Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik sistemi, uzun yıllar sonucunda yapılan birikimlerin, emeklilik döneminde ek bir gelir oluşturma sistemine denmektedir. Sisteme gönderilen katkı paylarıyla, belirlenen fonlar değerlendirilip değer oluşturulması sağlanır. Fakat Bireysel Emeklilikte kişinin en az 10 yıl süreyle kalma şartı vardır. 10 yıldan sonra 56 yaş doldurulmuşsa emeklilik hakkı kazanılmaktadır.

Belirlenen bu süre aşıp, yaşı geçtikten sonra, dilerseniz yaptığınız birikimleri tek bir seferde alabilirken, isterseniz taksit şeklinde alabilirsiniz. Taksitle almanız durumunda ömür boyu bu haktan faydalanabilirsiniz. BES sistemine son yıllarda geniş bir talep olduğunu söylemek mümkün. Özellikle gelecek emeklilik döneminde maddi sorun yaşayabileceğini düşünenler, bu sistemle kendilerini güvence altına alıyorlar.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Amacı Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi nedir? Bes’in amacı nedir?

Bireysel Emeklilik Sisteminin gene amacı bireylerin gelecek olan emeklilik dönemlerinde ferah bir hayat yaşamalarıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman sistemin insanlara faydalarını görebiliriz. Peki bu sistemin amaçları nelerdir?

– Ülke ekonomisine uzun yıllar sürecek olan kaynak sağlamak.

– Ekonomik kalkınmalara olabildiğince fayda sağlamaya çalışmak.

– Bireylerin yapacakları tasarrufları BES’e yönelterek hem devlete fayda sağlamak, hem kişinin kendi bireysel yaşamını, emeklilik döneminde geliştirmek.

– İstihdamın artırılmasını sağlamak.

Bunlar Bireysel Emeklilik Sisteminin asıl olan amaçlarıdır. Şimdi sistemin kişiye vereceği faydaları değerlendirelim.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Bireysel emeklilik sistemi rahat bir emeklilik geçirmenize yarar
Bireysel emeklilik sistemi rahat bir emeklilik geçirmenize yarar

Yatırım Disiplini

İnsanların hemen hepsi belli bir dönem içerisinde birikimler yapar. Fakat bu birikimler genellikle emeklilik dönemine varılamadan, tüketilir. Ancak Bireysel Emeklilik Sisteminde böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. Kişinin emekli olunca bütün hakları korunur. Eğer birey isterse bu birikimini tek seferde alabilecekken, taksitli şekillerde alması da söz konusu olabilir.

Devlet Katkısı

Sistemin en güzel yanlarından biri yatırdığınız katkı paylarından yüzde 25 gibi bir devlet desteği almanız. Bu verilecek olan katkı kişinin gelir vergilerinden mükellef olup olmamasına bakılmadan verilmektedir.

Farklı Yatırım Aracı

Bireysel Emeklilik Sistemlerinde yatırmış olacağınız katkı payları, emeklilik fonları tarafından değerlendirme altına alınmaktadır. Emeklilik fonları ise piyasada bulunan farklı menkul kıymetlere yatırım yapmaktadırlar. Alanlarında son derece uzman olan yatırım şirketleri, bu yatırılan katkı paylarını ihtiyacınıza en uygun şekilde, beklentinizi karşılayabilecek biçimde değerlendirilir.

Yaş sınırını ve kalma sürelerini tamamlayarak girdiğiniz Bireysel Emeklilik Sisteminde, dilerseniz yaptığınız birikimlerin değerlendirileceği fonu seçme şansına sahipsiniz. Bu şekilde fonlarınız profesyonel fon yöneticileri tarafından en iyi biçimde değerlenme şansı bulur. Bu şansa sahip olmanız size ayrıca, farklı fonlarda yatırım yapma imkanı tanımaktadır.

SGK Destekleyicisi

İster SSK’lı, ister Emekli Sandığı, ister Bağ-Kur’lu olun çalışma yaşantınız boyunca geleceğinizi garanti altına almak için Bireysel Emeklilik Sistemine yatırım yapma imkanınız bulunur. Emekli olacağınız zaman, bu bahsedilen kurumlardan alacağınız gelirin yanında, Bireysel Emeklilik Sisteminden de gelir elde etme şansına sahip olursunuz. Bu iki şekilde alacağınız gelirleri ister topluca, ister taksitle alıp kendi ayaklarınız üstünde emekliliğinizi yaşayabilirsiniz.

Emeklilik Geliri

Dünyanın her yerinde olduğu gibi çalışma hayatının gelirleri, emeklilik döneminde keskin bir düşüş yaşanmaktadır. Fakat kişiler genellikle bağlı oldukları çalışma dönemine alıştıkları için burada çeşitli adaptasyon sıkıntıları yaşayabilirler. Bu sebeple emekli olan hemen herkes mutlaka ek bir gelire ihtiyaç duyabilir. İşte Bireysel Emeklilik Sistemi kişiye bu dönemde sıkıntı yaşamaması için ek bir gelir şansı getirir.

Birey eğer isterse çalışma hayatında yaptığı birikimleri, emeklilik dönemine girdiği sırada tamamını alabilir. Dilerse bu birikimini taksit şekline bölerek, daha ferah bir şekilde, ek gelirli olarak yaşamaya devam edebilir. Kısacası Bireysel Emeklilik sistemi tamamen kişiyi korumaya yönelik geliştirilen sistemlerin başında yer alır.

Bireysel emeklilik sistemi ile ilgileniyorsanız ” Borsa neden düşmüyor? ” yazımızı da okuyabilirsiniz. Ayrıca yatırımla ilgileniyorsanız “Varant nedir?” ve “Forex nedir?” yazılarımız da ilginizi çekebilir?

Originally posted 2022-06-09 05:30:59.