Gebelikte Diyabet Hastalığının Belirtileri Ve Korunma Yöntemleri
Gebelikte Diyabet ve Erken Teşhisin Önemi
Son on yıl içerisinde gebelikte diyabet teşhisi konulan hastaların sayısında bir artış gözlemlenmektedir. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında bu rakam yüzde yirmi oranında artmıştır. Bunun yanı sıra anne adaylarının çok daha bilinçli olması konusunda çalışmalar da yapılıyor. Son derece sinsi bir hastalık olan gebelikte diyabet hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da erken teşhis çok önemlidir. Bunun için belirtilerin takibi yapılmalı ve rutin kontrollere gidilmelidir. Şeker hastalığı belirtileri, hamile tarafından fazlasıyla önemsenmeli, şeker yükselirse ne olur sorusunun cevabı iyi derecede bilinmelidir. Kan şekeri yükselmesi belirtileri gözleniyorsa mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Gebelikte Şeker Hastalığının Genel Belirtileri
Bu hastalığın genel belirtileri erken teşhis açısından kritik bir öneme sahip. Bu nedenle yerinde gözlem yapılması gerekmektedir. En büyük semptomların arasında genel bir halsizlik ve yorgunluk saptanmaktadır. Anne adayları uykularından yorgun uyanabilir. Gün içerisindeki rutinlerini yaparken bile zorlanabilir. Kişiden kişiye değişmek üzere şiddetli baş dönmeleri de gösterebilir. Anne adayları sıklıkla geceleri tuvalete kalkabilir. Gün içerisinde de sık sık tuvalete gitme ihtiyacının duyulması en başat belirtiler arasında gösteriliyor. Bunun yanı sıra sürekli su içme isteği ve ağızda kuruluk da en yaygın semptomlar arasında yer alıyor. İdrarda pıhtılaşma ve şekerleşme de sıklıkla görülen belirtiler arasında bulunuyor. Son olarak bazı gebelikte diyabet vakalarında enfeksiyon riski de bulunmaktadır. Genellikle cilt üzerinde, bazende vajina üzerinde enfeksiyon izlerine rastlamak mümkündür. Diyabetseniz ya da diyabet riski taşıyorsanız diyabete kesin çözüm yazımız ilginizi çekebilir.
Gebelikte Diyabet Çıkış Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kadınlarda diyabet 1 ve 2 semptomları sıklıkla görülmektedir. Gebelikte cereyan eden şeker hastalığı ise her bir şeker hastalığından farklı nüanslara sahiptir. Öncelikli olarak bu hastalığında nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar risk faktörlerini yansıtması açısından öneme sahipler. Gebelikte aşırı kilo alan kadınların diğer kadınlara oranla diyabete yakalanmaları yüzde otuz üç oranında fazladır. Bunun dışında beslenme alışkanlıkları ve kriterleri de belirleyici olabilmektedir. Aşırı derecede tatlı tüketmek ve çikolata bağımlılığı da tetikleyici unsurlar arasında yer alıyor. Gebeliğin öncesinde sıklıkla tüketilen alkol gibi zararlı alışkanlıklar da bir diğer risk faktörü. Son yapılan incelemeler hamur işlerinin de bu hastalığa dolaylı olarak etki ettiğini gözler önüne sermiştir. Özellikle un ağırlıklı beslenen kadınlarda risk analizleri yüksek seviyede çıkmaktadır.
Gebelikte Diyabetten Kaçınmak için Yapılması Gerekenler
Bu hastalığın belirtilerini ve nedenlerini ortadan kaldırmak için sağlıklı ve doğal beslenmeye ağırlık verilmelidir. Daha çok lif ağırlıklı beslenilmelidir. Kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Organik olmayan meyve suları da tercih edilmemelidir.
Originally posted 2022-06-01 04:19:07.