Yulaf Nedir?
Yulaf Nedir?
Birçok besin kaynağımızın altında yatan gizli hazinemiz yulaf; buğdaygiller ailesinin bir üyesidir ve boyları 50 ile 150 cm arasında uzayabilen otsu bir tahıl bitkisidir ve gövdeleri boğumludur. Bu boğumlardan, ince ve şerit halinde yapraklar meydana gelir. Yulaflar çok fazla çiçek açan bitkiler değildir ve salkım halinde açar. Ülkemizde üretimi en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılır.
Yulaf birçok besinin temek kaynağıdır. Bunun yanında, yulaf; yulaf ezmesi ve hayvan yemi olarak da kullanılır. Çoğu insan tarafından özellikle, bisküvi ve kurabiye olarak tüketilir. Bunun yanında, diyette olanlar için vazgeçilmez bir öğündür. Yulafı yoğurt, süt ya da ılık su ile karıştırarak farklı lezzetler de ortaya çıkartmak mümkündür. Buna ek olarak, yulaf; içerisinde bolca aminoasit barındırdığı için, sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir seçimdir. Sağlık için oldukça yararlı olan yulaf, kalp sağlığını korur, sindirim sistemi ve kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olur.
Yulafın bilimse adı ise Avena Sativadır. Bünyesinde, insan vücudu için gerekli olan birçok vitamin, mineral, lif ve antioksidanları barındırır. Ayrıca sağlık için oldukça önemli olan, beta-glukan adı verilen benzersiz bir çözünür lif içerir. Vücudumuz için lif ve karbonhidrat kaynağı olmasının yanı sıra, protein ve yağ bakımından oldukça zengindir. Yulafın taneleri oldukça iridir ve bu nedenle pişmesi oldukça zordur. Bu nedenden ötürü, genellikle ezilmiş ve öğütülmüş olarak kullanımı tercih edilir. Öğütülmüş ve ezilmiş yulafın pişme süresi kısalır ve daha kolaylaşır. Bunun yanında, sağ buğday glüten içermez. Fakat, işlenme esnasında veya ekim alanlarında buğdayla karışabilir. Bu nedenle, eğer glütene alerjiniz varsa ‘glütensiz’ olarak sertifikalanmış yulafları tercih etmelisiniz.
Yulaf Nasıl Yetiştirilir?
Birçok insan yulaf yetiştirmenin oldukça kolay olduğuna dair yanlış bir kanıya sahiptir. Fakat; yulaf yetiştirmek sanıldığı kadar kolay olmamakla birlikte, izlenilmesi gereken uzun bir yol, uzun bir süreç ve dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Bunlar; iklim ve toprak istekleri, toprak işleme, gübreleme, ekim nöbeti ve son olarak da ekimdir. Yulaf yetiştirmek isteyenler için bu süreçleri başlıklar halinde detaylandırdık.
İklim İstekleri
Yulaf, serin iklim tahılları arasında en çok iklim istekleri bulunan tahıl cinsidir. Kışları çok sert geçen iklimlerde soğuktan zarar görür. Daha çok, sahil bölgelerinde ve dağ eteklerinde yetiştirmek, yulafın verimliliği açısından daha uygundur. Bunun yanında yıllık yağış miktarı 700-800 mm olan bölgeler yulaf yetiştiriciliği açısından daha verimlidir. Yulaf hem serin ve nemli iklimlerden hoşlanması, hem de düşük sıcaklıklar karşısında dirençsiz olması; yulaf yetiştirme kültürünün önünde barikat niteliğindedir.
Toprak İstekleri
Çavdar gibi yulaf da toprak seçiciliği en az olan tahıllar arasındadır. Nem bakımından yetersiz olan topraklarda dahi yetiştirilmesi mümkündür. Fakat, iyi bir verim olmak açısından yeterli besin maddesi olan topraklar tercih edilmelidir. Killi-tınlı, kumlu, bol humuslu topraklarda yeterli nem bulunması halinde yulaf yetiştiriciliği için uygundur. Bunun yanında, yulaf; toprak tuzluluğuna da oldukça dayanıklı bir bitki çeşididir.
Toprak İşleme
Toprak işleme, ürünün verimli olması için en önemli etkenlerden bir tanesidir. Fakat, ülkemizde yulaf işleme sürecine yeterli özen gösterilmez. Yulaf; yağışlı bölgelerde ekildiğinde, çok ağır olan toprakların devrilmesi halinde işlenir. Kuru ziraat alanlarında ise su kaybını ve erozyon ihtimalini en aza indirgeyecek şekilde yüzey bölgesinden işlenmelidir.
Gübreleme
Gübre, toprağın su tutmasını ve havalanmasını sağladığı için yulafta verimi oldukça arttırır. Killi topraklarda 2-2.5 tın ahır gübresi kullanmak uygun bir gübreleme yöntemidir. Azotlu gübreler, hasat zamanının düzensiz olmasına neden olduğu için pek tercih edilmemelidir.
Ekim Nöbeti
Yulaf, nem bakımından fakir bölgelerde de yetişebilme özelliğinden, çiftçiler genellikle ekim sürecine yeterli özeni göstermezler. Yulafı, gübresiz ekenlerin yanı sıra diğer tahıllardan sonra ekenler de vardır. Kök yapısı, buğday ve arpaya oranla daha kuvvetli olduğu için suyu ve besin maddelerini daha kolay bünyesine nüfuz eder. Bu nedenle yulaftan hemen sonra ekim yapılmamalıdır.
Ekim
Ekimini gerçekleştirdiğiniz yulaftan, yüksek verim almak için soğuğa dayanabildiği yerlerde kışlık ekim gerçekleştirilmelidir. Bu zaman ise genellikle 15 Ekim ve Aralık sonuna tekabül etmektedir. Yazlık ekilecek ise erken ekilmelidir. Çünkü yulafın vernalizasyonu oldukça uzun sürelidir ve sıcaklık ve kuraklık bastırmadan başaklanmış olması beklenir. Bunun yanında, ağır topraklarda, toprağın yüzeyine serpilip üzeri çalıyla örtülür
Hasat
Yulaftan fazla verim alınabilmesi açısından, hasat zamanı oldukça önemlidir. Başaklardaki ve başakcıklardaki danelerin erme vakti farklılık göstermektedir. Yulaf, özellikle ana saptaki danelerin sarı erme ile tam erme arasındaki zaman zarfında biçilmelidir. Biçilen bu yulaflar 3-5 gün arasında kurutulmalı ve hemen sonra harmanlanmalıdır.
Yulaf Kepeği Nedir?
Yulafın yanında, sıklıkla duyduğumuz bir diğer besin ise yulaf kepeğidir. İsmini ‘Dukan diyetlerinden’ duyduğumuz, sonra da sıklıkla yemeye başladığımız yulaf kepeğine hala aşina olmayanlar ve ‘nereden çıktı, nedir bu yulaf kepeği diyenler için’ kollarımızı sıvadık.
Sağlıklı bir şekilde beslenmemiz için bizlere oldukça fayda sağlayan yulafın içerisindeki gerçek mucize yulaf kepeğidir. Yulaf kepeği için yulafın dış kısmı, yani kabuğun tüketime hazır hali diyebiliriz. Tüm yararlı maddeleri içerisinde barındıran yulaf kepeği, özellikle vücudumuzun protein, B vitamini ve mineral ihtiyacını karşılayabiliyor. Fakat, tek başına pek lezzetli olmayan bu besini tüketebilmemiz için başka besinlerle kombinasyon yapmamız gerekebilir. Genellikle Dukan diyetinde, bir veya iki kaşık yenmesi öneriliyor. Fakat, bazı insanların un yerine yulaf kepeği tercih ettiği de oluyor. Yulaf kepeği genellikle, yoğurtla birlikte tercih ediliyor ve böylece uzun tokluk hissi vererek formunuzu korumanıza yardımcı oluyor. Bunun yanında, kahvaltı masamızın en baş kösesinde yumurtanın içinde yer alabiliyor, undan rol çalıp kurabiye ile bütünleşebiliyor, ekmeklerin, pastaların, bisküvilerin yanına yakışan eşsiz bir dost olabiliyor.
Yemeklerimize eşsiz bir lezzet katmasının yanı sıra, sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan lifler, sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına yardımcı olurken, bir yandan da kolestrolün dengelenmesini, kalp ve damar hastalıklarının en aza indirgemesini de ihmal etmemektedir. Bunun yanında, düzenli kullanılması halinde kanser gibi, acımasız bir hastalığın olmasını önlemek gibi yararları bulunuyor. Buna ek olarak, içerisinde bulunan; vitamin, mineral, protein sayesinde gün içerisinde enerjiniz düşmeden hayatınızın tadını çıkartabilir ve yoğun koşuşturma içerisine kolaylıkla uyum sağlayabilirsiniz.
Yulaf Diyeti Nasıl Yapılır?
Günümüzde popülaritesi giderek artan diyet yöntemlerinin arasında yulaf diyeti yer almaktadır. Peki nedir bu yulaf diyeti ve nasıl yapılmalıdır?
Sağlıklı bir biçimde kilo vermenize yardımcı alan ürünler arasında yulaf ezmesi yer alıyor. Yulaf; açlık hissini bastırmada ve uzun süre tokluk hissi yaratmada yardımcı olan bir besindir. Yulaf diyetinin birçok farklı yöntemi vardır. Sizlere örnek olması adına, 6 günde 5 kilo vermenize yardımcı olan bir diyet listesinin bir gününü sizler için aşağıda belirttik. Fakat bu gibi diyetlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışıp, doktorunuzun kontrolünde diyete devam etmelisiniz.
Kahvaltı:
Yarım su bardağı yulaf ezmesini, yarım su bardağı yağsız süt ile karıştırıp; bir çorba kaşığı kuru üzün ve tarzın ekleyerek tüketebilirsiniz. Yanında ise bir bardak şekersiz çay veya kahve içebilirsiniz.
Ara Öğün:
Yarım fincan yaban mersini
Öğle Yemeği:
Yarım su bardağı yulaf ezmesini, yarım su bardağı yağsız yoğurtla karıştırarak yiyebilirsiniz. Yanında ise bir adet muz tüketebilirsiniz.
Ara Öğün:
Yarım fincan brokoli veya benzeri haşlanmış sebze
Akşam Yemeği:
Bir parça ızgara tavuk ve yağsız salata tüketebilirsiniz. Bunun yanında, yarım su bardağı yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
Originally posted 2022-06-13 18:11:39.