Stres Nedir? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Stres Nedir? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Stres, aslında insan olmanın gerektirdiği duygu durumlarından birisidir. Ancak haddinden fazlası vücutta birtakım fiziksel ve psikolojik problemlere sebep olabilir. Bu sebeple stresle başa çıkma ve onu yönetme becerilerini kazanmak büyük öneme sahiptir. Yüksek dozda strese maruz kalan bireylerde göğüs ağrısı, baş ağrısı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

Hayatımıza olumsuz etki eden hastalıklardan korunmak adına stresi kontrol etmeliyiz.

Öncelikle stres nedir? Bir hastalık mıdır? Strese hastalık demek doğru olmaz. Sonuçları hastalıkları doğurabilecek kadar büyük etkiye sahiptir. Stresiniz sizi kontrol etmesin siz onu kontrol altına alın. Yani stres yönetimi kazanmaya çalışmak önemli bir durumdur.

Stres tedavisi - Stres Yönetimi

Stres Belirtileri Nelerdir?

Yaşadığımız duygu durumunun stres olup olmadığını anlamak adına stres belirtileri gözden geçirilmelidir. Stres aslında kaygı halinin hayatımızı kısıtlayacak derecede abartılmış şeklidir. Bu abartılı kaygı durumu ile fiziksel, bilişsel ve duyuşsal olmak üzere üç ana alanda stres belirtileri ortaya çıkmaktadır:

1. Baş dönmesi
,2. Sebebi saptanamayan genel vücut ağrıları
3. Diş gıcırdatma ve çene sıkma ile birlikte ortaya çıkan diş eti sorunları
4. Hazımsızlık
5. Kulaklarda çınlamaya benzeyen sesler
6. Kalp hastalığı saptanmadığı halde ortaya çıkan kalp çarpıntıları
7. Uykuya dalamama, sık uyanma, aşırı uyuma gibi uyku problemleri
8. Yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı
9. Kilo problemleri
10. Öfke kontrolü sorunu
11. Kaygı hali, ağlama nöbetleri
12. İlerleyen aşamasında görülen ve ağır geçirilebilen depresyon
13. Dikkat ve konsantrasyon sorunları
14. Yetersizlik hissi

Stresle Nasıl Baş Edilir?

Yukarıda sıralanmış olan belirtilerin gözlenmesi halinde yoğun bir stres yaşandığının kabul edilmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra stres yönetimi aşamasına geçmek şarttır. Aksi halde fiziksel ve ruhsal hastalıklar da beraberinde gelecektir. Öncelikle strese sebep olan durumları ortadan kaldırmaya özen göstermek gerekmektedir. ortadan kaldırılamasa bile etkisi olabildiğince aza indirilmelidir.

Stresle başa çıkmak adına uzman destek alınabilir. Ancak kendi kendinize bir şeyler yapmak gerekirse uyku düzenini sağlamak ön plana çıkıyor. Günlük 8 saat uyumak, uyku saatlerine dikkat etmek önemli durumlardan biridir. Ayrıca yeme düzenine dikkat edilmelidir. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak mutluluk hormonunu artırıcı güce sahiptir.

Hayır demeyi öğrenmek,önce kendi mutluluğunuzu düşünmek de önemlidir. Hedefler ve hayaller belirlemek, bunların gerçekçi olmasına özen göstermek gerekmektedir. Bu hayalleri gerçekleştirmek için çaba göstermek bir kısmını dahi gerçekleştirdiğinizde mutlu olmak stres oranını azaltan faktörler arasındadır.

Ayrıca stresle başedebilmek ve depresyonla mücadale için bu yazımıza da bir gözatmanızı tavsiye ederiz. (Yeni pencerede açılacaktır.)

Uyku ve Stres

Stresle baş etmenin en etkili yollarından biri de düzenli uykudur. Aynı saatlerde uyumaya ve aynı saatlerde uyanmaya özen göstermek, bunu bir programa oturtmak stres tedavisi için etkili bir çözümdür. En kolay uykuya dalabileceğiniz şekilde ortam oluşturmak gerekmektedir. Çünkü stresli iken uyumak zor bir eylemdir. Ancak uykusuzluk da stresi tetiklemektedir.

Uyku problemlerine sebep olan en önemli konu iç sesinizin sizi rahatsız etmesidir. Bunu önlemek adına kendinize yakın hissettiğiniz birine içinizi dökmek gerekmektedir. Bu durum iç sesin etkisini büyük oranda azaltacaktır. Kafeinli içeceklerden ve sıvı tüketiminden uzak kalarak da uykuyu düzenlemek mümkündür. Uyku düzene girdiği taktirde mutluluk hormonları devreye girecek ve olumlu etki oluşturacaktır.

Stresli Anlarda Ne Yapılmalı?

Stresten korunmanın ilk şartı olumlama yapmaktır. Halk arasındaki adıyla Polyanacılık olarak kabul gören bir kavramdır. Problemin olumsuz yönlerine değil, olumlu yönlerine odaklanmaya çalışmak stresi yarı yarıya azaltmaktadır. Stresli bir durumla karşı karşıya kalındığında derin nefes almak, nefes alıp verirken durum değerlendirmesi yapmak da etkili sonuçlar vermektedir.

Stres yaratan durumları yaratıcı şekilde değerlendirmek, basit çözümler sunmak büyük etkiye sahiptir. Seçimlerin sonuçlarını enine boyuna düşünmek ve doğru kararlar vermek de stresi ortadan kaldırmaktadır.

Originally posted 2022-06-19 20:54:36.