Kırmızı Et Nasıl Marine Edilir?
Harikulade lezzetlere ulaşmak, artık eskisi kadar zor bir durum değildir. Çünkü artık bir çok mecrada, sosyal medya sitelerinde, video izleme siteleri, blog siteleri ve benzeri bilgi aktarım sitelerinde, yemek tariflerinden, soslara, pastalardan, çörek yapımlarına kadar bir çok yemek tarifi ve bu yemek tarifleri nasıl daha iyi yapılabilir, yani lezzetlendirilebilir gibi soruların cevapları bulunmaktadır. Ben de bu yazımda siz okuyuculara et nasıl marine edilir hakkında bir takım bilgiler aktarıp et nasıl yumuşatılır, eti yumuşatırsak ne olur gibi soruların hepsinin cevaplarını nedenleriyle birlikte en ince püf noktalarına kadar sizlere aktaracağım. İlk önce şunu öğrenmekte fayda var. Nedir o ?
Marine etmek ne demektir ?
Marine etmek ya da bir başka adlandırılış ile et marinasyonu nedir? Marinasyon fransızca bir kelime olduğu için bunun türkçe karşılığı ‘terk etmek’ olarak adlandırılmaktadır. İnsanların sağlıklı bir beslenme için alması gereken 6 besin türü vardır. Bunlar yağlar, proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, mineraller ve su olarak sınıflandırılıyor. İşin esası bir protein ile uğraşmak olduğu için. Kırmızı et de yüksek proteinli bir besin olduğu için. Bu etin daha iyi ve daha lezzetli pişmesi adına yapılacak olan, etleri pişirmeden önce yumuşatmak için baharatlı sirke, zeytinyağı, şarap ve benzeri karışımlar içerisinde belirli bir süre bekletmeye marine etmek ya da marinasyon denir.
Protein Nedir?
Protein : içerisinde amino asit içeren, vücudumuz ve vücudumuzda bulunan tüm hücrelerin düzgün işlemesi için gerekli olan büyük moleküllerdir. Ve
kas kütlesi oluşturmak için gerekli olan bir makro besindir.
Yaş kaç gr protein gerekli
1 – 3 yaş : 13 gram
4 – 8 yaş : 19 gram
9 – 13 yaş : 34 gram
14 – 18 yaş erkek : 52 gram
14 – 18 yaş kadın : 44 gram
19 – 70 + yaş erkek : 56 gram
19 – 70 + yaş kadın : 46 gram
Kırmızı Eti Marine Etmek İçin Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?
Bu sizin tamamen damak tadınıza kalmış bir işlevdir. Proteini kırmak için sizin bir asidik reaksiyona ihtiyacınız vardır. Bu reaksiyonu da süt ürünleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Yoğurt – süt – kefir gibi bunların içinden kefiri tercih edebilirsiniz. Çünkü kefirin içinde ekşimsi bir lezzet olduğu için proteini çok çabuk kırıyor bu yüzden marinasyonlarda kefiri tercih etmek daha uygun olabilir. Bun süt ürünlerinin yanına hangi lezzetleri daha çok seviyorsanız, baharat, tatlı, ekşi, acı, ve benzeri gibi onları tercih edebilirsiniz. Şimdi size kısa bir marine tarif vereceğim.
Marine Tarifi
Et nasıl marine edilir?
2 kilo şişlik kesilmiş kırmızı et
Bir su bardağı kefir
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir çay bardağı domates suyu
( yukarıda ki malzemelerin hepsi asidik malzemedir )
Bir miktar biberiye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bu malzemeleri bir kabın içine alarak, malzemelerin iyice birbirine geçemesi için karıştırınız ve ardından bir miktar karabiber ekleyerek karıştırınız daha sonra kabın üzerini kapatarak dolapta üç saat bekletiniz
Marine Etmenin Püf Noktaları
Et nasıl marine edilir?
- Marine ederken etlere hiç tuz koymamanızı tavsiye ederim. Çünkü tuz pişmeyi hızlandırır. Aslında burada etten ziyade proteine tuz koymamaktır tercih. Bu balıkta olabilir, hindide olabilir, tavukta olabilir. Baharat olarak karabiber ya da aromalı otlar tercih edebilirsiniz.
- En önemli püf noktalarından biri de, genelde bu pek bilinmez ve uygulanır. Marine edilmiş etlerin dondurulmaması gerekir
Marine Edilmiş Etler Ne Kadar Bekletilmelidir?
Bu konuda çeşitli öneriler bulabilirsiniz. Lakin bu tamamen sizin o anki durumunuza göre şekillenebilecek bir unsurdur. En az yirmi dakika en çok bir gün bekletebilirsiniz. Ortalama bir öneri isteyenler içinde üç saat gayet verimli bir süredir. Lakin ben fazladan yaptım ya da bir işim çıktı, etleri o gün pişiremeyeceğim diyenler için ise marine edilmiş etleri bir kaba alıp, üzerini streç film ile kapatarak dolaba koyarsanız 4 – 6 gün bekletebilirsiniz ve bozulmazlar. Bu eski bir saklama yöntemidir zaten.
Marine tarifi 2
Et nasıl marine edilir?
- Bir çay bardağı Soğan suyu
- Bir miktar Hardaliye
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı Üzüm sirkesi
Bir kabın içerisinde iyice karıştırarak dolapta ortalama 3 saat bekletiniz
Hardaliye yerine şarapta kullanabilirisiniz. Lakin üzüm sirkesi haradaliyenin hardallı ve vişne yapraklı aroması etler için müthiş bir lezzettir.
Öneri : Hazır yeri gelmişken size bir önerim var. Soğan suyu hakkında bir bilgi vermek isterim, genellikle köfteye de doğranmış küp küp soğanlarımı yoksa soğan suyunumu koyayım diye düşünenler için, eğer ekmeği ıslatırken, soğan suyuyla ekmeği ıslatırsanız, köfteniz harikulade bir yumuşaklık kazanır.
Originally posted 2022-06-02 23:39:23.