Kan Şekeri Değerleri Diyabet Testi ile Öğrenilebilir
Kan şekeri değerleri kaç olmalıdır? Normal kan şekeri değerleri nedir? Yaşadığımız yüzyılda şeker hastalığı hızlı bir artış gösterdi. Birçok organa zarar verebilen bu hastalık, her zaman kontrol isteyen türdendir. Pankreasın görevini yapamaması nedeniyle vücuda yayılan şeker, birçok hasara neden olur. İnsülin salgılayamaz ve bu nedenle şeker problemi meydana gelir. İlaç tedavisinde dışarıdan insülin verilir. Hastanın pankreası uyarılır.
Şeker Hastalığı Ciddi Bir Hastalıktır
Kanın yapısını bozan bu durum, damar tıkanıklığına neden olur. İnce damarların işlevini ortadan kaldıran bu durum, en çok göz organını etkiler. Şekerin göze vurması olarak isimlendirilen bu olay, körlüğe neden olabilir. Şeker hastalığı kontrol altında tutulması gereken ciddi hastalıklardan biridir. Kan şekeri değerleri, diyabet testi ile öğrenilebilir.
Açken Şeker Seviyesi Kaç Olmalıdır?
Diyabet diğer adıyla şeker hastalığı, kan testi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aç olan bir kişinin şekeri 80-110 mg/dl aralığında olmalıdır. Şekerin yükselmesi veya düşmesi de bu rakamlara göre belirlenmektedir. Aç bir insanın şekeri 80 mg/dl miktarından az olursa, şeker düşmüş demektir. Eğer şeker 110 mg/dl seviyesinden yüksekse şeker yüksek çıktı demektir. 80 mg/dl seviyesi alt seviyedir. Bu seviyenin korunması ile birlikte hipoglisemi seviyesi korunmuş olur. Eğer şeker hastasıysanız ya da prediyabetseniz diyabete çözüm yazımızın sizlere faydası olacağını düşünüyoruz.
Gizli Şeker Ne Demektir?
Açken yapılan diyabet testinde seviye 80 mg/dl üzerindeyse gizli şeker şüphesi meydana gelmektedir. Şeker yükleme testi (OGGT), bu aşamada hastaya uygulanır. Gizli şeker teşhisi de oldukça önemli bir konudur. Şeker hastalığında erken teşhis, ilaçlı tedavi aşamasında başarı sağlayacaktır.
Tokluk Kan Şekeri Seviyesi Kaç Olmalıdır?
Yemekten iki saat sonra yapılan bir testtir. Sabah kahvaltıdan sonra bu test uygulanabilir. Sağlıklı kişilerde tokluk kan testi 140 mg/dl altı çıkmalıdır. Diyabetli kişilerde 180 mg/dl seviyesinin altında çıkmalıdır. Hamilelerde 120-130 mg/dl seviyesinde çıkmalıdır. Bu seviyelerin aşılması durumunda diyabet sorunu ortaya çıkar.
HBA1C (Hemoglobin) Seviyesi Kaç Olmalıdır?
Bu testin farkı geçmiş dönemdeki şeker seviyesinin ölçülebilmesidir. Son 2-3 ay içerisinde hastanın kan şekeri seviyesi bu test ile belirlenir. Şeker hastalığının tespiti bu testle mümkündür. Diyabet hastalarının ilaç dozunun belirlenmesi bu teste bağlıdır. Bu nedenle düzenli aralıklarla bu testin yapılması gerekir. Sağlıklı kişilerde hemoglobin seviyesi %5,7’dir. Diyabetli kişilerde bu seviye %7’dir.
Şeker Hastalığı Olan Kişilerde Seviye Kaç mg/dl’dir?
Yemek yedikten sonra yapılan tokluk testi 200 mg/dl üzeriyse o kişi şeker hastasıdır. Açlık testi 126 mg/dl üzeri çıkıyorsa yine o hasta diyabettir. Hemoglobin seviyesi %6,5 olan hastalar da şeker hastasıdır.
Sağlıklı yaşamak istiyorsak sık sık kan tahlili yaptırmamız gerekiyor. Vücudumuzda neyin eksik neyin fazla olduğu anlarsak hastalıklarla mücadelemiz daha kolay olacaktır. Özelikle gebelikte şeker hastalığı,bebeklerde diyabet hastalığı ve çocuklarda diyabet hastalığı erken teşhisi, hasta henüz gizli şeker aşamasındayken şeker hastalığının tedavisi için çok önemlidir.
Originally posted 2022-06-03 20:41:52.