Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri Ve Tedavisi
Bilimsel adıyla enürezis yani çocuklarda gündüz altını ıslatma nedenleri arasında birçok hastalık sayılabilir. Yani sadece bir alt ıslatma gibi gözüken bu problem bir çok hastalığın habercisi olabilir.
Alt ıslatma ya da idrar kaçırma olarak bilenen enüresiz, çocukların gece ya da gündüz istemsiz olarak kıyafetlerini ya da yatağını ıslatması olarak tanımlanabilir. Beş yaşından büyük bir çocuğun doğuştan ya da sonradan kazanılmış bir sinir sistemine ait bir hastalığının bulunmamasına karşın 3 aydan daha uzun bir sürede ve haftada en az iki defa uykuda idrar kaçırması söz konusu ise enüresiz rahatsızlığından şüphelenmek doğru bir yaklaşım olacaktır.
İki Çeşit Alt Islatma Mevcuttur
Uzmanlara göre iki çeşit alt ıslatma (enürezis) çeşidi mevcuttur. Bunlar monosemptomatik enürezis ve polisemptomatik enürezis olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu durumda çocuk sadece geceleri altını ıslatıyorsa ve günlük hayatında herhangi bir idrar kaçırma olayı yoksa bu durum “monosemptomatik enürezis” olarak adlandırılır. Gece idrar kaçırmaya ek olarak, damlatma, sıkışma, çok sık ya da seyrek idrar yapma veya idrar tutma davranışı ile kesik kesik işemenin hastalığa eşlik etmesi ise polisemptomatik enürezis olarak adlandırılır.
Alt Islatma Nedenleri Nelerdir?
Çocuk neden altını ıslatır sorusunun cevabı uzmanlara göre genetik sorunlardan başlayarak genetik sorunlara kadar gidebiliyor.
Uzmanlara iletilen şikayetlerin başında çocuğum uyurken altını ıslatıyor ne yapmalıyım sorusu başta gelmektedir. Yapılacak en önemli şey söz konusu şikayetin sebebinin belirlenmesi ve ona yönelik uygun bir tedavi yoluna gidilmesi olacaktır.
Genetik Faktörler
Yapılan araştırmalara göre çocuğun altını ıslatmasında genetik faktörlerin rolü oldukça büyük. Eğer aile bireylerinde altını ıslatma hikayesi yoksa, altını ıslatma olayının çocukta görülme oranı %15 olarak gözlemlenmiştir. Eğer anne ya da babadan birinde altını ıslatma hikayesi görülmüş ise çocukta altını ıslatma oranı %44 e çıkmakta. Ancak anne ve babanın her ikisinde de alt ıslatma hikayesi mevcutsa çocukta da alt ıslatma durumu %77 oranında gözlemlenebilmektedir.
Mesane ile ilgili Faktörler
Mesane (idrar kesesi) idrar yollarının son durağıdır. İdrar mesanede toplanır ve içi idrar dolduğu için gerilen mesane sinyaller göndererek kişiyi tuvalete gitmesi konusunda uyarır. Mesanede bulunan ve normalde gevşek olan kas kasılarak idrar boşaltımının gerçekleşmesini sağlar. Özellikle ilgili durumun tedavisinde direnç gösteren çocuklarda mesane boyutu küçük olur ve mesanenin idrarla dolması çok daha çabuk gerçekleşir. Mesane kası idrar yapılmama durumunda da kendi başına kasılabilir bu durumda da mesane tam dolmadan, çocuk uyurken idrar kaçırma durumuna sebep olabilir. İdrar torbasının düzenli çalışmasına yardımcı olacak bazı ilaçlar doktor kontrolünde verilerek kullanılabilir.
Merkezi Sinir Sistemi ile İlişkisi
Altına kaçırma tanısı konan çocukların yaşıtlarına göre motor ve dil gelişiminde geri oldukları, boy kısalığı ve kemik yaşlarının da yaşıtlarına göre geri olduğu gözlemlenmiştir. Diğer bir altına kaçırma sebebi ise hiperaktivite ve dikkat eksikliği olarak ortaya konmuştur.
Hormonal Kaynaklı Etkenler
Vücudumuzda bulunan , gece salgılanan AVP adı verilen (Arginin Vasopressin Antidiüretik ) hormon idrar üretimini azaltmaktadır, bu hormonun çalışmasında bir sorun olduğunda gece artacak olan idrar üretimi ile altına kaçırma (enüresiz) olayları gözlemlenebilecektir.
Kullanılan İlaçlar ya da Başka Hastalıklar
Çocuk tarafından kullanılan bazı ilaçlar yan etki yaratarak alt ıslatmaya sebep olabilmektedir. Aynı zamanda şeker hastalığı (diyabet) ve üriner sistemi etkileyebilecek olan diğer hastalıklar sonucunda da çocukta altını ıslatma davranışı görülebilir. Bu durumun anlaşılması için idrar tahlili ve gereken diğer tahliller yaptırılmalıdır.
Originally posted 2022-05-30 21:53:44.