Yeni Doğan Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Gaz sancısı, özellikle yeni doğan bebeklerde görülen yaygın problemlerden biridir. Bu sancılar tek bir fizyolojik sebebe bağlı olmamakla birlikte 3 ay kadar sürer. Bu süreçte bebeğin sindirim sisteminin henüz gelişmemesi, annenin beslenme alışkanlıkları da gaz problemini etkileyebilir. Ailelerin bebeklerde gaz problemi dönemini rahat bir şekilde atlatabilmesi için bazı noktalara çok dikkat etmesi ve bu konuda kulaktan dolma bilgi yerine doğru bilgi sahibi olması gerekir. Unutmayın ki, sizin ve bebeğinizin sağlığı ile ilgili konularda en doğru bilgiyi hekiminiz verebilir.
İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. Sütünüzün yetmediği durumlarda hekim kontrolünde formül gıdalara başlayabilirsiniz. Beslenme düzeninize dikkat edin ve gaza sebep olan baharat, soya, turşu, süt ürünleri gibi gıdalardan uzak durun. Bebeğinizi emzirirken göğsünüzü tam olarak kavramasını sağlayın. Böylece bebeğin hava yutmasını engelleyip gaz sancısına karşı önleminizi almış olacaksınız.
Yeni Doğanlarda Gaz Sancısına Karşı Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle bu konuda bilmeniz gereken en önemli şey; bebeklerde gaz sancısının bir hastalık değil normal bir durum olduğudur. Bebeğin karnından gurultular gelmesi ve ağladığında ayaklarını karnına doğru çekmesi gaz sancısı çektiğini gösterir. Bu durumda, bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri ve bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir konularını dikkatli bir şekilde öğrenmeniz ve en sağlıklı şekliyle uygulamanız gerekir.
Bebeğinizi emzirdikten sonra dik pozisyonda tutmanız onun midesini rahatlatacak ve şişkinliğini azaltacaktır. Bu konumdayken bebeğin sırtını hafifçe sıvazlamanız ve sırtına hafifçe vurmanız bebeğin gazı dışarı atıp rahatlamasına destek olacaktır. Bebeğin karnına hafif ısıtılmış bir havlu koyun ve bu uygulamadan sonra karnına hafifçe masaj yapın. Bebek beslendikten 15 dakika sonra bacaklarını pedal çevirir gibi hafifçe hareket ettirin. Her şeyden önemlisi sizin ve bebeğinizin arasındaki bağın bebeği rahatlatacağını unutmayın ve bebeğinizi kucağınıza alıp yakın temas kurun.
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
Doktorunuzun bilgisi olmadan kesinlikle bebek üzerinde onun sancılarını geçirmeye yönelik bir uygulama yapmayın. Doktorunuz ile iletişim halinde olmanız bu dönemi daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Bu konuda farkındalık sahibi olmanız bebeğinizin sağlığı açısından ciddi bir önem taşır. Bebekte şiddeti yükselen ağlama, normal ağlama süresinin uzaması, kanlı kaka yapma, kusma, artan karın şişliği, bilinç değişikliği gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
Bitkisel Formüller İyi Gelir mi?
Aileler bazen bilinçsiz bazen de etrafından duyduklarından etkilenerek bir zararı olmadığı gerekçesiyle gaz problemine karşı bitkisel formüller kullanmayı dener. Bitkisel bir yağ ile bebeğin karnına masaj yapılarak sindirim sisteminin uyarılacağı ve bebeğin rahatlayacağı şeklinde bir bilginin geçerliliği yoktur. Bebeklerde gaz probleminde gaz giderici bitkisel şurup, yağ, bitki çayları gibi formüller kesin çözümler olmaması ve yan etkileri olması sebebiyle doktorlar tarafından önerilmez.
Psikolojik Etkilere Dikkat Edin
Bazı kaynaklara göre, annedeki duygusal problemler bebekte gaz problemine sebep olabilir. Bu durum anne ile bebek arasında tam bir bağ kurulamaması ve bu problemin bebeğin fizyolojik durumunu etkilemesi olarak açıklanabilir. Sağlık problemleriyle geçen zorlu bir gebelik süreci, travmatik bir doğum öyküsü, doğum sonrası annenin bebeğe yeterli zaman ayırmaması, lohusalık dönemi depresyonu, aile içi şiddet, eş ve sosyal çevre desteğinin yetersiz olması gaz probleminde etkili sebepler arasında yer alır. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmandan düzenli destek alın. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için kararlı olun ve bu süreci atlatacağınıza inanın.
Originally posted 2022-06-06 11:49:46.