Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Apandisit hastalığı, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği noktada yer alan körbağırsağın üzerindeki apandis adı verilen bölümün iltihaplanarak enfeksiyon oluşturması durumudur. Son derece ciddi bir hastalık olmasının yanı sıra şiddetli ağrılarla ortaya çıkabilmektedir. Apandisit patlaması belirtileri birçok kişi tarafından dikkate alınmamaktadır. Ancak apandisit patlaması, hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle apandisit olduğunu hisseden kişiler acil olarak hastaneye başvurmalı ve tedavi olmaya başlamalıdır.
Apandisit belirtileri evde de anlaşılabilmektedir. Ancak tabi ki kişinin kendini ne kadar iyi bildiğine de bağlı bir durumdur. Çünkü genellikle şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısı şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de insanlar bu durumu basit bir ağrı ya da bulantı olarak nitelendirerek dikkate almayabilmektedir. Oysaki, apandisit son derece dikkate alınması gereken bir enfeksiyonlu hastalıktır.
Apandisit Nedir?
Apandisit, ne olduğu tam olarak bilinmediği için birçok kişi tarafından “Apandisit nedir?” sorusu sorulmaktadır. Apandisitin tanımı, körbağırsak adı verilen yapı içerisinde bulunan içi boş kesenin, iltihaplanması sonucu ortaya çıkan enfeksiyondur. Apandisitin bir diğer tanımı ise ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleşim noktasının alt tarafında olan, yedi santim uzunluğundaki bağırsak parçası olan körbağırsak içerisinde, 7-12 santim kadar olan içi boş çıkıntısına apandis; iltihaplanması sonucu oluşan enfeksiyonlu hastalığa da apandisit adı verilir.
Apandis Ne Taraftadır ve Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
Apandis, tam olarak ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleşim noktasında yer almaktadır. Bu noktanın vücuttaki konumu ise, kasıkların hemen üstü ve hafif sağ taraftadır. Apandisit hastalarında genellikle bir karın ağrısı söz konusu olmaktadır. Bu ağrı, apandisin yer aldığı kasık bölgesinde oluşmaktadır. Apandisitin oluşturduğu ağrı, çok uzun süren ve şiddetli bir ağrıdır. Bu nedenle ağrı ilk başlarda kasıkların hemen üzerinde başlar ve kasıklar ile bacağın birleştiği noktaya kadar ilerler.
Apandisit belirtileri ile beraber kendini göstermektedir. Ancak birçok kişi bu belirtilerin farkına varmakta geç kalabilmektedir. “Apandisit belirtileri evde nasıl anlaşılır?” diye merak edenler, belirtileri dikkatle gözlemlerse sonuca varabilmektedir. Eğer apandisit olduğu anlaşılır ya da şüpheleniliyor ise acilen doktora giderek muayene olunması şarttır.
Apandisit Belirtileri Evde Nasıl Anlaşılır?
Apandisit genellikle iştah kaybı, mide bulantısı, ağrıların hemen ardından istifra etme, karın bölgesinde oluşan şişkinlik, gaz ile beraber görülen kabızlık ya da ishal, gaz çıkarırken zorlanma, ateş (genel olarak 38 C’nin üzerine çıkmamaktadır), rektum bölgesinde oluşan ağrı ve ağrılı şekilde idrara çıkma şeklinde kendini göstermektedir.
Bu belirtiler gaz ile beraber oluşan normal sancı ya da ağrılar şeklinde de görülmektedir. Bu nedenle de çoğu kişi önemsememektedir. Apandisit ve gaz sancısını ayıran en önemli unsur ise; ağrıların, sancıların ve rahatsızlık veren durumun uzun sürmesi ile beraber ağrıların ve sancıların şiddetlenmesidir. Bu durumlar gözlendiği takdirde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilerek muayene olunması gerekmektedir.
Apandisit Neden Olur?
Apandisit hastalığına yol açan durumun neden kaynaklandığı bazen bilinememektedir. Apandisite sebep olan durumun bir değil, daha fazla nedeni de olabilmektedir. Kimi zaman apandiste oluşan bir tıkanıklık ya da enfeksiyon ile beraber ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra büyüyen lenfoid folliküller, kur ve parazitler, travma ya da yaralanma ve tümörler başlıca nedenlerdir.
Apandisit Tedavileri Nelerdir?
Apandisitin tedavisi, kişiden kişiye ve hastalığın durumuna göre değişim gösterebilmektedir. Ancak çoğu durumda doktorlar, ameliyat seçeneğini değerlendirmektedir. Kişiden kişiye açık ameliyat ve laparoskopi yöntemleri tercih edilir. Nadir de görülse, bazı durumlarda hastaların ameliyat olmasına gerek görülmemektedir. Bu tip durumlarda antibiyotik ve sıvı diyet şeklinde bir tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
Originally posted 2022-06-17 02:11:33.