Panoramik Röntgen Nedir? Nasıl Çekilir?
Diş tedavisi yaptırmak isteyenlerin en sık merak ettiği zaman zamansa korku ile yaklaştığı röntgen türü olan panoramik röntgen, özellikle tıp dünyasında devrim niteliğindedir. Peki, panaromik röntgen nedir ve ne işe yarar? Diş ve ağız bölgesinin tamamını çeken bu röntgen; diş hekimlerinin çene ve diş tedavisi yaparken kullandıkları röntgen türüdür. Yepyeni bir buluş niteliğinde olan bu röntgen tipi kullanılarak yalnızca bir röntgen çekimi ile hastalardaki tüm rahatsızlıklar kolayca tespit edilebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedavi görmek isteyen hastalar üzerinde kullanılan röntgen, tek çekimde tüm sağlık problemlerini sonuçlandırdığı gibi tedavide kullanılması gereken tüm argümanları da belirlemeye yardım eder. Bu sayede tedavi planları kolaylıkla belirlenip, oluşturulur.
Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?
Ağız ve diş sağlığında hekimlere bir çok açıdan fayda sağlayan panoramik röntgen nasıl çekilir? Özellikle gebe hastaların korkuyla yaklaştığı diş röntgeni, ilgili hastanın ilk olarak röntgen odasına alınması ile başlar. Hastanın üzerinde varsa metal olan her şey odanın dışına alınır. Filmi çekecek olan teknisyen hastaya nasıl durması gerektiğini belirtir. Röntgen odasına alınan hastanın çenesi panoramik röntgenin baş tarafına yerleştirilir. Diş ve ağız filmi çekilir. On beş yirmi saniye süren röntgen çekiminde ayrıca hastanın başı üzerinde sabitleştirilen röntgen aparatı, işlem sırasında almış olduğu görselleri hekimin bilgisayarına otomatik olarak aktarır.
Panoramik Röntgen Hekimlere Hangi Hastalıklar Hakkında Bilgi Verir?
Özellikle kırık, eğri ya da çürük dişler hakkında hekimleri bilgilendiren röntgen, ayrıca hastanın yirmilik dişi, gömük dişi, çene kemiğinde oluşabilen kistleri, yine çenede gerçekleşebilen tümörleri, ağız kanserini, sinüziti, çenedeki eklem bozukluklarını ve ilerlemiş periodental hastalıkları açığa çıkarır.
Hamilelik Döneminde Panoramik Röntgen Çekilir Mi?
Panoramik röntgenin yaymış olduğu radyasyon ışınlarından korkuyor ve diş tedavinizi nasıl yaptıracağınızı merak ediyorsanız bu durumu hekiminizle paylaşmanız yeterli olacak. Diş problemlerinizi özellikle bu döneme sarkıtmamanız da sizin için faydalı olacaktır.
Panoramik Röntgen Çekimi Hastaya Ağrı Verir Mi?
Kimi hastaların endişe ile yaklaştığı röntgen çekimi sırasında bedensel herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Hasta, röntgen çekimi için gerekli pozisyonunu alır ve röntgen çekimi oluşturulur. Dolayısıyla röntgen çekimi hastalara ağrı ya da sızı oluşturmaz.
Panoramik Röntgenin Faydaları
Hekimler son dönemlerde kendisine gelen hastalardan öncelikle bu röntgenin sonucunu ister. Bunun öncelikli sebebi, hastanın diş ve çevresindeki problemlerini doktorun bir arada görme isteğidir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda doktor hastanın ağız ve çene etrafındaki çürük, kist ve tümör oluşumunu gözlemleyebilecektir. Elde edilen röntgen sonucu ile tedavi argümanları oluşturulacağı gibi ayrıca hastaya erken tedavi teşhisi de konulabilecektir. Bu özellikleri sebebi ile diş hekimleri hastalarında özellikle bu röntgen çeşidini kullanmaktadır.
Panoramik Röntgenin Zararları
Ağız ve diş sağlığı branşına devrim niteliğinde fayda sağlayan bu röntgen çeşidi, son dönemlerdeki araştırmaların ışığında diş hastaları için zararlı olabilecek düzeyde radyasyon üretiyor. Özellikle hastalarda tiroit kanseri riskini arttıran panoramik röntgen tiroidoloji derneğini oldukça endişelendirmekte… İngiltere’de yapılan araştırmaların da onayladığı tiroit kanseri riski Panoramik röntgen sırasında röntgen aletinin diş ve çevresi dışındaki dokulara yaydığı x ışını radyasyonu ile ilgili… Bu dokulardan biri olan tiroid x ışınını aldığı zaman zarar görüyor ve bu durum kansere riskini arttırıyor. Böyle panoramik röntgen nedir ne değildir size anlatmış olduk.
Originally posted 2022-06-18 23:09:45.