Kararmış Gümüşler Nasıl Parlatılır?

Kararmış Gümüşler Nasıl Parlatılır?

Gümüş çok eski zamanlardan beri kullanılan bir elementtir. MÖ 3100’lü yıllarda Mısır’da ve 2500’lü yıllarda ise Çin ve Persliler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.  Gümüşün ilk olarak Romalılar tarafından işlendiği düşünülmektedir.  MÖ 800’lü yıllarda ise Nil Nehri ve çevresinde para olarak kullanılmaya başlanan gümüş günümüzde fotoğrafçılık alanında, elektronik parça üretiminde, bozuk para üretiminde, dişçilikte, süs eşyaları ve ev eşyalarının yapımında kullanılmaktadır.

Bir kadının güzelliğini ve şıklığını tamamlayan en önemli noktalardan biri kullandığı aksesuarlardır. Günlük hayatta, özel bir günde ya da bir davette taşıdığı kıyafeti, saçını ya da makyajını tamamlamak için birçok kadın çeşitli aksesuarlar kullanmakta ve bu aksesuarların başında da takılar gelmektedir ve tercih edilen bu takıların başında gümüş ve altın takılar gelmektedir.

Gümüşler Neden Kararır?

Gümüş kararmasına ne iyi gelir sorusuna cevap vermeden önce gümüşler neden kararır  sorusuna cevap vermek ve kararmasını mümkün olduğunca geciktirici önlemler almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

 Kullanmadığınız Zaman Açıkta Bırakmayın

Gümüşün kararmasındaki ya da renginin koyulaşmasındaki temel neden kükürttür.  Kükürt dünyada bolca bulunmaktadır ve en hafif bir kükürt kokusunda bile gümüş hemen kararmaya başlayacaktır. Gümüş ürünler yapısı itibari ile kararmaya müsaitlerdir kükürtten sonra gümüşün kararmasındaki en büyük etken havada bulunan hidrojendir. Kullanılmadığı zaman açıkta bırakılan gümüşler, özellikle de rutubetli ortamlarda bir gün gibi kısa bir sürede bile kapkara olmaya yatkındır.

Radyum Kaplama Yaptırmayın

Gümüşleri radyum kaplatmak da kararmasına sebep olacak etkenlerin başında gelmektedir. Kararma şikayeti ile radyum kaplanan gümüşler daha da kararmaya uğrayacaktır. Bu yüzden kaplama yapmak yerine temizleme yoluna gitmek daha sağlıklı olacaktır.

Özellikle takı ve süs eşyası olarak tercih edilen gümüş belirli bir süre kullanıldıktan sonra ya da yanlış kullanım neticesinde kararır.  Özellikle kadınlar tarafından kullanılan gümüş aksesuarlar parfüm ve ter gibi maddelerden etkilenerek çok daha çabuk kararmakta hatta tanınmayacak hale gelmektedir.

Gümüş Parlatma Yöntemleri

Kararmaya bu kadar yatkın olan gümüşler, aldığımız bütün önlemlere rağmen kararıyorsa gümüş parlatma teknikleri hakkında bazı bilgilere sahip olursak, gümüşlerimizi ilk günkü parlaklığına getirmemiz mümkündür.

Gümüş nasıl parlatılır sorusu için verilecek birçok yanıt vardır, sizler için en verimli ve en çok kullanılan gümüş parlatma yöntemlerini derledik.

1.Diş Macunu veya Sigara ile Parlatma  

Parlatmak istenilen gümüşe bir peçete ya da sert olmayan bir gümüş yardımı ile süreceğiniz diş macunu sonrasında, gümüş  ürününüzü  30 dakika kadar ılık su içerisinde bekletiniz. Daha sonra bol su ile duruladıktan sonra gümüşünüzün eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.

Diğer bir yöntem ise sigara külü ile ovalayarak gümüş beyazlatma yöntemidir. Bazı gümüşlerde işe yarayan bazı gümüşlerde ise bir sonuç vermeyen bu yöntemi denemek size kalmış. Ama unutmamanız gerekir ki bazı uzmanlara göre diş macunu ver sigara külü ile yapılan gümüş temizliği bazen gümüş ürünlere zarar verebilmektedir.

2. Ketçap İle Gümüş Parlatma

Gümüş ürününüzün üzerine her yerine temas edecek şekilde ketçabı sıkınız ve 10-15 dakika beklettikten sonra iyice ovalayarak silerseniz gümüşünüzün parladığını göreceksiniz.

3. Karbonat İle Gümüş Parlatma

Ilık su ve karbonat karışımı ile yapılacak olan macun kıvamındaki karışım ile gümüşleri bir bez yardımıyla ovalamak ve ardından bol su ile durulamak , son olarak da bez yardımı ile kurulamak işlemidir.

Gümüş parlatmada kullanılacak diğer yöntemler ise, camsil, sirke ve karbonatlı su ve saf alkol ile yapılacak olan temizleme yöntemidir. En güvenilir  ve sağlam olan gümüş parlatma yöntemi ise bu iş için üretilen gümüş parlatma bezlerimi ve kimyasallarını kullanmak olacaktır.

Originally posted 2022-06-01 15:14:20.