Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Birçok çocuk, genç ve yetişkin insan için bilgisayar oyunları vazgeçilmez bir tutku, bir hobi hatta bazı durumlarda ne yazık ki bağımlılık haline gelmiş durumda. Bilgisayar ya da video oyunlarının bazı yararları olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da genel kanı her şeyde olduğu gibi fazlasının zararlı olduğu yönünde. Bilgisayar oyunlarının insanlar üzerindeki etkileri uzun zamandır uzmanlar arasında bir araştırma ve tartışma konusu olmuş durumda.
Bilgisayar Oyunlarının Etkileri
Son dönemlerde iyice yaygınlaşan bilgisayar oyunları, daha doğrusu video oyunları artık her yerde çocuklarımızın elinde. Gelişen teknolojiye paralel olarak akıllı telefonlarımıza, tabletlerimize kısacası mobil cihazlarımıza kadar giren video oyunları çocuklarımızı ne yazık ki esir almış durumda. Yaşadığımız şehirlerde eskiden sokaklarımızdan gelen oyun oynayan çocukların sesini artık duyamaz olduk. Bir avm ye gittiğimizde ya da sokağa çıktığımızda elindeki küçük ekrana gömülmüş çocukların sayısı hızla artmıyor mu? Bu durumda bir suçlu ya da sorumlu aramak gerekirse bütün oklar ebeveynleri gösterecektir.
Olumsuz Etkileri
Bilgisayar oyunlarının zararları nelerdir ve çocukları nasıl etkiler dilerseniz madde madde inceleyelim.
- Video oyunları çocuklarımızın fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Uzun bir süre (saatlerce) ekran karşısında oturup video oyunu oynayarak zaman geçiren bir çocukta uyku bozuklukları, obezite, göz kuruluğu, karpal tünel sendromu (el bileklerinde sinir sıkışması), kas hastalıkları, baş ağrıları gibi hastalıkların oluşma riski artmaktadır. Diğer etkileri ise kalp hızındaki artış ve buna bağlı olarak yüksek kan basıncı sayılabilir.
- Sadece fiziksel değil psikolojik olarak da bazı zararları olan video oyunları, özellikle şiddet, öldürme, savaş, suç gibi toplumda hoş görülmeyen öğeler barındırıyorsa çocuklar üzerinde öfke ve agresif davranışlara sebep olmaktadır.
- Vaktinin büyük bir bölümünü video oyunları ile geçiren çocukların eğitimlerinde de aksama ve verimsizlik olduğu gözlemlenmiştir. Bağımlılık seviyesinde video oyunu oynayan çocukların okulu kırdığı hatta okulu tamamen bıraktıkları gözlemlenmiştir.
Olumlu Etkileri
Oyunun çocuğun gelişimine olan etkileri sadece olumsuz yönde değildir, uygun sürede, uygun oyunlar oynamanın çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkiler yarattığı uzmanlar tarafından kabul görmüş bir gerçektir.
- Video oyunları oynamak motor becerilerin gelişmesine yardımcı olurken, bilişsel ve algısal yeteneklerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Çocukların problem çözme becerisi, ekip çalışması yatkınlığı ve algısının daha açık olmasını sağlayan video oyunları aynı zamanda hafıza gelişimine önemli katkı sağlarken hızlı ve doğru karar alma becerilerini geliştirir.
- Video oyunu oynayan çocuklarda odaklanma, hız, vizyon, çoklu görev ve doğruluk içeren testler daha başarılı sonuçlar vermiştir. Aynı zamanda eğitim için kullanılan bilgisayar oyunlarının da çocuğun öğrenme hızında ve yeteneğinde olumlu sonuçlar doğurduğunu göstermiştir.
Aynı zamanda çocuğu rekabetçi bir dünyaya hazırlayan video oyunları gerçek dünyada başarılı olmak için çocuğa interaktif bir yöntem sunmaktadır.
Anne Babalar Dikkat
Kararında, doğru zaman aralığında ve doğru oyunlar ile çocuğunuzun gelişimine büyük katkı sağlayan video oyunları sizin kontrolünüzde ve bilinçli bir şekilde oynanırsa çocuğunuzun gelişimi için faydalı olacaktır.
Günümüzde özellikle internet üzerinden oynanan bazı oyunlar çocuklar ve gençler üzerinde bağımlılık yapmaktadır. Öyle son dönemlere gündeme gelen bazı oyunlar çocukların intihar etmesine bile sebep olmaktadır.
Çocuklar üzerinde hem yararı hem de zararı olan video oyunlarındaki ince çizgiyi korumak ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında geliyor.
Bazı Ülkelerde Yasaklar Var
Bazı Avrupa ülkelerinde çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkilediği ya da etkileyeceği düşünülen oyunlar yasaklanmış durumda. Ülkemizde henüz böyle yasaklar ya da bu oyunları denetleyecek bir kurum ya da kuruluş olmadığı için bu büyük sorumluluk ailelere düşüyor.
Originally posted 2022-05-30 15:42:39.