Evde Diş Macunu Nasıl Yapılır?

Marketlerde satılan doğal diş macunlarının içerisinde insan sağlığına zararlı bir takım kanserojen maddelerin bulunduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Sizin de evde doğal malzemelerden diş macunu yapmanız mümkün. Bu yazımda sizlere evde diş macunu nasıl yapılır, doğal diş macunu yapılışı nasıl olur. Evde diş macunu nasıl üretilir gibi sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.

Diş Macununun Zararları

Diş Macununun hayatımızda yararları olduğu kadar zararlarıda mevcuttur. Diş macununda gerçekten herhangi bir kimyasal zehir bulunmakta mıdır diye bir sürü soru gelmektedir aklımıza. Bilim adamları diş macunları üzerinde araştırmalar yapmışlardır. Uzmanlar tarafından içerisinde tespit edilmiş olan sodyum florür bulunmuştur. Uzmanlar bu konuda ailelere uyarılar da bulunmaktadırlar.

Diş Macununun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Küçük yaşlarda bulunan çocuklarımız genellikle dişlerini fırçalarken macunu istemeden de olsa yutmaktadırlar. “Yüksek dozda flor ise kansere, zeka geriliğine, bağışıklık sisteminin çökmesine ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncinin düşmesine, kalıcı dişlerin çıkmasının gecikmesine ve üreme sisteminede zarar verdiği tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar üzerine diş macunlarının içerisinde bulunan sodyum florür zehirli kimyasalın bizim bildiğimiz ve doğada kullandığımız florür gibi doğal özelliklere sahip olmadığı da bilim adamları tarafından tespit edilmiştir. Uzmanların bir kısmı ise, küçük yaşlardaki çocuklar için önerdiği şey ise sadece uygun diş fırçasını kullanmak diş sağlığı için yeterli olacağını savunuyorlar. Hijyenik misvakların da kullanılması diğer bir alternatif olabilir. Bu soruna kökten çözüm üretmek ve erken yaşlarda diş çürümelerine, diş kayıplarına sebep vermemek için işlenmiş doğal gıdaların yenmesi, çocuklarımızın biberon yardımıyla beslenmemesi, dişlerin iyi gelişmesini katı ve yarı katı veya kemirilen gıdalara erken dönemlerde başlanması, bol şekerli gıdaların tüketilmemesi gibi çözümleri vardır.

Evde diş macunu nasıl yapılır?
Evde diş macunu nasıl yapılır?

Evde Doğal Diş Macunu Nasıl Yapılır

Bu konu hakkında bazı yöntemler denedim. İlk önce eczaneden flor barındırmayan paradontax denedim. Tuzlu bir tadı vardı. Sonra organik pazardan çay ağaçlı bir organik diş macunu aldım. Ancak son öğrendiğim bilgiler ışığında diş macunu içinde bize zararlı olabilecek bazı maddeler var. Bunlardan bazıları; Sorbitol, Silika Hidrat, Gliserin, Sodyum Lauril Sülfat, Sodyum Sakarin, Sodyum Florür, Titanyum Dioksit.

Ben de kolları sıvayıp hemen bir araştırma yaptım. Bulduğum birkaç ev yapımı diş macunu tarifinden anladığım herkes kendi zevkine uygun bir uyarlama yapıyor. Malzemeleri organik olarak temin etmeye çalıştım. Ancak güveniyorsanız aktarınızdan da alabilirsiniz. İşte benim tarifim de aşağıda

Doğal Diş Macunu İçin Gerekli Malzemeler – Evde diş macunu yapımı

  • 3 yemek kaşığı organik hindistancevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı organik zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı deniz tuzu (ben evdeki bitmiş, kaya tuzu kullandım, kahve öğütücüsünde iyice çekin)
  • ¼ çay kaşığı portakal yağı (Nerolinn)
  • 10 damla Nane yağı (Nerolinn) – yerine ya da birlikte lavanta, çay ağacı da koyabilirsiniz. Antibakteriyel olur.

Doğal Diş Macunun Hazırlanışı

Tüm malzemeleri bir ufak kapta macun kıvamına gelecek şekilde karıştırınız. Eğer fazla sulu olursa karbonat ve tuzu artırınız. Tuz miktarını daha aza göre de ayarlayabilirsiniz. Yağlardan zeytinyağını koymayabilirsiniz. Fazla katı olursa biraz sulandırınız. Biraz deneme yanılma ile miktarı ufak tutarak beğendiğiniz bir tarif elde edeceksiniz. Bu miktarlarla çalışınca bir ufak reçel kavanozu ile krem kavanozu dolmuş oluyor. Uzun süre sizi idare edebilir. Ben 3 gündür yeni ev yapımı macunum ile fırçalıyorum. Yağlı olmasına rağmen fırçalama sonrasında ağzımda bir ferahlık bırakıyor. Nane yoğunluğunu klasik macunlar kadar sevenler için nane yağını daha fazla koyabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gerekiyor, karbonat sonuçta dişleri törpüleyerek beyazlatıyor. Bu diş macununu kullanırken dönüşümlü olarak misvak ve kuru bitki karışımı ile de temizlemekte fayda var. Kuru bitki karışımı diş tozu olarak “Zencefil” aktarlarda satılıyor.

Dikkat: Bu reçete tamamen doğal diş macunu yapılışı adı altında deneme ile oluşturulmuştur. Doğal yenebilir malzemelerden yapılmış olsa da diş macununuzu asla yutmayınız. Karbonat, fazla tuz ve bazı yağlar midenizi rahatsız edebilir. Acil bir durumda doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Originally posted 2022-06-07 06:44:45.