Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Özellikle son yıllarda çevre şartlarının değişmesi, yiyeceklerin doğallığını yitirmesi , hava değişimi gibi birçok şey nedeniyle insan vücudunda bazı tepkimeler oluşmuştur. Bu duruma alerji denir. Aynı zamanda bu tepkimeler bazı hastalıkların tetiklenmesine ve ilerlemesine de neden olmaktadır. Alerji daha çok bebek ve çocukluk döneminde ortaya çıkan belirtilerden dolayı tetkik ihtiyacı ile ortaya çıkmaktadır. Son yıllarıda artmasının nedenleri daha çok hava kirliliği, gıdalarda daha çok kimyasal kullanımı, hayvanların ticaret sebebiyle yanlış beslenmesi ve üremesi,sebze ve meyvelerin kimyasallar ile kısa sürede ve çokça yetişmesi, radyasyon, stres, yoğun çalışma gibi birçok nedenler bugün alerji ortamının artmasına neden olmaktadır. Alerji aynı zamanda genetik olarak anne babadan çocuğa geçebilmektedir. Ayrıca gebelikte ve bebeklik döneminde sigara dumanına maruz kalan çocuklarda, çocukluk çağında sık viral enfeksiyon geçirenlerde alerjik yatkınlığı artmaktadır. Çocukken görülmeyen ancak yetşkinlikte bazı maddelere karşı alerji oluştuğu da sıklıkla görülmektedir.

İnsanlar üzerindeki alerjik durumları ortaya çıkarmak için testler yapılmaktadır. Hastalığın altında yatan alerjik nedeni bulmaya yönelik yapılan bu testler son derece önemlidir. Alerji testleri hangi durumlarda yapılması istenir:

Saman nezlesi, hırıltı, astım gibi solunum yollarında sorun yaşıyorsanız ;

  • Bazı gıda tüketiminde vücut tepkimeler veriyorsa
  • Deride egzama, kabartı , kaşıntı, kızarıklık oluyorsa
  • Gözde sulanma
  • Atopik dermatit belirtileri ( 6 ay-2 yaş)

Alerjik rinit :

Tedavi edilmediğinde kronik sinüzite ve özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi gibi komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır.Alerji durumu tespit ve tedavi edilmediğinde geniz eti alınmasına kadar gidebilir.

Özellikle bahar aylarında nefes alırken akar, toza maruz kalmak , ya da inek sütü, yumurta, fıstık,domates yemek ya da arı sokması vs. kimimizde hiçbir sorun yaşanmazken bazılarımızın vücudunda ağır reaksiyon verebilir. Eğer bu alerjenler bilinirse hasta bunlardan mümkün olduğunca kaçınarak korunabilir. Alerji testleri, alerji ve klinik immünoloji konusunda uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Her yaş grubuna bu testler yapılabilir. Testten 3-10 gün öncesi de kullanılan alerji ilaçları ve depresyon ilaçları kesilmelidir. Yetişkinlerde alerji testi nasıl yapılır ?

Prick testi:

En sık uygulanan pratik bir testtir. Genellikle kolun iç kısmına uygulanır. 30’ a yakın alerjen madde sıvı olarak derinin üzerine damlatılır ve hasta yaklaşık 30 dakika bekletilir. 30 dakikanın sonunda, solüsyon olarak damlatılan bölgelerin kızarması, kaşınması ve kabarması durumunda alerjen madde belirlenir.

Patch (Yama) testi:

Bir bant üzerine tüm alerjen maddeler damlatılır ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Bant çıkarılana kadar banyo yapılmaz. 2. günün sonunda bant çıkarılır eğer kızarıklık, kaşıntı, kabarma olmuşsa bu bölgelerde bulunan alerjen maddeler tespit edilir.

Intradermal test:

Alerji testi yapılışı çok basittir. Cilde düşük dozda alerjenler iğne ile enjekte edilir. Prick testine göre daha hassastır ve prick testinde görülmeyen sonuçlar çıkabilir.

Kan testi:

En etkili test kan testidir. Bu alerji testi nasıl yapılır ? sorusunun cevabı kısaca ; kolunuzdan kan alınarak tüplere doldurulur. Kandaki IgE adındaki antikor oranı ölçülür. Kişi alerjik ise bu oran normalin 10 katıdır.Test sonucu negatif, pozitif, kuvvetli pozitif alerjik olarak verilir.

Tüm bu testlerin sonucu tek başına değerlendirilmez. Zira hastanın alerjik şikayetleri vardır ancak test sonuçları negatiftir. Ya da tam tersi sonuç pozitif olmasına rağmen şikayetler alerjik belirtileri içermez. Bu nedenle test sonuçları, hastanın öyküsü ve uzman doktorların değerlendirmesi ile anlam kazanır.

Alerjen maddenin tespitinden sonra tedaviye geçilir. Doktorunuzun başlayacağı antialerjik ilaçlar, kortizon içeren ilaçlar kullanılabilir. Alerji aşıları ve tedavileri alerji uzmanı bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Originally posted 2022-06-18 17:28:40.