Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yaşadıkları ülke sınırlarından çıkıp yabancı bir ülkeye gidecekler için en temel evrak pasaportur. Yetkili makamlar tarafından verilen ve kimlik incelemesi esnasında geçerli olan bu evrak başka bir ülkeye giriş için mutlaka temin edilmesi gereken bir belge niteliği taşımaktadır. Farklı kişi ve amaçlar için farklı pasaport türleri bulunmaktadır. Günübirlik giriş çıkışlar, seyahat amacı ile gidişler için en temel pasaport çeşidi bordo pasaport olarak bilinen pasaporttur. Bu belgeye diplomatik ya da hizmete mahsus başvuru şartlarını yerine getirmeyenler başvurabilmektedir. Diplomatik pasaport ise siyah renk ile belirtilir ve siyah pasaport olarak adlandırılır. Bu pasaporta yurt dışı temsilciliklerinde görevli olan diplomatlar ve devlet görevlerinde hizmette bulunan kişiler sahip olmaktadır.

Yeşil pasaport almak için ön şart

Hususi idarelerce belediyeler tarafından resmi görev amacı ile yurt dışına gönderilenler ise gri pasaport almaya hak kazanmaktadır. Hususi pasaportlar arasında yer alan yeşil pasaport ise en çok bilinen ancak hakkında yeterli bilgi sahibi olunmayan bir diğer pasaport çeşidini tanımlamak için kullanılmaktadır. Yeşil pasaport kimler alır sorusuna gelince. Öncelikle bu soruya belirli bir hizmet süresini dolduran devlet memurları olarak cevap verilebilir. Ayrıca TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, diplomatik pasaport verilmesine gerek olmayan görevler dışında kendi amaçları doğrultusunda yurt dışına gidecek devlet memurları da yine yeşil pasaport kullanarak istedikleri ülkeye giriş yapabilmektedirler.

Yeşil pasaport sahibi olmanın ayrıcalığı

Yabancı ülkelere girişlerde pasaport kadar önemli bir diğer belge ise vizedir. Ancak bazı ülkeler pasaport şart olmakla birlikte vize istememektedir. Özellikle yeşil pasaport avantajları arasında vizesiz giriş imkanı olduğunu söylemek doğrudur. Belirli kademe üstü devlet mamurları ve ailelerinin yararlandığı bu belge sayesinde dünyadaki pek çok ülkeye uzun bürokratik işlemlere gerek duymadan rahatlıkla gidilebilmektedir. Üstelik bu pasaportu çıkartmaya hak kazananlar cüzi bir cüzdan bedeli haricinde herhangi bir harç ücreti de ödemiyorlar. Ayrıcalıklı bir belge olan yeşil pasaport ülkeye girişlerde de transit geçiş gibi ek avantajlar sağlamaktadır.

Yurt dışına çıkmadan önce yapılması gerekenler

Bordo pasaport çıkarmak için gerekli adımlar yeşil pasaport için de benzerdir. Yeşil pasaport için gerekli evraklar konusunda yapılacak ilk adım içişleri bakanlığına hitaben yazılacak bir talep yazısıdır. Maksimum beş yıllık verilen bu belgenin süresi dolduğu zaman tüm işlemler yeni başından yapılmaktadır. İç işleri bakanlığına gönderilecek talep yazısını eğer çalışan durumundaysanız kurumdaki yetkili kişiye onaylatarak göndermek zorundasınız. Emekli durumda olanlar da bu onaylatma işlemini emeklilik kurumuna yaptırmalıdırlar.

Eksiksiz evrak teslimi

Gerekli evrakların bir diğer ise nüfus cüzdanıdır. Aslı ve fotokopisinin yanınızda bulunduğundan emin olun. Eğer varsa önceden çıkartmış olduğunuz pasaportun da yanınızda olması gerekiyor. Resmi evraklar için olması gerekli olan biyometrik resim, yeşil pasaport çıkartırken iki adet olarak istenmektedir. Engelli ve reşit olmayan vatandaşlar için kanuni temsilcilerinin muvafakatnamesi de istenen evraklar arasındadır. Harç ücreti istenmemekle birlikte cüzdan bedeli yatırılması gerekiyor. Yatırılan bu bedelin makbuzu da yine gerekli evrakların olduğu dosyaya konulmalıdır. Cüzdan bedelini pek çok bankanın şubesinden kimlik numaranız ile yatırabilirsiniz. Yeşil pasaport başvuruları sadece il nüfus müdürlüğünden yapılabilmektedir. Bunun için il nüfus müdürlüğünden gerekli randevuları almak da oldukça önemlidir.

Kısa sürede adrese teslim

Yeşil pasaport için gerekli evrakları tamamlayıp başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru sırasında verdiğiniz adrese 10 gün içinde teslimat gerçekleşecektir. Bu belgeyi almak için gerekli tüm evraklara, yeşil pasaport ile ilgili önemli tüm detaylara resmi kurumların internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

Originally posted 2022-06-06 10:52:43.