Hayvansal Protein
Hayvansal Protein Nedir, Zararlı mı? Sindirim sisteminde %98 ‘i sindirilebilen hayvansal proteinler (kırmızı et, beyaz et, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri vs) vücudun pH dengesini asidik yönde bozarlar ve vücut asit yükünün artmasına yol açarlar.
Hayvansal proteinler de karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hayvansal proteinlerde nitrojen atomları da vardır. Belli bir miktar nitrojen vücut tarafından kullanılır ve fazlası vücudun pH dengesini bozar. Vücuda giren fazla nitrojen atomları proteinler gibi ayrışarak amonyağa dönüşür. Amonyak çok zehirli ve zararlıdır.
Karaciğer vücuttaki amonyağı parçalar, üreye dönüştürür ve böbreklere süzülüp atılması için gönderir. Fazla amonyağın temizlenmesi kaslardaki glutamin yardımıyla yapılır. Bu durum sürekli haline geldiğinde kaslarda glutamin azalır ve kaslar zayıflamaya başlar.
Hayvansal Proteinlerin Neden Olabileceği Rahatsızlıklar?
Hayvansal Protein En Başta Kemik Erimesine Sebep Olabilir
Vücudun ihtiyacından fazla tüketilen kırmızı etin oluşturduğu sülfirik asit ve fosforik asit tamponlanırken alkali mineral olan kalsiyumun tamamı tüketilir. Eğer kalsiyum miktarı tamponlamak için gereken miktardan az ise vücut daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar ve bunu da kemik,eklem ve diş etlerinden karşılar. Bu durumun sürekli olması halinde kemik ve eklemlerde kalsiyum kalmayacağından dolayı kemik erimesi, kireçlenme ve diş eti problemleri gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
Hayvansal Protein Yemeyelim mi?
Dikkat ederseniz yazı da ihtiyacından fazla tüketilen kırmızı etden bahsettim. Dolayısıyla sağlığımız için en önemli şey dengeli beslenmektir. Bitkisel proteinlerin faydaları gibi hayvansal proteinlerin de faydaları vardır. Örneğin yumurta neredeyse vücumuz için ihtiyaç duyduğumuz tüm vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca işkembe çorbası,paça çorbası gibi hayvansal protein içeren çorbaların hastalıklara mücadele konusunda bize yardımcı olduğunu da biliyoruz. Bu noktada en önemli şey, sık sık kan tahlili yaptırarak vücudumuzda eksik olan vitamin ve mineralleri öğrenmektir. Bu noktada gereken vitaminleri ve mineralleri karşılayarak eti fazla yemenin zararlarının önüne geçebiliriz.
Ayrıca diyabete kesin çözüm yazımızda, sizleri neredeyse tüm hastalıklara karşı koruyacağını düşündüğümüz bir kitaptan bahsediyoruz. Bu yazıyı da okumanızın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu arada işkembe, paça çorbası derken canım işkembe çorbası çekti. Buyrun size harika bir işkembe çorbası tarifi. Ayrıca beslenmeyle alınan asitler yazımızı da okuyarak sağlığınıza zarar veren bazı şeyleri daha iyi öğrenebilirsiniz. Besinlerin sindirimi sonucu ortaya çıkan asitler yazımız tam da bunun için.
Havalar nasıl olursa olsun sağlığınız her zaman iyi olsun dileklerimle.
Originally posted 2022-06-15 20:44:34.