Hıçkırık Tutması Nasıl Geçer?

En beklenmedik anlarda, olduk olmadık zamanlarda birden bire tutan hıçkırık bizleri oldukça kötü durumlar içerisine sokabilmektedir. Hele ki bazı hıçkırıklar dakikalar boyunca geçmeyerek, bizleri fazlasıyla zorlamaktadır. ‘Peki bu hıçkırık neden olmaktadır?, Hıçkırmanın kötü yanları var mıdır?, Acaba hastalık belirtisi mi?, Hıçkırık nasıl geçer?’ gibi birçok soru sorulabilmektedir. Hıçkırık oldukça zararsız bir durum olmaktadır. Bunun yanında uzun süreli ve sık tekrarlayan hıçkırıklar hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu nedenden dolayı da hıçkırıp deyip geçilmemeli ve uzun süreli olarak tekrarlaya hıçkırıklarda bir uzman hekime başvurulmalıdır.

Hıçkırık Neden Oluşur?

Birçok kişi hıçkırığın neden oluştuğunu merak etmektedirler. Hıçkırık çeşitli sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Bu acı yemek, çok baharatlı yemek, hızlı yemek veya çeşitli sinirsel nedenlerden oluşabilmektedir. Diyafram kasımızın sürekli olarak ani ve istemsizce kasılması sonucunda hıçkırık oluşmaktadır. Vücut hıçkırık ile beraber iç ve dış basınç dengesini sağlamaktadır. Sağlık açısından bir sorun teşkil etmeyen hıçkırıklar genel olarak kısa süreli olmaktadır. Uzun ve yinelenen hıçkırıklara dikkat!

Hıçkırık Reflü Habercisi Olabilir

Uzun süreli hıçkırıklar önemsiz olarak görülmektedir ve üzerine düşülmemektedir. Oysaki uzun süre devam eden hıçkırık hastalık belirtisi olabilmektedir. Reflü hastalarının birçoğu öncelikli olarak hıçkırık şikayeti ile hekimlere başvurmaktadırlar. Fakat detaylı bir inceleme yapıldığı zaman ise hıçkırığın reflü habercisi olduğu görülmektedir. Hastalar ise hiçbir şekilde korkmamalıdırlar. Reflü hastaları tedavi altına alındığında hıçkırıkları da geçmektedir.

Kalp Hastalıklarında da Hıçkırma Görülebilmekte

Kalp hastalıklarında da hıçkırık haberci olabilmektedir. İki akciğer arasında bulunan bir hastalık nedeni ile hıçkırma görülebilmektedir. Kalp büyümesi, yemek borusu tıkanmaları, lenf bezi büyümesi gibi sebeplerden dolayı hıçkırık oluşabilmektedir.

hıçkırık tutması nasıl geçer

Hıçkırık ve Yemek Borusu Kanseri

Son yapılan araştırmalar ile beraber hıçkırığın hayatımızdaki önemi açıkça belli olmaktadır. İnatçı hıçkırık diye tabir edilen hıçkırık birçok hastalığı aslında bizlere haber vermekte. İrlandalı bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmalar sonucunda yemek borusu kanseri olan kişilerin de öncelikli olarak hıçkırık şikayetlerinin olduğu söylenmektedir. Yapılan birçok araştırma sonucunda da inatçı hıçkırığın yemek borusu kanseri habercisi olabileceği açıklanmaktadır. ‘ İnatçı hıçkırık nasıl geçer? ‘ diyenlerin bu sebeplerden dolayı mutlaka uzman bir hekim ile görüşmeleri gerekmektedir.

Hıçkırık Geçirme Yöntemleri

Beklenmedik anlarda gelen hıçkırık, gülünç duruma düşmemize sebebiyet verebilmektedir. Hıçkırık tutması oysaki oldukça kolay bir şekilde kendi yöntemlerimiz ile geçebilmektedir. Hıçkırık geçirme yöntemleri ise aşağıda verilmektedir.

  • Karanfil: Her yönü ile oldukça sağlıklı olan karanfil, hıçkırık tutmalarında da karşımıza çıkmaktadır. Hıçkırık tuttuğu anda karanfil çiğnemek, olumlu bir şekilde sonuç vermektedir. Çok kısa bir süre içerisinde ise hıçkırığı kesmektedir.
  • Kese Kağıdı: Aynen yanlış duymadınız. Sadece kese kağıdı ile hıçkırığı kesmek mümkün olmaktadır. Kese kağıdının içerisine soluyarak hıçkırık kesilmektedir.
  • Nefes Tutmak: Bilinen en eski yöntemler içerisinde ise nefes tutmak gelmektedir. Diyaframın nefes bozukluğu yaratılarak yanıltılması sonucunda hıçkırık geçmektedir.
  • Sirke İçmek: Sirke içmekte hıçkırığı kesen yöntemlerden biri olmaktadır.
  • Karabiber Koklamak: Sadece karabiber koklayarak da hıçkırığı kesmek mümkündür. Karabiber birden bire çekildiğinde hapşırmamızı sağlamaktadır. Hapşırma sonucunda diyaframda oluşan düzensizlik ile hıçkırık kesilmektedir.
  • Kahve Yemek: Kahve yemekle de hıçkırık düzeltilebilmektedir.

Hıçkırığı Engellemek İçin Neler Yapılmalı?

Hıçkırığı engellemek çok kolay olmaktadır. Sadece günlük yaşantımızda birkaç noktaya dikkat etmemiz halinde çok nadir hıçkırık tutmaları ile karşılaşılabilmektedir.

  • Yemek yerken kesinlikle acele edilmemelidir.
  • İçecekler şişe yerine, bardakta içilmelidir. (Yada pipet kullanılmalıdır. )
  • Aç karnına sigara içilmemelidir.
  • Birdenbire gülmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Originally posted 2022-06-18 19:26:51.