Sudoku Nedir Nasıl Oynanır?
Sudoku Nedir
Standart olarak 9×9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3×3’lük karede 1’den 9’a rakamların birer kez yer alması gereken bir zeka oyunu türüdür.
Sudokuyu diğer oyunlardan ayıran nedir
Sudokunun püf noktaları ve sudoku çözme konusunda ki bilgilerden evvel sizlere ilk önce sudokuyu diğer zeka ve eğlence oyunlarından ayıran özelliğinden bahsetmek istiyorum. Sudokunun bence en önemli özelliği şudur. Örneğin Satranç bir strateji ve zeka oyunudur. Lakin karşınızda bir rakip olmaz ise hiç bir anlamı kalmaz internette online oynarken bile bir rakibe karşı oynarsınız. Okey, tavla, pişti ve diğer kağıt oyunları dahil bu tarz oyunlar Sudoku,Satranç gibi oyunların yanında eğlence amaçlı oynanan oyunlardır. Ve de oynamak için birini ya da birilerini bulmak zorundasınız. Lakin sudoku da böyle bir durum yoktur. Tek başınıza istediğiniz zaman, istediğiniz yerde oynayabilirsiniz.
Sudokunun Tarihçesi
Japonya’dan tüm dünyaya yayılan bir bulmaca olan sudokunun isim babası Japon bulmaca dergisi şirketi Monthly Nikolist ‘in kurucusu Maki Kaji’ydir. Dergide ilk olarak 1984 te yayınlanan bulmaca ilk zamanlarında japonca “sayılar tek olmalı” anlamına gelen “Suuji wa dokushin ni kagiru” olarak anılmış, sonrasında ise bu isim kısaltılarak ‘soduku’ halini almıştır. Modern sudoku dünyaya Japonya’dan yayılsa da, aslında çok daha öncesi olan bir bulmaca. Sudokuya esin kaynağı olan Latin Karesi üzerine Euler’in bazı çalışmaları olması nedeniyle oyunun kaşifi olarak Euler’in olduğu yönünde bazı yanlış anlaşılmalar vardır. Gel gör ki, Euler’den binlerce yıl önce Greco-Latin kareleri olarak bilinene Latin Kareleri özellikle kabir ve mezarların üzerinde tılsım olarak kullanılmış. Euler’in yaptığı ise popülaritesini canlandırmak olmuş. Benzer biçimde 1800’lerin sonlarında Fransız gazetesi La France’da 9×9 düzeninde, 1den 9a sayıları tüm satır ve sütunlara yerleştirilmesini bekleyen, Sihirli Kare (magic square) olarak anılan bulmacalar yayınlanmış. Ancak 3×3 alt karelerin olmaması ve çözüm için sadece mantığın yeterli olmayıp, matematik kullanılması da aradaki farklardandı.
Sudokuyu bildiğimiz formatına ise emekli bir mimar olan 74 yaşındaki Hindistan’dan Howard Garns getirmiş. Garns’ın hazırladığı bulmacalar 1979’da Dell Magazin dergisinde Number Place adıyla yayınlanmışken, bulmacanın kaşif SUDOKU adıyla bu kadar fenomen olduğunu göremeden 1989’da hayata veda etmiş. Yeni Zelandalı emekli yargıç Wayne Gould 1997’de bir Japon bulmaca kitabında gördüğü oyunu bilgisayar programıyla geliştirdi ve SUDOKUyu kullanması için The Times gazetesini ikna etti.
Gazete oyuna 2004’te yer verince bir anda popülerleşmeye başladı. Ardından cep telefonlarına kadar ulaştı. New York Times Bulmaca Editörü ve Dünya Zeka Oyunları Federasyonu eski Başkanı Will Shortz da SUDOKUyu ünlendiren isimlerden biri oldu. Dünya’da ve Türkiye’de ilk SUDOKU kitabını bir Türk; Nevzat Erkmen yayınlamış. Erkmen, Zeka Oyunları Federasyonu’nun kurucu üyesi ve Türkiye temsilcisi, aynı zamanda Gould’un keşfinden 3 yıl önce bulmacayı Türkiye’ye taşıyıp bizlere Diamond adıyla tanıtan isim olmuştur. Japonya’dan Nikoli firmasının tescil ettiği ve tüm dünyaya yaydığı, günümüzde 100’ün üzerinde ülkede fenomen haline gelen SUDOKU halen bazı yerlerde Number Place olarak anılıyor.
Diamond Sudoku Olarak Bilinmeye Başlandı
Türkiye’de 1994’den beri Diamond olarak anılan bulmaca sonradan herkes tarafından SUDOKU adıyla bilinmeye başlandı. 2005 yılında Sky One ve BBC kanallarında televizyonlarda SUDOKU show ve SUDOKU yarışma programları yayınlanmıştır. İlk Dünya Sudoku Şampiyonası 2006 yılında İtalya’da düzenleniyor. 2005 yılına kadar birçok ülkede ulusal SUDOKU yarışmaları düzenlense de ilk uluslar arası organizasyona 2005 Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası sırasında İtalyan ekibi “Sudoku çok popüler oldu. Bir dünya şampiyonası düzenlemek istiyoruz” deyince karar verilmiş. 2008 yılında ise popülariteyi takiben iTunes Store ‘da iPhone ve iPod Touch için ilk SUDOKU programı satışa sunuldu. Özellikle 2010 sonrasında ise SUDOKU türevi olarak yada rakibi olarak samurai sudoku, kendoku, parçalı sudoku, toplamlı sudoku, futoshiki, kakuro, çit, ABC kadar kolay, işlem tamamlama gibi birçok eğlenceli zeka ve mantık oyunu meşhur olsa da hiç biri SUDOKU’nun yakaladığı popülariteye ulaşamamıştır.
Sudokunun Faydaları
– Hafızanızı geliştirir
Sudoku oynadığınızda hafızanız ve mantığınız beraber çalışır. Sayıları hatırlamak için hafızamızı, sıradaki boşluğu doldurabilmek için de mantığımızı kullanırız.
– Aklınızı canlandırır
Bulmaca çözmek mantıksal düşünmenin etkili bir yoludur ve sayılarla olan ilişkinizi derinleştirir.
– Hızlı düşünmenizi sağlar
Sudoku oynamak ilgi çekici ve eğlenceli olmanın yanında zaman duygunuzu da güçlendirir. hızlı karar almanızı ve daha çabuk harekete geçmenizi sağlar.
– Konsantrasyonunuzu artırır
Sudoku oynamak stratejik düşünme ve yaratıcı çözüm gerektirir. Çünkü bir oyunun ortasında oyunu bıraktığınızda ve sonra tekrar başladığınızda oyunu en baştan düşünmeniz gerekir. Böylece konsantrasyon ve yeniden odaklanma becerilerinizi gelişir.
– Mutlu hissettirir
Bir bulmacayı çözmek size başarı hissettirir. Özellikle de zor bir bulmacaysa. Bu da mutlu olmanızı sağlar.
– Ayrıca beyninizi aktif halde tutarak Alzheimer olma riskinizi azaltır
Soduku Nasıl Oynanır
Oyunun amacı, sudoku taktik isteyen bir oyun değildir. Dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmak. Her satır ve sütunda 1’den 9’a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1’den 9’a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.
Originally posted 2022-06-06 12:43:54.