Borsa neden düşmüyor?
Yaşanan krize rağmen borsa düşmüyor! Bunun nedeni ne? Kriz mi yok?
2019 senesi itibariyle ne yazık ki ekonomik bir kriz yaşıyoruz. Aslında yıllardır yaşıyoruz ancak ekonomik kriz yeni yeni kendini hissettirmeye başladı. Ama yaşanan ekonomik krize karşın borsa düşmüyor. Bunu neden alanlarında uzman olduğunu söyleyen yüzlerce ekonomist farkedemedi bilmiyorum. Hiç bir yerde bunun konuşulduğunu duymadım. Ama çok basit bir sebebi var.
CEVAP: Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES
Bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale getirilmesi Borsa’nın düşüşünü kısıtladı çünkü bankalar bireysel emeklilik sistemine başvurduğunuzda anlaşmış gibi yatırımınızı daha riskli olan hisse senetlerine yönlendirmeye çalışıyor. Bankalar Bes katılımcılarına yıllardır hisse senedinin daha karlı bir yatırım amacı olduğunu dikte ediyorlar. Ve işten anlamayan bir çok katılımcı da bu tuzağa düştü. Aslında zorunlu bireysel emeklilik sisteminden önce de bu böyleydi. Bireysel emeklilik sisteminin ilk çıktığı yıllarda ekonomide sorun olmadığı için gerçekten de bireysel emeklilikte hisse senedi yatırım paketleri çok fazla kazandırdı ama son yıllarda ağırlıklı olarak hisse senedine yatırım yapan emeklilik paketlerinin zararda olduğunu düşünüyorum. Ve ekonomi böyle giderse muhtemelen katılımcılar yaşanılan nakit sıkışıklığından dolayı bireysel emeklilik sisteminden çıkacak ve borsanın daha da fazla düşmesine sebep olacaklar. Bu tabiki en kötü senaryo.
Yabancıların Borsadan Çıkması
Eğer üretim ekonomisine geçemezsek,demokrasi yerine oturtulmazsa ve yargıya duyulan güven arttırılamazsa kalan yabancıların da borsadan çıkmasını beklemek süpriz olmaz. Zaten çok fazla yabancı yatırımcı borsadan çıktı. Borsayı ayakta tutan az önce de belirttiğim gibi BES. Mesela 28.05.2019 itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), emeklilik fonları altındaki standart fonlara portföylerinin asgari yüzde 10’unu hisse senetlerine yatırma zorunluluğu getirdi. Ancak geçici önlemlerle ekonomik krizin aşılması mümkün değildir. Üretmeye başlamamız,çifçilerin teknolojiyle desteklenmesi ve yeni fabrikalar açılması gerekiyor. Bunlar yapılmadığı taktirde, bu tür hareketler sadece BES’e katılan yatırımcıları zarara sokmaya yarayacaktır. Gerekli teknolojik atılımlar bir an önce yapılmazsa çok daha zor günlerin bizleri beklediğini düşünüyorum.
Ayrıca bugün itibariyle alınan yüzde 10 hisse senedi zorunluluğu ekonominin çok daha kötüye gittiğini de gösteren bir başka işaret olarak algılanabilir. Teknoloji trenini kaçırıyoruz ve bu Türkiye açısından sıkıntılı günler demek. İşin kötüsü artan vergiler demek beyin göçünün daha da fazla artması demektir. Şu an itibariyle çok fazla kişinin yurt dışından vatandaşlık aldığı veya almaya çalıştığı bilinen bir gerçektir. Umuyorum ki bahsettiğim kötü olasılıklar olmaz ve herşey çok güzel olacak diyebiliriz.
Originally posted 2022-06-08 23:13:09.