Kolay Ezber Nasıl Yapılır?

Kolay Ezber Nasıl Yapılır?

İnsan belleği beş duyu organıyla algılar ve karar verir. Öğrenme süreciyle ezberleme süreci tamamen birbirinden farklı alanlardır. Beynimizde iki türlü depolama alanı bulunmaktadır. Bunlardan birisi kısa bellek diğeri ise uzun bellek alanı olarak karşımıza çıkar. Kısa bellek depolama alanında kısa süreliğine ezberleyip unuttuğumuz bilgiler aklımıza gelmelidir. Örneğin; bir telefon görüşmesinde size verilen numarayı ezberlemek ve üzerinden birkaç gün geçince unutmak, geçici sisteme giriş kodunu o anlık ezberleyip daha sonra hatırlayamamak bunlara birtakım örnektir.

Uzun bellek ise öğrenilen ve bizimle birlikte muhakeme yeteneğimizin devamlılığı sürecinde uzun yıllar kalıcılığını koruyan her türlü bilgileri ifade etmektedir. Bu açıdan kolay ezberleme nasıl yapılır sorusunda bizim aradığımız asıl şey bilgilerin uzun bellek depolama alanımıza kaydedilmesidir.

5 Duyu Organınızla Algılayın

Yapılan bilimsel araştırmalar açıkça göstermiştir ki uyaran sayısı ne kadar fazlaysa etkilenenin yani kişinin o uyaranlara verdiği tepki de hızlı bir şekilde gerçekleşmekte ve bu da öğrenmeyi sağlamaktadır. Eğer ezberlemeye çalıştığınız şey bir ders notuysa bunu başarmanız için sadece sessiz bir ortam, kağıt kalem ve kütüphane ortamı yetmez. Ders notundaki bilgileri gözünüzle de görün, kulağınızla da duyun ve mümkünse elinizle de o bilgiye dokunun ki kalıcı ezber nasıl yapılır konusunda böylelikle 5 duyu organınızla birlikte algılamış olursunuz.

Dikkatinizi ve Motivasyonunuzu Güçlendirin

Bir şeyi ezberlemek veya öğrenmek için öncelikle o şeye karşı “ilgi”nin olması son derece önemlidir. Bir şeye ilgisiz ve kayıtsız kalan bir kimseye ne kadar anlatsanız da anlamayacaktır. Çünkü bireyin öğrenme isteği (motivasyon) yoktur ve yine ilgisiz olduğu için de dikkatini o şeye odaklayamaz. Bu bakımdan kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesinde dikkat ve motivasyon son derece önemlidir.

Yazarak ve Yüksek Sesle Çalışın

Genellikle öğrencilere sınavlara hazırlanırken verilen tavsiyelerden birisi dersleri yazarak ve yüksek sekle tekrar ederek çalışmaları tavsiye edilir. Bu bilimsel olarak da doğru bir yöntemdir. Üzerinde çalıştığınız şeyi yazarak ezberleyerek böylelikle iki elinizi birden kullandığınız için beyninizin iki tarafını bir anda kullanmış oluyorsunuz bu da çok önemlidir. Yine yüksek sesle tekrarlamanız da sadece sessiz okumak yerine aynı zamanda kulağınızla da işitmeniz anlamına gelir. Yazımızın içerisinde yer verdiğimiz gibi ne kadar çok duyu organıyla algılarsanız öğrenmeniz de o denli kalıcı hale gelecektir.

Böl Parçala Yönet Taktiğini Uygulayın

Çoğu kişi bir anda ezberlemek ve öğrenmek ister. Oysa bu mümkün değildir. Evrenin bile var olması belli evreler halinde gerçekleşmiştir. Yani bu doğaya aykırı bir istektir. İşte bu yüzden sizin de doğal bir varlık olarak ezberleyerek öğrenmeye çalışmanız ve çalıştığınız konuyu ünite ünite veya bölüm bölüm ezberlemeye çalışmanız en doğru yol olacaktır. Okullarda öğretilen derslerin de ünitelere ayrılmasının asıl nedeni aslında budur. Bölüm bölüm öğretmek ve öğrencinin olayları sırasıyla kavramasını sağlamaktır. Bu da her yönüyle önemli bir konuyu teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra kolay ezber teknikleri arasında daima algınızı yüksek tutacak gürültüden uzak, sessiz bir çalışma ortamının olması da son derece önem teşkil eden konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm bu sayılan kolay ezberleme teknikleri uygulandığı zaman öğrenmenin gerçekleşerek uzun bellek depolama alanına bilgilerin kaydedilerek ömür boyu unutulmaması sağlanabilir. Hemen yeri gelmişken 5 duyu organıyla birden öğrenmenin önemine işaret eden bir atasözüyle makaleyi noktalamak ve böylelikle öğrenmede duyuların önemini kavramak gerekmektedir : “Bir insana 40 gün deli dersen deli olurmuş”.

Originally posted 2022-06-05 18:35:00.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.