Sabun Nasıl Yapılır?

Artık birçok şeyi dışarıdan almak yerine daha doğal olması için kendimiz yapmıyor muyuz? Bu neden bir sabun olmasın? En doğalından vücudumuzun nem dengesini bile korumamız mümkün. ‘Sabun nasıl yapılır?’ cevabı yazımızda saklı. Köpük köpük mutluluk hazırlamaya var mısınız?

1- Lavanta Sabunu

Malzemelerimiz; 15 gram kostik soda, 30 mililitre saf su, 10 mililitre lavanta yağı ve kurumuş lavantalar ya da yaprakları

Kullanacağınız Araç-Gereçler; gözlerinizi gelebilecek bütün zararlardan koruyabilecek bir gözlük, eldiven, el blenderi, tahta kaşık, tencere, orta boy cam kase ve sabuna şekil verebilmek için istediğiniz şekillerde kalıplar

Nasıl Yapılır?

Öncelikle, kostik soda denilen madde son derece tehlikelidir. Bu nedenle cildinize temasından sakınınız. Sabun yapımına geçmeden önce gözlüklerini takmayı ve eldivenlerinizi giymeyi unutmayın. Şimdi başlayalım. Cam kase içerisine kostik sodayı ve saf suyu ilave edelim. Bu iki maddeyi karıştıralım ve iyice karıştığından emin olun. Bu iki maddenin karışımında dumanlar yükselecektir. Endişelenmeyin. Buradaki püf nokta, bu işlemi açık alanda yapmanızdır ve bu karışımı soğumaya bırakın. Daha sonra tencerenin içine zeytinyağını alın ve yaklaşık 40 derece ısısına gelince ocaktan alın. Bu zeytinyağının içine, soğumaya bıraktığınız karışımı dökün. Hepsini birden el blenderi ile çırpın. Jele benzer bir kıvam elde edeceksiniz. Daha sonra sabunu dökeceğiniz kalıba kurumuş lavanta yaprakları serpiştirin ve jele benzeyen kıvamı üzerine dökün. 1 gün sonra kalıptan çıkarın. Nemsiz bir ortamda 1-2 ay bekletmeye bırakın ve işte sabununuz kullanıma hazır.

2- Zeytinyağı Sabunu

Malzemelerimiz; beyaz kül, 40 mililitre su, 120 mililitre zeytinyağı, 1 tutam kaya tuzu

Kullanacağınız Araç-Gereçler; gözlerinizi gelebilecek bütün zararlardan koruyabilecek bir gözlük, eldiven, tahta kaşık, 2 adet tencere, ve sabuna şekil verebilmek için istediğiniz şekillerde kalıplar

Nasıl Yapılır?

Külleri bir tencereyi koyun ve üzerine suyu ekleyin. Bu karışımı ocağın üzerine alın ve kaynamadan ocağın üzerinden çekin. Bu karışımı soğumaya bırakın. Daha sonra üzerine 1 yumurta bırakın. Bu yumurta kül miktarını doğru olup olmadığını ölçmek içindir. Yumurtanın yarısı içeride yarısı dışarıda kalıyorsa, kül miktarını doğru ayarlamışsınız demektir. Daha sonra diğer tencereye zeytinyağını alın ve zeytinyağını 40 dereceye gelene kadar ısıtın. Isınan yağı, biraz soğuttuktan sonra küllü karışımın üzerine ekleyin. Daha sonra bu karışımı da ocağa alın ve üzerine 1 tutam kaya tuzunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bu kıvam koyulaşmaya başladığında kıvamı tutturdunuz demektir. Daha sonra bu kıvamı sabun kalıbınıza dökün ve ertesi gün kalıptan çıkarın. Yaklaşık 1-2 ay sonra sabununuz kullanıma hazır. Zeytinyağlı sabun ile cildiniz neme doyacak.

 

3- Defne Sabunu

Malzemelerimiz; gliserin barı, 6 damla zeytinyağı, 6 damla defne yağı

Nasıl Yapılır?

Tencerede ısıttığınız su üzerine cam kaseyi yerleştirin ve cam kasenin içine gliserin barını yerleştirip, benmari usulü eritin. Burada önemli bir nokta var. O da gliserin barını şeffaf seçmenizdir. Ardından gliserin barının içine zeytinyağını ve denge yağını ilave edip, karıştırın. Sabun kalıplarına dökebilirsiniz ve artık 1-2 ay sonra kullanımınıza hazır.

Sabun Yapımının Püf Noktaları

Kendim doğal sabun elde edeceğim gibi bir düşünceniz, varsa tarifteki malzemelerin oranlarına kadar uyarsanız güzel sonuçlar elde edersiniz. Aynı zamanda kullandığınız malzemelerin güvenilir olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde yanlış bir malzeme bütün emekleriniz heba edebilir. Aynı zamanda yapacağımız sabun her ne kadar doğalsa da kostik adı verilen kimyasalı içermektedir. Tehlikeli bir kimyasal olduğu için tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamalısınız. Bunları uyguladığınız takdirde güzel sabunlarınız olur. Hepinize köpük köpük mutluluklar…

Originally posted 2022-06-07 23:30:12.