Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
Kuşburnu nedir,kuşburnunun faydaları ve zararları nelerdir? Yaban gülü olarak ta bilinen kuşburnu gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Latince ismi Rosa canina olan kuşburnu 1 – 3,5 metre boylanmaktadır. Beyaz ve açık pembe çiçeklerinin hoş bir kokusu vardır. Bu çiçeklerin kök kısımlarında parlak kırmızı ve turuncu renkli meyveler oluşmaktadır. Meyveler olgunlaştıkça kırmızı rengi almaktadırlar. Meyve içerisinde yoğun bir çekirdek kümesi bulunmaktadır.
Kuşburnu bitkisi Anadolu Bölgesinde kırsal alanlarda kolaylıkla yetişmektedir. Dikenli bir çalı olan kuşburnu bitkisi meyveleri için ve çit görevi görmek üzere yetiştirilmektedir. Çok fazla bakım isteği olmayan bitki kendiliğinden dağınık formda da yetişmektedir. Kuşburnu meyveleri sonbahar döneminde olgunlaşır ve toplanarak kullanılır.
Kuşburnu Meyvelerinin Kullanım Şekli
Kuşburnunun Faydaları ve Kullanımı
Kuşburnu meyveleri toplanarak taze olarak ya da kurutularak kullanıma hazırlanır. Taze olarak tüketiminde komposto olarak hazırlanmaktadır. Kaynatılarak reçel ve marmelat yapılarak ta kullanılmaktadır. Ayrıca kurutularak çay olarak tüketmek üzere de saklanmaktadır. Çay şeklinde tüketimi en çok bilinen tüketim şeklidir. Pekmez ve şerbet yapılarak tüketildiği de görülmektedir.
Kuşburnu meyveleri hazır çay olarak tüketilmek üzere de hazırlanmaktadır. Gıda sektöründe son derece önemli bir yere sahiptir. Özellikle de sahip olduğu besin değeri ile kış aylarının vazgeçilmezi olmaktadır. Sağlık açısından son derece önemli olan kuşburnu meyveleri kurutulduktan sonra da şurup, şerbet, marmelat, reçel olarak kullanılmaktadır. En çok tercih edilen tüketim şekli ise çay olarak tüketilmesidir.
Kuşburnu Meyvesinin Besin Değeri
Kuşburnunun Faydaları ve Kuşburnunun İçindekiler
C vitamini bakımından zengin olması ile ün salan kuşburnunun besin değerli şu şekildedir. 100 g için;
162 kcal, kalori
4 mg, sodyum
0.3 g, yağ
429 mg, potasyum
24 g, diyet lifi
38 g, karbonhidrat
2.6 g, şeker
1.6 g, protein
426 mg, C vitamini
169 mg, kalsiyum
1.1 mg, demir
69 mg, magnezyum
43.5 mg A vitamini
Besin değeri sayısal olarak verilen kuşburnu insan sağlığı için zengin bir besin deposudur. Çeşitli kullanım şekli ile vücuda giren kuşburnu sağlıklı bir yaşam sürmeyi desteklemektedir. Sağladığı faydalar ile uzun yıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır.
Kuşburnunun Faydaları
-C vitamini deposu olan kuşburnu insanın kas ve kemik sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Vücudun sağlam bir yapıya kavuşmasını desteklemektedir.
-Damarları güçlendirmekte ve kolesterol miktarını azalmaktadır. Böylece kalp ve damar sistemini güçlendirmektedir. Kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır.
-İçerisinde bulunan güçlü antioksidanlar kanser hücreleri ile etkili bir biçimde savaşmaktadır. Cildin kolajen dokusunu güçlendirme de de antioksidanlar etkili olmaktadır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve solunum yolu enfeksiyonlarını önlemektedir. Astım bronşit olma riskine karşıda kişiyi korumaktadır.
-İnsülin ve glikozu dengeleyerek şeker hastalığının seyrinin iyiye gitmesinde etkili olmaktadır. Şeker hastalığını önlemekte de etkilidir.
-Cildi sıkılaştırmak ve lekelerden kurtulmak için oldukça etkili bir besindir.
-Kuşburnu çayı tüketerek iltihap ve ödem atmak mümkün olmaktadır.
-Kronikleşmiş solunum yolu hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
-Böbrek rahatsızlıklarını tedavi etmekte etkilidir.
-Kabızlık sorununun çözümünde etkili olmaktadır.
Kuşburnu Tüketimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuşburnu son derece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Ancak dengeli tüketimi büyük önem taşımaktadır. Günlük olarak 2-4 fincan kullanılabilmektedir. Ancak özel durumlarda ve hastalıklarda kullanımına dikkat edilmelidir. Hamile ve emziren kadınların doktor önerisine göre tüketmesi gerekmektedir.
Ayrıca hassas yapıdaki insanların alerji olma riskine karşı dikkatli kullanması gerekmektedir.
Fazla tüketilmesi halinde çeşitli yan etkiler göstermektedir. Kusma, baş dönmesi, yorgunluk, uykusuzluk ve baş ağrısı bilinen yan etkilerindendir. Dikkatli ve günlük kullanım miktarına göre tüketilmesi halinde istenilen ve beklenilen faydaları sağlamaktadır.
Originally posted 2022-06-12 00:02:02.