Akıllı Ev Sistemi Nedir?
Bu yazımızda Akıllı Ev Sistemi nedir sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Günümüzde teknoloji hızla ilerlemekte ve bu ilerleyiş günlük hayatımızın her alanında bizi yoğun tempodan fazla iş yükünden kurtarmakta. Akıllı telefonlar, kendi kendine gidebilen arabalar, akıllı televizyonlar ve hatta evimizde kullandığımız daha birçok ürün varken artık zamanın en kullanışlı olan buluşu ise akıllı evler hayatımızda yenilikler yaratmaya devam ediyor.
Akıllı Ev Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Akıllı evler sadece işleri kolaya indirmekle kalmıyor. Aynı zamanda evdeki rutinlerinizi siz hiçbir şey yapmadan yerine getiriyor, evinizi daha fazla güvende tutabiliyor ve evde olmasanız bile evde olabilecek sorunlara karşı eve uzaktan erişiminizi sağlayabiliyor.
Akıllı ev sistemi nano teknoloji ev otomasyonu ile geliştirilen bir akıllı kontrol sistemidir. Evdeki tüm sistemin yönetimi tek bir akıllı kutuda birleştirir. Bunun yanı sıra Android ve İOS uyumlu tablet ve telefonlar ile uzaktan erişim sağlayarak, oradan da gerekli talimatları verebilirsiniz.
Akıllı Evler Neler Yapabilir?
Akıllı evler aydınlatma, iklimlendirme, motorlu perde ve panjurlar, güvenlik gibi alanlarda kullanılmaktadır. Evin ışıklarının açılıp kapanmasını istediğiniz saate ayarlayıp o saatlerde açılmasının ya da kapanmasının talimatını verebilirsiniz. Aynı şekilde ısıtma ya da soğutma sistemlerinin de talimatını verebilirsiniz. Bu sayede iklimlendirme sisteminizin siz evde yokken çalışmasına gerek kalmaz. Siz gelmeden talimatınızla ya da uzaktan erişim ile kendiniz komut vererek eve varmadan istediğiniz derecede olmasını sağlayabilirsiniz. Motorlu perde ve panjurlar sayesinde gün ışığından maksimum yararlanma ve akşamları hava karardığında perdelerin kapanmasını yatma zamanında panjurların kapanmasını otomatik olarak gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca birçok güvenlik önlemleri de mevcuttur.
Akıllı Evler Hangi Alanlarda Güvenlik Sağlar?
Evinizin güvenliği açısından da akıllı sistemler oldukça kullanışlıdır. Alarm sistemi ile evinizi koruma altında tutar. Siz tatildeyken bile ayarlayabileceğiniz talimatlar sayesinde siz evdeymişsiniz hissi yaratır. Bunu yapmak için televizyonu belli saatlerde açıp kapatabilir. Panjur ve perdeleri gerekli saatlerde açıp kapatabilir. Akşamları ışıkları açık hale getirebilir. İstenmeyen bir durum olduğunda telefonunuza bildirim gönderebilir. Evde kurulu kamera sisteminden evi kontrol edebilirsiniz. Eğer alarmınızı kurmadan evden çıktıysanız alarmı aktif hale getirebilirsiniz.
Evinizde değilken oluşabilecek su basması ya da gaz sızıntısı gibi durumları tespit ederek yine sizin telefonunuza bildirim gönderir ve otomatik olarak gerekli sistemleri devre dışı bırakır. Aynı zamanda sizde uzaktan erişim sayesinde istediğiniz zaman evinizdeki tüm elektriği, gazı ve suyu kesme olanağı sağlar.
Gaz sızıntısı, yangın, karbon monoksit, su basması gibi güvenlik ihlali durumlarında sensörler sayesinde anında haberdar olabilirsiniz. Size haber gelmesi ile birlikte gerekli kurumlara da haber gider. Yangın çıkması durumunda itfaiye de sizle birlikte haber almış olur.
Hangi Rutinleri Gerçekleştirebilir?
Yukarıda da bahsettiğim gibi iklimlendirme, aydınlatma, perde ve panjur sisteminde rutin olarak belirlenen komutları yerine getirir. Bunun dışında da yapabildiği birçok rutin vardır. Bahçenizdeki ya da saksınızdaki sulama sistemlerini ayarladığınız saatte aktif hale getirir ve dilediğiniz süre boyunca sulanmasını sağlar. Sabahları uyandığınızda kahve makinanız kahvenizi hazır hale getirmiş olur. Fırınınızı dilediğiniz saatte açıp ısıtır ve bunun gibi birçok işi kendi her gün devam ettirebilir.
Uzaktan Kontrol İle Neler Yapılabilir?
Evdeki elektrikli ürünlerinizi uzaktan çalıştırabilirsiniz. İstediğiniz zaman iklimlendirme sistemini aktif hale getirebilirsiniz. Alarmı kurmadan çıkmışsanız alarmı aktifleştirebilirsiniz. Prizde açık kalmış olan ürününüz varsa elektriği devre dışı edebilirsiniz. Aynı zamanda Su ve gazı da devre dışı hale getirmeniz mümkündür. Çamaşır ve bulaşık makinalarının bitme sürelerini takip edebilirsiniz.
Originally posted 2022-06-02 18:56:40.