Evde Kil Hamuru Nasıl Yapılır?
Seramiğin ana maddesi olan kil, doğada killi toprak şeklinde bulunmaktadır. Kil birçok yerde kullanılmaktadır. Ama daha çok el becerisine dayalı etkinliklerde kullanılmaktadır. Fakat herkesin evinde killi toprak yoktur. Şimdi ne olacak? Ne mi olacak? Şimdi sizinle kil hamuru tutacağız. Hadi başlayalım.
Evde Kil Yapımı:
Malzemelerimiz; un, su, sıvı yağ, tuz ve istediğiniz renklerde gıda boyası
Evde kil hamuru yapabilmek için illaki killi toprağa ihtiyacımız yoktur. Yukarıda saydığım malzemeleri kullanarak da çok kolay kil hamuru elde etmek mümkün. Bir kapın içine, 1 su bardağı un, 3 su bardağı kadar su, 1 çay bardağı tuz ve yeteri kadar sıvı koyarak bütün malzemeleri karıştırın. İşte bu kadar basit . Kolayca oluşturabileceğimiz kil hamuru sadece bu malzemelerin karışında kullanılmaktadır. Bu malzemelerden en önemlisi tuzdur. Çünkü, tuz hamurdaki bağlayıcılığı sağlayan yegane maddedir. Aynı zamanda hamurun sertliği için de önemli bir etkendir. Bu nedenle ne kadar fazla tuz kullanırsanız hamurunuz o kadar sert olacaktır. Oluşturduğunuz kil hamurunu tekrar tekrar kullanmak istiyorsanız, içi kuru olan bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Ancak ağzını sıkı kapamayı unutmayın.
Şekilden Şekle Giren Malzeme: Kil
Pratiğe dökmesi çok kolay, şekilden şekle kolayca girebilen ve herkesin eğlenerek vakit geçirebileceği; kil. Kil ile aslında yapabileceklerinizin sırası yok. Bayıla bayıla şekil verdiğiniz bu malzeme aslında bildiğimiz oyun hamuru. Sadece tek farkı, kile şekil verdikten sonra fırınlarsanız çok sağlam nesneler elde etmiş olursunuz. Fırınlamak derken hepinizin gözünüzün korktuğunuzu hissettim. Evde bulunan fırınlarda bile bu işi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kile istediğiniz şekli verdikten sonra tek yapmanız gereken 130 derece olan fırınınızda 30 dakika fırınlamak. Kilinizi fırınınızın kollarına bırakın gerisini düşünmeyin.
Peki Kil Hamuru İle Neler Yapılabilir?
İsterseniz, mutfağınız süslemek için minik minik pastalar yapın, isterseniz bir kavanozu bir şatoya dönüştürün. İsterseniz de kendinize küçük düğmeler yapıp, onları gömleklerinize dikin. Tamamen size kalmış. Bu hamurla aynı zamanda ebruli renkler de elde etmek mümkün. Ortaya son derece yaratıcı şeyler çıktığı kesin.
Kil Yelpazesi:
Ben tembelim hemen şekil vermek isterim derseniz, size kil yelpazelerinden öneririm. Geniş bir renk yelpazesine sahip olan killer, çoğu büyük kırtasiyelerde satılmaktadır. Sedefli, metalik ya da fosforlu renkleri bulunan killer onlarla bir şeyler yapma arzunuzu iyice pekiştirecektir. Tabi gidip her renkten bir kil almaya da kalkmayın. Öncelikle, alışmak önemli . Hem daha kısıtlı malzemelerle yapılan işler yaratıcılığınızı arttıracaktır.
Nereden Başlamalı?
Killer size bakıyor, siz killere bakıyorsanız eğer şekillendirebileceğiniz malzemeleri düşünün, öncelikle şekillendirebileceğiniz malzemeleri düşünün. Küçüklüğünüze geri dönüş yapın. Oyun hamurlarına nasıl şekil veriyordunuz? Tahta çubuklar, kürdanlar ya da kurabiye kesicileri. Küçükken hepsini kullanmadık mı? Hem kalıcı şekil verip, hem de eğlenmek isteyenlere bire bir.
Geri Kalanı Eğlence
Gerekli hazırlıklar bittikten sonra sıra eğlence kısmına geliyor. Çocuklar bu hamurlar sayesinde el becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Yetişkinler için de günün stresinden uzak, ortaya güzel şekiller çıkarmak paha biçilemez bir hal alır. Hamuru şekillendirmek için de, piyasa da oldukça fazla ürün bulabilmeniz mümkün. Özellikle hobi mağazalarında envai çeşit şekillendirici bulmanız son derece mümkün. Bu etkinlikler özellikle, ünlük hayatını yoğun yaşayanlar insanlar ve derslerden bunalan çocuklar için bulunmaz hint kumaşı gibi bir şeydir.
Kil hamuru ile ailecek ya da arkadaşlarınızla güzel vakit geçirebilirsiniz. Herkesin güzel, eğlenceli vakitleri olsun. Şimdiden iyi eğlenceler.
Originally posted 2022-06-07 05:12:12.