Evde Slime Nasıl Yapılır?
Bugün slime nedir, çeşitli malzemelerle slime nasıl yapılır bunun üzerinde duracağız. Slime son yıllarda çocuklarla oynamak ve onları eğlendirmek için yaygınlaşan bir tür aktivite malzemesidir. İngilizce bir kelime olan slime balçık anlamına gelir. Ele yapışmayan , akışkan bir halde olan slimelar aile aktivitesi olarak da yapılmaktadır.
Slime hazır halde kırtasiye, oyuncakçı, hobi dükkanları ya da internet üzerinden satılmaktadır. Ancak içerisinde kimyasal bir madde olan boraks bulunması nedeniyle evde doğal malzemelerden yapılması bazı çocuklu aileler tarafından edilmektedir. Boraks içeren ürünler etiketlerinde belirtildiği gibi kullanımdan sonra mutlaka eller iyice durulanmalıdır. Aksi halde cildi tahriş edebilir. Aynı zamanda cildi hassas olan ve alerjiye yatkın olanların boraks içeren ürünleri kullanmamaları gerekir. Diğer taraftan, özellikle çocuklar tarafından toz halindeyken solunması, gözle ve ciltle teması sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır. Teknik bilgisi olmayan kişilerin, ‘slime’ yapımı aşamasında boraks maddesine uzun süre temasının kontrol edilememesi risklidir. Bu nedenle evde slime yapımını, borakslı ve boraksız olacak şekilde tarifleri sizler için derledik. Slime yapımının faydaları yazımızı okursanız eminim slime yapmayı daha fazla isteyeceksiniz.
Öncelikle slime yapımı kolay olan tarif nişasta ve sudan oluşur. En basit haliyle ve kolay şekilde bu iki malzemenin karışımı ile yapılmaktadır. Ancak slime ‘ın farklı içerikte onlarca tarifi daha bulunmaktadır. Aşağıda detaylı olarak malzeme ve yapılışlarını görebilirsiniz.
Tutkal ile slime yapımı
Malzemeler : 1 su bardağı su bazlı tutkal, 1 çay kaşığı sim, 1 yemek kaşığı şampuan ve 1 yemek kaşığı toz deterjan Yapılışı: Bir kaseye su bazlı tutkal ve simi karıştırınız.1 yemek kaşığı toz deterjan ve 1 yemek kaşığı şampuanı döküp karıştırın. Karıştırdıkça slime kıvamına gelecektir.
Bulaşık deterjanlı slime yapımı
Malzemeler: Yarım su bardağı su bazlı tutkal,1 tatlı kaşığı boraks,( Aktarlar, organik pazarlar, eczanelerden temin edebilirsiniz.) 1 fincan ılık su, 1 yemek kaşığı sıvı bulaşık deterjanı , 2 yemek kaşığı su ,sim, gıda boyası veya tıraş köpüğü Yapılışı: Bir kabın içerisine tutkalı döküp biraz karıştırın ve sonra su,sim, tıraş köpüğü ya da gıda boyası, 1 yemek kaşığı jel bulaşık deterjanı, son olarak da ayrı bir yerde hazırladığınız ılık su ve boraks karışımını ekleyip kıvam alana kadar karıştırın.
Boraks ile slime nasıl yapılır ?
Malzemeler: 1 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı boraks , yarım su bardağı tutkal ve gıda boyası . Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın ve slime kıvamına kadar karıştırmaya devam edin, isteğe göre gıda boyası ekleyebilirsiniz.
Traş köpüğü ile slime yapımı
Traş köpüğü ile slime nasıl yapılır?
Malzemeler: 2 yemek kaşığı tutkal, 2 yemek kaşığı toz puding, 1 yemek kaşığı tıraş köpüğü, 1 çay kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı su , 3 yemek kaşığı kontak lens suyu , gıda boyası. Yapılışı: Tutkal, su ve traş köpüğünü karıştırın daha sonra kalan malzemeleri karıştırın son olarak istediğiniz renkte gıda boyasını ekleyebilirsiniz.
Yenilen slime nasıl yapılır : malzemeler: 400 ml şekerli süt , 1 çorba kaşığı mısır nişastası , isteğe bağlı olarak birkaç damla gıda boyası Yapılışı: Önce bir tencereye şekerli sütü koyun. Ocağın altını kısın ve tencereyi ocağa koyun. Süte bir çorba kaşığı mısır nişastası ilave edelim. Kısık ateşte sürekli karıştırın, kıvama gelince ocaktan alın. Gıda boyasını ekleyin ve tekrar karıştırın sonrasında soğumaya bırakın.
Slime ne işe yarar diye soranlar için kısaca ; oyun hamurundan sonra çocukların popüler el sanatları malzemesi haline gelmiş eğlenceli bir aktivitedir diyebiliriz. Yapılış süreçleri, dokunması, oynaması, sanat eseri gibi oluşturulması, şekiller yapılması çocuklar için çok ilgi çekmektedir.
Originally posted 2022-06-07 09:21:44.