Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan, içerisinde bir çok besin barındıran, vitamin deposu, sağlıklı gıda denilince akla ilk gelen yiyeceklerden biridir balık. Ama bir çok kişi balığın tazeliği nasıl anlaşılır bilmez. Türkiye Cumhuriyetinin üç tarafı deniz ile kaplı olduğunu düşündüğümüzde, bu topraklarda balıkçılığın ve balık tüketiminin ne kadar fazla olduğunu anlamak güç olmayacaktır. Bir çok uzman araştırmasına göre sağlıklı olan besinlerin şartlarına uygun tüketilmemesi, besinin sağlıklı niteliğini kaybedip, tam tersi sağlıksız bir hal almasına neden olması, sağlıklı bir yaşam için, sizlere bu yazıyı yazmamda ki en büyük etkendir.

Nedir uygun şartlar

  • -Kullanılan besinin mevsimsel olması
  • -Kullanılan besinin taze olması
  • -Kullanılan besinin pişirme usulü ve zamanı

Bu noktada en önemli maddelerden biri ise konumuz olan balığın taze olmasıdır. Peki taze balık nasıl anlaşılır? Balığın tazeliği nasıl anlaşılır? Bu soruyu her balık almaya gittiğinizde illaki kafanızdan geçiriyorsunuzdur. Ve karşınızda işin erbabı bin bir yalan ve o balığı size satmak için türlü oyunlar içine giren balıkçıya kanmamak için bir fikriniz olması gerekiyor. Gelin şimdi bir kaç pratik bilgiyle, bir balığın tazeliği nasıl anlaşılır size bunları ifade edeyim.

1- Balığın Gözlerinden

Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Evet bu çok doğru. Size ilk önce yardım edecek bölüm bir balığın gözüdür. Balık tutmayı sevenler iyi bilir ya da canlı balığı olanlar baksınlar balıklarına. Bir balık sudan çıktığında gözleri cam gibi parlak olur ve beyaz kısımlar kağıt beyazlığında ki beyazlık gibidir. Ve bu durum balığın denizden çıktıktan sonra soğuk havalarda en çok bir hafta, sıcak havalarda ise üç gün daha tazeliğini koruyarak böyle kalır. Daha sonra ise gözde hafif sarartılar ardından kırmızılıklarında oluşmasıyla göze buğulu bir görünüm gelir. Yani balık artık taze olmaktan çıkmıştır. Ve bu balığı tüketmekten kaçınınız.

2- Balığın Renginden

Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Elbet düşünmüşsünüzdür balıkların muhteşem renkleri nereden gelir. Elbette yaratıcıdan lakin yaratan bunu bir unsura bağlamıştır. Bu da denizlerin özellikle dibinde bulunan fosfordur. Kesinlik balıklara o muhteşem görünümünü veren fosforun bayat balık nasıl anlaşılır kısmında size çok yardımı olacaktır. Bir balıkçıya gittiğinizde eğer üzerinde o parlaklık ve de göz alıcı renklilik kalmamışsa bilin ki o balık taze değildir. Renk konusunda bir unsurda şudur. Balıkların kulak dediğimiz kafa kısımlarında ki solungaçlarının iç kısmı taze balıklarda, kırmızı rengin canlılığını farkederseniz o balık tazedir. Eğer o kısımda ki renk morlaşmaya doğru gitmiş bozuk bir görüntüdeyse o balık tazelikten çıkmış demektir dikkat.

3- Balığın Kokusundan

Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Burayı dikkatlice okuyunuz sevgili okurlar. Çünkü bu maddeyi diğer iki maddeden ayıran özelliği, taklit edilemez olmasıdır. Tutulan balıkların ticari nedenlerden dolayı bir çoğunun şoklanarak dondurucularda bekletilmesi ve daha sonra yüksek fiyatlarla piyasaya sürülmesi gibi bir durum vardır. Ve sonradan piyasaya sürülen bu balıkların taze görünümü alması için gözlerinin içine takma göz, üzerlerine ise parlatıcı sürülerek küçük oyunlarda tezgahlara koyuluyor. İşte bu noktada size yardımcı olacak son bilgi ise bir balığı elinize aldığınızda şöyle dikkatlice balığın ağzını açarak kokladığınızda eğer sizi rahatsız eden bir koku gelir ise o balık taze değildir.

Özetle

Umarım bu bilgiler size bir balıkçıdan balık alırken yardımı olur sevgili okurlar. Özellikle A vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini bulunduran hamsiyi çok seven insanlar var aranızda biliyorum. İçiniz rahat olsun artık bir hamsinin bayat olduğu nasıl anlaşılır öğrendiniz. Afiyet olsun. (Eğer konu hakkında ayrıntılı konuları da okumak isterseniz. Yazıda ki koyu bölümlere tıklamanızı öneririm. Mutlu günler)

Originally posted 2022-06-03 11:00:47.