Viski Neden Ve Nasıl Yapılır?
Türkiye’de pahalı satılıyor olmasına rağmen aslında viski yapımı o kadar zor değildir. Viski nasıl yapılır sorusu birçok kişinin merak ettiği bir soru olmuştur. 2019 itibariyle artan vergiler birçok viski severi, evde viski yapmaya zorlamıştır. Evde içki yapımı da kolaydır. Ancak yapılacak içki için kullanılan alkolün etil alkol olması ve güvenli bir yerden alınması zaruridir. Çünkü televizyonda duyduğumuz ve ölümle sonuçlanan vakaların sebebi içki yapılırken etil alkol yerine metil alkol kullanılmasıdır. Internette etil alkolu alabileceğiniz bir çok güvenli yer bulabilirsiniz. Ayrıca fazla uğraşmamak için viski kiti denilen kitlerden de alabilir ve evde viski yapımını daha kolay hala getirebilirsiniz.
Viski Yapımında Kullanılan Malzemeler
Viski damıtılmış alkollü içecekler arasında en popüler olanlardandır. Yapımında kullanılan malzemeler nadiren çeşitlilik gösterse de genellikle su, arpa maltı, bira mayası, damıtma kazanı, damıtma ocağı, kömürle yakılmış meşe fıçı, alkol metre ve/veya hidrometre olarak sayılabilir. Yapılışı votka ile çok benzerlik gösterir ancak bazı küçük temel farklar vardır. En önemli fark ise viskinin olgunlaşma sürecidir. Viski bu olgunlaşma sürecini meşe fıçılar içerisinde 10-12 yılda tamamlar. Bu yüzden viski yapımında kullanılan en önemli malzemenin meşe fıçısı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Viski Yapımı İlk Adım: Fermantasyon
Viski nasıl yapılır 1. Adım
Her alkollü içkide olduğu gibi viski üretiminde de ilk adım fermantasyondur. Fermente işlemi maya hücrelerinin şekeri etil alkole çevirme işlemidir. İlk önce arpa veya çavdar/buğday gibi tahıl ürünlerine iyice öğütme işlemi yapılır. Genellikle arpanın öğütülmesi ile küçük parçalar haline gelen bu tahıl ürünlerinin boyutları küçüldüğü için içerdikleri maltoz şekeri (arpa maltı diye de adlandırılır) daha kolay çıkarılabilir hale gelir. Öğütülmüş tahılın üstüne genellikle 90-95 santigrat derecede su dökülür. Suyun kaynar halde dökülmemesi genellikle tercih edilen yöntemdir. İyice karıştırılan arpa maltı lapa haline gelir. İçerdiği maltoz şekeri miktarını ölçmek için hidrometre kullanılır ve genellikle -12 arası şeker miktarı idealdir.
Ardından bu maltoz şekeri içeren suyun üstüne biraz mayası eklenir ve içerisinde bulunduğu kabın ağzı kapatılır, sonra bu kabın ağzına içeri hava girmesini engelleyecek ancak dışarı hava vermesini sağlayacak olan hava kilidi takılır. Hava kilidinin takılmasının nedeni bira mayasının oksijenli ortamda alkol üretmemesidir. Bira mayası kabın içinde bulunan küçük miktardaki oksijeni bitirdiğinde artık maltoz şekerini alkole dönüştürmeye başlar. Aslında etil alkol mayaların atıklarıdır diyebiliriz. Bu adımları bira üretiminden ayıran temel fark şerbetçi otu kullanılmamasıdır.
Damıtma (Distilasyon)
Viski nasıl yapılır 2. Adım
Bu kabın içindeki mayalı arpa maltı suyu 5 gün beklendikten sonra damıtma aşamasına alınır. Damıtmanın nasıl yapılacağı üreticiden üreticiye basit farklar gösterse de, genel mantık su ile alkolün kaynamaya başladığı sıcaklığın farkından yararlanmaktır. Fermantasyon sırasında tüketimi söz konusu olduğunda insanı kör edebilecek olan metil alkolde açığa çıkar. İlk önce bu fermente edilmiş suyun içinden metil alkol atılmalıdır. Metil alkolün kaynama sıcaklığı ortalama 65 derece, etil alkolün kaynama sıcaklığı 78 derece ve suyun ki 100 derecedir.
Damıtma kazanına konulmadan önce içindeki katı parçalardan iyice süzülen fermente su, damıtma kazanında ısıtmaya başlandığında kısa süreli bir kaynama olur ve bu kaynama sırasında açığa çıkan buhar distilasyon borusundan geçerek diğer kapta sıvıya dönüşür. Bu ilk çıkan sıvı metil alkoldür ve atılır. Çok çok kısa süre sonra tekrar kaynamaya başlayan su uzun süre kaynayıp buharlaşır ve diğer kaba etil alkol olarak geçer. Kaynaması durunca damıtma kabında kalan su iken buharın suya dönüştüğü kapta olan sıvı etil alkoldür. Buharın suya dönüştüğü kaptaki sıvı alınıp aynı işlem 90-100 kez tekrar edilir. Normal bir alkollü içecek 3-4 kez damıtılırken viski 100 kez damıtılır.
Fıçılama ve Olgunlaşma
Viski nasıl yapılır 3. Adım
Damıtılmış etil alkol meşeden yapılmış ve içi kömürle yakılmış özel fıçılarda ortalama 10-12 yıl bekletilir. Bu işlem viskiye kokusunu, tadını ve aromasını veren işlemdir. Genel olarak 3 çeşit meşe ağacından üretilen fıçıların hepsi viskiye farklı bir aroma, farklı bir koku ve tat kazandırır. 10-12 yılın sonunda viski şişelenir ve satışa sunulur.
Yazının başında belirttiğim gibi hazır viski kitleri ve etil alkol temini evde viski yapmanın en kolay yoludur.
Originally posted 2022-06-11 14:18:47.