalır,işe yaramaz hissedebiliriz. Kendimize olan güvenimiz azaldıkça gerçekten yapmak istediğimiz şeylere,edinmek istediğimiz yeni alışkanlıklara,katılmak istediğimiz etkinliklere başarısız olma korkusuyla çekimser yaklaşırız. Eğer siz de böyle hissediyorsanız ve bunu artık değiştirmek istiyorsanız çözümü gerçekten çok basit. Kaizen tekniği günde bir dakikalığına bile olsa size bir işi başarmanın verdiği hazzı vereceğinden kendinize olan güveninizi tazelemenizi sağlayacak yeni alışkanlıklar edinmenizi,üşengeçliğinizin ve çekingenliğinizin üstesinden gelebilmenizi kolaylaştıracak.
Kaizen Tekniği’ni Nasıl Uygularım?
Kaizen tekniğini uygulamak gerçekten çok basit. Yapmak istediğiniz işe iki hafta boyunca her gün bir dakikanızı ayırıyorsunuz. İki haftanın sonunda ayırdığınız süreyi abartı olmamak şartıyla arttırmaya başlıyorsunuz. Bir dakikadan beşe,beşten on beşe,on beşten otuza,altmışa(süre değişikliğini arttırarak ilerlemek koşuluyla kendinize göre ayarlayabilirsiniz) derken artık her gün yaptığınız iş size zahmet gelmekten çıkıyor. Ve işinize çok daha uzun süre odaklanabilmenizi sağlıyor çünkü bunu yapmaya alışıyorsunuz.
Örneğin kitap okuma alışkanlığınız hiç yok ama kitap okuma alışkanlığı edinmek istiyorsunuz. Kaizen tekniği ile iki hafta boyunca her gün bir dakika kitap okumaya başlıyorsunuz.İki haftanın sonunda her gün beş dakika okumaya başlıyorsunuz. Bir sonraki hafta her gün on dakika,bir sonraki hafta her gün on beş dakika,yirmi dakika derken kitap okuma alışkanlığınızı kazanmış oluyorsunuz.
Arzu ederseniz ilk iki haftalık süreçte kendinize çizelge oluşturabilirsiniz. Her gün için bir kutucuk çizip tamamladığınız her gün için hedefinizi başardığınızı görmek adına kutucuğunuza tik atabilirsiniz. Her gün başarmanın verdiği mutlulukla kutucuğunuzu işaretlemek fazlasıyla tatmin edici olacaktır ve sizi yeni hedefler oluşturmak adına cesaretlendirecektir.
Bir dakika diyip geçmeyin,bir dakikada çok şey değişebilir.Motive olun ve yeni halinizin keyfini çıkarın.
Originally posted 2022-06-13 12:12:32.