Gıda Boyaları

Gıda boyaları gıda sektöründe; gazlı içeceklerde,hazır çorbalarda,hazır reçellerde,meyveli yoğurtlarda,ketçap,mayonez,sakız tatlı,sos ve şarküteri ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu gıda boyaları sağlığımız için çok zararlıdır.

Gıda Boyası Nedir?

BHA(BÜTİLAT HİDROKSİ), BHT(BÜTİLAT HİDROKSİ TOULEN)

BHA ve BHT; hazır gıdaların katı v sıvı yağların küflenmesini ve bozulmasını önlemek için kullanılan kimyasal antioksidanlardır.Sakızlarda, patates cipslerinde, paketli kuruyemişlerde, et ve deniz ürünlerinde, hazır çorbalarda,soslarda, salam,sosis ve sucuklarda tazeliğini koruması amacıyla kullanılır. Ayrıca kozmetik sektörü ürünlerinde de BHA bulunur.

BHA VE BHT endokrin bozucudur.Hücrelerde davranış değişikliklerine yol açarak vücudun asit yükünü arttırırlar.Fazla tüketildiğinde beynin sininr hücrelerini etkileyerek davraış bozukluklarına yol açabilir.

SODYUM SÜLFİT(E250), SODYUM NİTRİT(E251)

E250 ve E251 raf ömrünü uzattığı için genel oalrak işlenmiş et ürünlerinde şarküteri ve konservelerde kullanılır.Et ve balık ürünlerine pembe renk vererek bakterilerin yayılmasını önler.Bu işlevi yaparken vücudun pH dengesini bozarak asit yükünü fazlalaştırır.Bu işlenmiş gıdaların yerine taze et ,organik et kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

POTASYUM BROMAT

Tüm dünyada kullanımı yasaklanmış bir maddedir. Renk beyazlatıcı olarak ekmek yapımında ve unlu mamüllerin hacmini arttırmak amacıyla kullanılır.

SÜLFÜR DİOKSİT(E220)

Gıda koruyucusu olarak kullanılır.Tüm sülfürlü maddeler gibi zehirli bir asittir.Gıda maddelerinin rengini kaybetmemesi kullanılır.Sülfür dioksit; fermente içeceklerde,konservelerde,meyve sularında,hazır çaylarda,hazır deniz ürünlerinde, sirke ve reçellerde,dondurulmuş gıdalarda ve hazır çorbalarda kullanılır.

TATLANDIRICILAR

Tatlandırıcılar vücut tarafından şeker olarak tanımlanır. Kanda şeker algılandığında insülin hormonu salgılanmaya başlar. İnsülin hormonu kanda şeker bulamayınca kan şekerini düşürür ve daha fazla yemek yeme ihtiyacı oluşur.Yapay tatlandırıcılar büyük miktarda şeker sağladığı için kan şekerinin düşmesine sebep olur. Tatlandırıcılar metabolizmayı yavaşlatarak daha az enerji harcatır.Bu yüzden kilo aldırıcı bir etkisi vardır. Sakarin, siklamat,aspartam, vücutta asdie dönüşen maddelerdir.

FRUKTOZ ŞURUBU

Fruktoz şurubu; konsantre meyve sularında, gazlı ve sodalı içeceklerde, hazır bisküvilerde,hazır yemeklerde,dondurma ve süt ürünlerinde,hazır helva ve reçellerde fazlasıyla bulunur.Ayrıca bu maddelerde ucuz ve kolay bulunabildiği için mısır şurubu kullanılır.Mısır şurubu mısırdaki doğal glikozunizomeraz enzimiyle fruktoza çevrilmesiyle elde edilir.Tatlandırıcılığı fazla olup oldukça bağımlılık yapar.Fazla kullanımında ihtiyaçtan fazla fruktoz tüketimine sebep olur ve bu da sağlığımıza zarar verir.

Originally posted 2022-06-15 22:55:43.