Varant Nedir?
Yatırımcıların özellikle dikkatini çeken, fakat birçok insanın hakkında pek bir şey bilmediği varant, mantık olarak kavrandığında, karlı bir alternatif yatırım aracı olabiliyorlar. Varantlar hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, riskli yatırım aracı olmasıdır. Çünkü sadece bir seansta yatırılan tüm paralara kaybedileceği gibi, kat kat ve çok yüksek karların elde edilmesi mümkündür.
Varant Nedir?
Varant, belli bir vadenin sonuna kadar veya belirlenen tarihe kadar satma ve alma hakkı tanıyan yatırım aracıdır. Elde edilmiş olan bu haklar, nakit uzlaşıyla elde edilebilir. Yatırımcısına hal verdikleri gibi herhangi bir yükümlülük getirmezler. Aynı durumda, menkul kıymetler haline getirilmiş olan opsiyon biçiminde de tanımlanabilirler.
Kaldıraçlı ve riskli yatırım araçları oldukları gibi borsada sigorta ürünleri şeklinde bilinirler. Bunun nedeni ise belli bir fiyatla alış ve satış sunmanın yanında, belirlenen tarihlerdeki hareketlilikten koruma sağlamaktadır. Yatırımcıları almış oldukları hakları, istedikleri anda satış işlemi yaparak, piyasının yönüne doğru biçimde yatırım yapabilirler.
Her bir tanesinin belli bir vade tarihi bulunmakta, bu tarihe kadar da borsada işlem hakları tanımaktadır. İşleme konulan tarih ile vadenin son tarihi arasında varlığın fiyatları ve vadenin değerleri ile fiyatları değişim gösterebilmektedir.
Varantın Özellikleri Nelerdir?
Varantın en kayda değer olan yanı, belli bir fiyatla, belirlenen tarihe kadar dayanak varlıklar için satma ve alma hakları tanımalarıdır. Üstelik bu hakkı vermiş olmalarına rağmen herhangi bir yükümlülük getirmediklerini belirtebiliriz. Yani varant yatırımcısı, ödediği fiyatın karşılığı dayanak gösterge veya varlığı kullanarak, satma ve alma hakkına sahiptir. Vadenin sonuna kadar da bu hakkı kullanıp kullanmama, serbestliği bulunur.
Varantın En Çok Dikkat Çeken Özellikleri
– Yatırımcısının riski yatırdığı paranın üstüne çıkmaz.
– Piyasa düştüğü halde kazanç elde etme hakkını veriyorlar.
– Açığa satışı izin vermezler.
– Önceden belirlenmiş olan bir vade tarihi bulunmaktadır. İhraç yapılma esnasında bu belirlenir.
– Fiyat ve miktarda kötüleştirme ve iyileştirme yapılma serbestliği tanırlar.
– Kredili işlemelere veya ödünç işlemlere konu olmaları mümkün değildir.
– Serbest bir marjda işlem görürler fakat kotasyon fiyatlarının aralığında gerçekleşir.
Originally posted 2022-06-08 21:34:28.