Evde Makaron Nasıl Yapılır?
Makaron nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce makaronun kökeni konusunda bilgi vermek istiyorum. Makaron Türkiye’deki özel menülü pastanelerin vitrinlerini süslemeye başladığında hemen aklımıza Fransa’dan ülkemize geldiğini düşünmüştük. Bu renk cümbüşü, aslen İtalya’nın renkli dünyasında doğmuş ve bir Fransız tarafından Fransa’ya götürülüp çeşitlendirildiği ve yaygınlaştırıldığı için Fransız tatlısı olduğu bilinmektedir.
Fransız ya da İtalya aslında Türk halkı için pek farketmedi. Çünkü bu rengarenk tatlıyı benimsedi hemen tariflerini çeşitlendirerek vitrinlerini renklendirdi. Hatta pastaneler camlarını makaron resimleri ile taçlandırdı. Zarif, şık kutulara koyarak bir de güzel bir fiyatı kondurarak değerli hale getirdi. Her zaman paket paket alamayacağımız fiyatı nedeniyle makaron artık evlerde yapılır hale geldi. Makaron nasıl yapılır dediğimizde internette birçok tarif çıkmaktadır. Bu tarifleri yaparken mutlaka püf noktalarını sonuna kadar okuyup, uygulamanız gerekmektedir.
Aslında evde makaron yapımı çok da zor değil sadece malzemelerine özen göstermeniz gerekiyor.
- En önemli püf noktası yumurta akının bayat olması. Yumurta akını birkaç gün önce buzdolabına koyup bekletmeniz gerekiyor. Ancak kullanırken oda sıcaklığında olmalı.
- Malzemelerin ölçülerini birebir aynı şekilde tarife eklemeniz gerekiyor.
- Makaronları sıktıktan sonra 30 dakika kadar tepside bekletmeniz gerekiyor. Pişerken asla fırının kapağını açmamalısınız fırının sıcak havası ve kapağı açıldığında dışarıdan içeri giren havanın karışması makaronun kıvamının tutmasını engeller.
- Piştikten sonra da sıcakken tepsiden çıkarmaya çalışmamalısınız. Tepsiden spatula yardımıyla almak için soğumasını beklemelisiniz.
- Makaronları fındıklı, antep fıstıklı, sakızlı, frambuazlı, limonlu, tiramisulu, naneli, cevizli, kahveli, çilekli, vanilyalı… çeşitleri ile görebilirsiniz. Krema dolgusuna bu malzemelerden eklediğinizde bu makaronlarınızın aramosı da rengi gibi farklılaşacaktır.
Makaron Malzemeler
Makaron Nasıl Yapılır?
- 75 gram bayat yumurta akı
- 75 gram toz badem
- 150 gram pudra şekeri
- 30 gram normal toz şeker
- 10 gram şekersiz kakao
- 1 çay kaşığı tuz
Makaron Kreması için
İsteğe bağlı 100 gr sütlü /bitter ya da beyaz çikolata , 100 gr krema
Makaron Tarifi
Öncelikle kreması yapılıyor çünkü makaronlar pişerken sos da soğumaya bırakılacaktır. Sos için öncelikle sıvı kremayı sos tenceresine alın ve kaynayınca seçtiğiniz beyaz, sütlü ya da bitter çikolatayı içine küçük parçalar halinde kırabilirsiniz. Çok küçük parçalar halinde kırarasanız ve hızlıca karıştırırsanız harika bir karışım elde edeceksiniz Krema ile tamamen birleşene kadar karıştırın oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırabilirsiniz. Makaron için yumurta akları tuz le birlikte mikserde, en düşük devirde çırpılmaya başlanır. Köpüklenince toz şeker yavaş yavaş eklenir. Mikserin devri artırılarak hızla çırpılmaya başlanır. Traş köpüğü kıvamına geldiğinde, ( evde beze yapanlar da beze kıvamı olarak düşünebilir.) gıda boyası eklenir. Bu arada kakao ve pudra şekeri, karışıma eklenerek nazikçe karıştırılır. Kuru malzemeleri önce mutfak robotundan çekerek ardından tel süzgeç ya da elekten geçirebilirsiniz. Bu makaronun üzerinde piştikten sonra kabarcık olmasını önler. Daha sonra sıkma poşetine konularak , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Dizildikten sonra tepsiye birkaç kez vurulur bu üzerinde kabarcıkların oluşmasını engeller. Madeni para büyüklüğünde sıkılarak 30 dakika bekletilir. Üzerine kabuk bağlaması için gereklidir. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 15 dakika pişirilir. Soğuyunca yerinden çıkartılır ve içerisine ganj kreması sürülür. Yaklaşık 12 adet çift çıkmaktadır.
Makaron artık marketlerde paketli kutulara girse de makaronun o leziz tadı taze ve özenle evde yapılmayı hakediyor. Bu nedenle artık ev ziyaretlerinde zarif bir hediye olarak götürülmeye başlandı. Siz de ev yapımı taze ve rengarenk makaronlarınızı , şık kutuda paketleyerek arkadaşlarınıza da sürpriz yapabilirsiniz. Umarım makaron nasıl yapılır sorusuna güzel cevap verebilmişimdir. Afiyet olsun.